Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 12. 2013,
19.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec superveleslalom Lara Gut

Petek, 13. 12. 2013, 19.09

8 let

Mazejeva praznih rok, slovensko čast rešila Štuhčeva. Zmaga Weiratherjevi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tretji superveleslalom sezone svetovnega pokala se ni izšel po slovenskih željah. Do točk je prišla le Ilka Štuhec, Tina Maze in Vanja Brodnik sta odstopili. Zmaga Tini Weirather iz Liechtensteina.

Od Slovenk je prva štartala Ilka Štuhec, ki je v spodnjem delu naredila nekaj napak, njej čas pa je bil 1:19.52. A na koncu je bila prav Štuhčeva edina Slovenka, ki je prišla do točk na tekmi. Osvojila je 25. mesto. Tina Maze namreč tudi tokrat ni bila prava, saj je hitro odstopila in ostala brez točk. Podobno pot je ubrala tudi Vanja Brodnik, ki je prav tako odstopila.

Zmagala je Tina Weirather iz Liechtensteina, za največje presenečenje pa je poskrbela Švedinja Kajsa Kling, ki je s štartno številko 44 končala tekmo na drugem mestu. Na zmagovalne stopničke je stopila še Avstrijska Anna Fenninger.

Tina Maze je prvič v letošnji sezoni tekmo končala predčasno. Na prizorišču, na katerem je nanizala največ zmag med vsemi v pokalu, je odstopila že po prvem merjenju časa, ko je prišla v strmino, napačno ocenila postavitev in zgrešila vratca. Kljub temu, da ji ne gre po načrtih, pa je v olimpijski zimi, ko bo vrhunec februarja v Sočiju, ostala v boju za sam vrh svetovnega pokala. Obenem je to eden njenih najboljših začetkov sezon, ki pa ostaja v senci prejšnje zime, ko je nanizala najboljšo sezono v zgodovini alpskega smučanja.

Ilka Štuhec je bila v boju za uvrstitev najmanj med petnajsterico, vendar je med zadnjim merjenjem časa in ciljem izgubila preveč časa in se ji ni uspelo prebiti med prvo dvajseterico. Kljub temu je v skupnem seštevku discipline na 10. mestu najboljša Slovenka. Brodnikova je po vmesnih časih, ki ji niso napovedovali uvrstitve med štirideseterico, prav v zadnjem delu napravila napako in odstopila.

S številko 44 se je prvič v karieri med prve tri povzpela Švedinja Kajsa Kling; doslej je imela le dve uvrstitvi med deseterico. Po sedmem in osmem mestu v Lake Louisu se je tokrat med vsemi najbolj približala zmagovalki.

Štiriindvajsetletna Weiratherjeva je 1881 metrov dolgo progo Engiadina po treh drugih in enem tretjem mestu prvič v tej sezoni prišla do prvega mesta in do druge zmage v pokalu v karieri. Fenningerjeva, je petič v sezoni stala na zmagovalnem odru, vendar ji na najvišjo stopničko še ni uspelo stopiti. Avstrijski uspeh sta s četrtim in petim mestom dopolnili Elisabeth Görgl in Nicole Hosp.

Nemka Maria Höfl-Riesch, lani druga za Mazejevo v skupnem seštevku pokala, je teden dni po dveh zmagah v ZDA zasedla osmo mesto. Le mesto pred njo je bila Švicarka Lara Gut, ki je izjemno začela sezono s tremi zmagami, pred domačimi gledalci pa ni prišla na zmagovalne stopničke. Ostala pa je v skupnem vodstvu, saj ima 482 točk, druga je Weiratherjeva (445), tretja Höfl-Riescheva (437), sledita pa Weiratherjeva (405) in na petem mestu Mazejeva (230). Gutova je tudi na čelu superveleslalomskega seštevka.

Ne spreglejte