Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2023,
19.01

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Četrtek, 12. 10. 2023, 19.01

6 mesecev, 3 tedne

Mikaela Shiffrin nasprotuje terminu tekem v Söldnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin se sprašuje o smiselnosti termina uvoda smučarske sezone z veleslalomom v Söldnu, ki se bo začela čez 14 dni na ledeniku Rettenbach. | Foto Guliverimage

Mikaela Shiffrin se sprašuje o smiselnosti termina uvoda smučarske sezone z veleslalomom v Söldnu, ki se bo začela čez 14 dni na ledeniku Rettenbach.

Foto: Guliverimage

Ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin se sprašuje o smiselnosti termina uvoda smučarske sezone z veleslalomom v Söldnu, ki se bo začela čez 14 dni na ledeniku Rettenbach. Sama ocenjuje, da je glede na vsa okoljska vprašanja, s katerimi se srečuje svet, to veliko prezgodaj.

"Vedno, tudi pri visokih temperaturah, se lahko mentalno pripravim in smučam na tekmah. Ampak, ali ima to v resnici kakšen smisel?" avstrijska tiskovna agencija Apa povzema izjavo smučarke, ki se je z mediji danes srečala na dogodku svojega opremljevalca v Altenmarktu.

"Do katere mere naj okolje prilagajamo koledarju, ki si ga želimo? Ali naj ne bi raje prilagodili naših terminov okolju?" se je pri prijetnih 23 stopinjah Celzija v Avstriji spraševala smučarka. "Je zdaj res čas za tekmovanja v alpskem smučanju? Verjetno ne."

Petkratna zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala je prepričana, da je treba o koledarju dobro razmisliti in ga spremeniti.

Kot pravi, sam termin v Söldnu ni edina problematika in tudi v sposobnost avstrijskih prirediteljev, da uredijo proge, ne dvomi. Še veliko večje težave imajo alpski smučarji, ko v tem času iščejo primerne terene za trening, da bi se lahko optimalno pripravili na uvodno tekmo sezone.

"Prireditelji v Söldnu vedno najdejo način, da pripravijo tekmo. Težava je, da je v Evropi vedno manj primernih terenov za trening." Zato 10 dni pred prvo dirko na vprašanje, ali je nared za novo sezono s 45 tekmami, pravi: "Sploh ne."

In s svojimi mislimi nikakor ni osamljena. Trenutno se vsa svetovna elita na redkih primernih ledenikih v Evropi trudi najti zadovoljive pogoje za pripravo. Tematika se ponavlja že kar nekaj let, letos pa so razmere zelo ekstremne in smučarji se s treningov, kjer so temperature pod lediščem, vračajo v hotele, kjer dneve preživljajo v kratkih rokavih. Zimskega smučarskega vzdušja na ta način tudi med tekmovalci ni.

Preberite še:

Boštjan Kline
Sportal "Teči še ne morem, bolj ali manj normalno hodim, kar je odlično"
Meta Hrovat
Sportal Velika negotovost in skrb pri Meti Hrovat
Maruša Ferk Saioni
Sportal Nekdanji slovenski smučarki se je življenje obrnilo na glavo
Ne spreglejte