SiolNET. Sportal Zimski športi
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Mercator z izdelki Radi imamo domače v veliko podporo skakalcem

Oglasno sporočilo

Mercator v dogovoru s Smučarsko zvezo Slovenije izvaja kampanjo "Skočite v Mercator, podprite skakalce", ki je namenjena podpori članom izbrane skakalne vrste in podmladku v skakalnih klubih. Del prihodkov od prodaje izdelkov Radi imamo domače bo šel v sklad za donacijo reprezentanci, del pa za donacije šestim skakalnim klubom z največ osvojenimi glasovi kupcev. Akcija traja od 9. 2. do 26. 3. 2017, zbrana sredstva pa bodo krepila nadaljnji razvoj skakalnega športa.

 | Foto:

Z nakupom vsakega izdelka Radi imamo domače lahko vsakdo prispeva po 30 centov v sklad za skakalce. Zbrana sredstva bodo namenjena ženski in moški skakalni reprezentanci, dobršen del pa bo namenjen tudi šestim skakalnim klubom z največ glasovi kupcev.

"V Mercatorju velik del sponzorskih in donatorskih aktivnosti namenimo za šport in hkrati verjamemo v domače. Od tod ideja, da letos skakalce podpremo skupaj z izdelki Radi imamo domače. Tako je naša podpora domačemu dvojna. Prav je, da skakalcem stojimo ob strani v dobrem in slabem, zato smo se glede na lanskoletni izjemen odziv potrošnikov z veseljem odločili za ponovno in še močnejšo izvedbo te akcije. Želimo si, da Slovenija še naprej diha s tem športom, zato spodbujamo tudi razvoj mladih orlov za prihodnje vrhunske rezultate. Verjamemo, da ta želja povezuje Slovenijo, Mercator pa si želi dolgoročno biti del te domače zgodbe," je ob letošnji kampanji povedal predsednik Mercatorjeve uprave Toni Balažič.

"Bistvo te akcije je, da skupaj 'skočimo, poletimo' v vsak slovenski dom, da v obdobju tekmovalne sezone navdušimo čim več ljudi za šport, ki ni množičen, pa ima kljub temu ogromno navijačev. Zaradi slovenskih orlov na smučeh, ki podirajo meje mogočega, zaradi množice skakalnic po Sloveniji in zaradi otrok, ki na pručkah pridno trenirajo, zaradi Planice in ljudskega slavja, ki ga ta priredi vsako leto marca tam pod Poncami. Ponosni smo, da je Mercator naš partner. Hvaležni smo tudi kmetom in lokalnim proizvajalcem in vsem, ki bodo sodelovali v akciji. Radi imamo skoke, radi imamo domače! Zato smo spet z vami," je dejal Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS.

Skakalni klub, ki bo prejel največ glasov kupcev, bo prejel nov kombi znamke Ford za prevoz na treninge in tekme, preostalih pet klubov pa denarne nagrade za nadaljnje delo s skakalnim podmladkom, ki zagotavlja prihodnje generacije naših orlov. Potrošniki bodo torej s svojimi glasovi odločili, katerih šest skakalnih klubov bo prejelo donacijo. Glasove za izbrane klube je s kodami z računov mogoče oddati na spletni strani www.mercator.si/skakalci.

Največji izziv, s katerim se trenutno spopada med 15 in 20 delujočih skakalnih klubov v Sloveniji, je namreč prav zbiranje finančnih sredstev. Pomanjkanje denarja se odraža v kakovosti infrastrukture, zagotavljanju opreme za bodoče skakalce ter tudi v nezadostnem številu izobraženega kadra. Skakalni klubi se financirajo s prispevki oziroma donacijami občin, Smučarske zveze Slovenije ter članarin oziroma vadnin članov, največji delež sredstev (v nekaterih klubih do 45 odstotkov) pa morajo klubi v obliki sponzorskih prispevkov zbrati sami.  

Smučarsko društvo Vizore, ki je lani prejelo največ glasov in s tem tudi najvišjo Mercatorjevo donacijo v akciji, je zelo premišljeno porabilo prejeta sredstva. Del so namenili za nakup novega kombija, del za opremo skakalcev, del pa za sanacijo skakalnice. "Smo se pa sami zelo angažirali," je poudaril Feliks Skutnik, predsednik društva. "Veliko smo se pojavljali in se predstavljali ljudem ter promovirali kampanjo. Zato tudi zdaj pozivamo vse, naj izkoristijo svoje račune in naj glasujejo, saj s tem naredijo še nekaj dobrega za naš skakalni podmladek," še dodaja.

"Smučarsko skakalno društvo SSD Stol Žirovnica se je v lanski akciji Skočite v Mercator, podprite skakalce s pridnim delom uvrstilo na 3. mesto in s tem  pridobilo denarna sredstva pet tisoč evrov. Zaradi velikega vpisa novih skakalcev smo del donacije namenili za nakup skakalnih čevljev in preostale opreme, del pa smo dodali za nakup novega kombija. Hvala Mercatorju, da je podprl naše skakalce, predvsem pa za to, da je v akcijo vključil prav vse delujoče klube," je povedal predsednik SSD Stol Žirovnica Borut Rep. Prvega mesta so se v lanski izvedbi akcije sicer veselili v Smučarskem društvu Vizore, drugouvrščeni klub pa je bil Nordijski smučarski klub Tržič FMG.

Gledanost in zanimanje za smučarske skoke sta v Sloveniji tudi v letošnji sezoni visoka. Najmlajši vadeči imajo tako komaj štiri leta, njihovi prvi skoki pa se začnejo na petmetrski improvizirani skakalnici. V nekaterih skakalnih klubih je v zadnjih dveh letih naraslo tudi število na novo vpisanih članov. Dva največja skakalna kluba v Sloveniji (SK Triglav Kranj in SSK Ilirija) imata tako vsak po več kot 100 vadečih skakalcev, ki adrenalin sproščajo na skakalnicah, visokih med osem in 110 metrov. V Sloveniji je sicer registriranih 39 skakalnih klubov, deluje pa jih med 15 in 20. V povprečju je v posameznih klubih med 80 in 85 odstotkov skakalcev ter med 15 in 20 odstotkov skakalk. Največ tekmovalnega kadra za državno reprezentanco vzgojijo v SK Triglav Kranj, za pravo gnezdo mladih orlov pa velja Gimnazija Franceta Prešerna Kranj, na kateri že več kot desetletje izobražujejo številne skakalce.

Smučarski skoki v Sloveniji so se uradno začeli s prvim rekordom in državnim prvenstvom leta 1921 v Bohinju. Prvi prvak in rekorder na tem državnem prvenstvu je bil Jože Pogačar s takratnimi devetimi metri. Svetovno in slovensko zgodovino smučarskega skakanja pa še danes piše Planica, kjer je bilo leta 1972 prvo svetovno prvenstvo v poletih nasploh.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin