Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
20. 10. 2017,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ilka Štuhec Ilka Štuhec Sofia Goggia Lara Gut Sölden

Petek, 20. 10. 2017, 11.00

6 let, 6 mesecev

Mikaela Shiffrin pogleduje proti Ilki Štuhec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

Zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v pretekli sezoni in prva favoritinja nove zime Mikaela Shiffrin na vprašanje o največjih tekmicah v boju za veliki globus odgovarja: Sofia Goggia in Ilka Štuhec.

Mikaela Shiffrin | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Potem ko se je v svetovni smučarski vrh še kot najstnica zavihtela med slalomskimi količki, je Mikaela Shiffrin pred sedmimi meseci, vsega nekaj dni po dopolnjenem 22. letu, visoko v zrak dvignila tudi veliki kristalni globus. Čeprav je res, da ji je šla ob tem na roko tudi poškodba Švicarke Lare Gut, pa je mlada Američanka s skupno zmago potrdila preboj iz okvirov tehničnih disciplin. Veleslalom in predvsem slalom sicer ostajata njena osnova in gojišče največjega števila točk, a je ob tem dokazala, da ji tudi hitri disciplini še zdaleč nista več tuji.

Zaradi vsakoletnega napredka, vesti o kakovostnih hitrostnih treningih in tudi dejstva, da bodo mnoge tekmice v sezono vstopile z zamudo (Lara Gut, Lindsey Vonn, Ilka Štuhec …), Shiffrinova tudi dober teden pred začetkom nove sezone velja za prvo favoritinjo. Ob tem pa je zanimiv njen odgovor na vprašanje, kdo bodo njene največje tekmice. Izpostavila je Štuhčevo in Italijanko Sofio Goggio, sicer drugo in tretjo v skupnem seštevku pretekle sezone.

Prve dame sezone 2016/17: Štuhec, Shiffrin, Goggia | Foto: Sportida Prve dame sezone 2016/17: Štuhec, Shiffrin, Goggia Foto: Sportida

Ilka ne bo brezglavo lovila točk

Taboru Ilke Štuhec pohvale tekmice sicer laskajo, a je več kot očitno, da napad na veliki kristalni globus ni osrednji cilj. Štajerska smučarka in njen trener Grega Koštomaj sta namreč v zadnjem obdobju večkrat poudarila, da osnovna ideja ostaja osredotočanje na hitri disciplini in kombinacijo. Glede na formo in razplet sezone se bo udeleževala tudi preizkušenj v tehničnih disciplinah, a ne bo brezglavo lovila vseh razpoložljivih točk. Dokaz tovrstne drže je tudi odpoved nastopa na veleslalomskem odprtju sezone v Söldnu.

Redna gostja ledeniških stopničk

"Veselim se začetka sezone. Po dolgih pripravah bi rada videla, kje sem, ko se srečam s konkurenco. Morda veleslalom res ni moja najboljša disciplina, a v njej izjemno uživam," je proti prvi tekmi sezone (28. 10.) na nedavni medijski predstavitvi Atomicove ekipe dejala Shiffrinova, ki je v Söldnu do zdaj nastopila na petih tekmah. Leta 2014 je vknjižila celo zmago, v zadnjih dveh sezonah pa je bila druga.

Visoko bo merila tudi letos, saj je ledeniški veleslalom vselej temeljni kamen sezone. Ta bo minila v znamenju branjenja zmage v skupnem seštevku in stalnih pogledov proti olimpijskim igram. Oba cilja sta v Američankini beležki podčrtana, ni pa skrivnost, kateri je v njeni domovini odmevnejši. "Lagala bi, če bi dejala, da me v ZDA po osvojenem globusu vsi poznajo. Daleč od tega. A ko se bližajo olimpijske igre, se vendarle kaže nekaj zanimanja tudi za alpsko smučanje. Sama vem, da je uspeh na igrah tudi priložnost za večjo prepoznavnost v ZDA," pravi prva dama svetovnega pokala.

Še osem dni do prve tekme nove sezone. | Foto: Getty Images Še osem dni do prve tekme nove sezone. Foto: Getty Images

Izjemen opus

V zadnjih petih sezonah je Mikaela slavila kar 31 zmag na tekmah svetovnega pokala. Njeno popolno slalomsko prevlado je v sezoni 2015/16 na kratko prekinila poškodba kolena, vseeno pa ima v domači vitrini ob velikem še štiri male kristalne globuse, zlato olimpijsko kolajno ter tri zlate in eno srebrno s svetovnih prvenstev. Izjemen je predvsem njen slalomski niz. Na zadnjih 38 tekmah, na katerih je nastopila v petih letih, je namreč slavila kar 25 zmag. Njena osnovna ideja pa ostaja, da kljub dodajanju disciplin ohranja premoč v slalomu.

"Želim iskati ravnotežje, saj nočem izgubiti slalomskega občutka. Me pa nova spoznanja v hitrih disciplinah zelo navdušujejo. Kadarkoli stopim na daljše smuči, se kaj novega naučim. Hitrost je navdihujoča," razmišlja Shiffrinova, ki ne skriva želja, da bi nekoč postala prototip vsestranske smučarke in serijske zmagovalke. "Nisem še na ravni, da bi se na prav vsaki tekmi postavila na štart in merila na zmago. To v tej sezoni še ni realno. V prihodnje pa bo to eden od mojih ciljev," dodaja svetlolasa Američanka.

Ne spreglejte