Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
22. 2. 2015,
20.32

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andrea Massi Tina Maze Jurij Žurej SZS Vedran Pavlek

Nedelja, 22. 2. 2015, 20.32

1 leto, 11 mesecev

Massi, pridi in reši slovensko smučanje

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob upokojitvi najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze bi utegnil vodja njene spremljevalne ekipe Andrea Massi prevzeti vajeti celotne slovenske reprezentance.

Kakšna bo prihodnost Tine Maze, ki jo do konca tekmovalne sezone 2014/15 loči še natančno en mesec, ostaja eno najbolj vročih vprašanj v smučarski karavani. Zdi se, da 31-letna Črnjanka odgovora o (ne)nadaljevanju najuspešnejše slovenske smučarske kariere še lep čas ne bo podala. Vztraja namreč, da se ne bo predala vplivom marčevske utrujenosti in tekmovalne zasičenosti, zato utegne karte razkriti šele poleti.

"Že pred časom sem dejala, da bom svoje povedala julija. Ne le zaradi dejstva, da obožujem vroče poletje, temveč predvsem zaradi čistih misli. Po sezoni moram poskrbeti, da se srčni utrip umiri. Vzela si bom čas in se v miru odločila, kako naprej," na vse pogostejša vprašanja o upokojitvi, umiku zgolj za eno sezono ali morebitnem krčenju nabora disciplin odgovarja zmagovalka 26 tekem svetovnega pokala, ki po rezultatskem polomu na Zlati lisici ni mogla skriti razočaranja.

Predbožična ponudba: Andrea Massi vodja slovenske reprezentance

Z usodo Tinine kariere pa je tesno povezana tudi prihodnost ideologa njene samostojne poti in generatorja njenega preporoda, ki je postregel s pravcatim metežem kolajn z največjih tekmovanj in svetovnega pokala, Andree Massija. Sam je sicer pred časom dejal, da kljub uspehom svoje športne varovanke zaradi reform smučarskega pristopa in negativne propagande ne pričakuje, da bi se v drugih taborih tepli za njegove strokovne storitve. Vseeno pa je zdaj že jasno, da ima na mizi vsaj eno ponudbo.

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in njen direktor Jurij Žurej sta namreč Massiju na tajnem sestanku, ki se je zgodil 23. decembra v Gorici, ponudila vodenje slovenske reprezentance. "Želimo ga v svojih vrstah. Na koncu bo imelo glavno besedo vodstvo panoge za alpsko smučanje, a menim, da bi ga morali umestiti v vodenje reprezentance in delo s trenerskimi ekipami. Če je kdo dokazal, da je sposoben doseči rezultate, je to Andrea Massi. Ne le enkrat. Vsako leto," dva meseca pozneje vztraja Žurej.

Najprej Tina Maze, nato pa …

Osrednji lik v tej zgodbi, Andrea Massi, (še) ni dal dokončnega enoznačnega odgovora, a je pustil vrata vendarle na stežaj odprta. Čeprav priznava, da o ponudbi, ki jo označuje za izkazovanje velikega spoštovanja, pogosto razmišlja, je njegovo življenje posvečeno predvsem projektu s Tino Maze. "Do njene odločitve gojim veliko spoštovanje. Prav zato me moti, ko mnogi konec kariere čez dober mesec dni označujejo kot samoumeven. Ne, Tina se še ni odločila, kako in kaj. Odločila pa se bo sama, brez pritiskov. Potrebuje mir. No, morda bo kdo pritiskal tudi name. Toda če so pri Smučarski zvezi Slovenije izgubili sedem let, lahko zdaj izgubijo tudi kakšen dan," dogodkov ne želi prehitevati Massi, ki je sicer v slovenski reprezentanci vrsto let opravljal vlogo kondicijskega trenerja ženske izbrane vrste.

Izziv ni položaj, temveč so rezultati

Alfa in omega ekipe Team to aMaze sicer ne skriva, da je ponudba mamljiva, pri čemer ne govori o financah ali položaju, temveč izključno o izzivih. "Sem bolj skromen, kot pa si to misli okolica. Nikoli ne bi sprejel službe le zaradi položaja, s katerim bi se hvalil. Edini pravi izziv je rezultat," razmišlja 47-letni Goričan, ki kot glavne predpogoje za uspeh ob morebitnem ugrizu v jabolko označuje primeren nabor v projektu sodelujočih trenerjev, serviserjev, fizioterapevtov in drugih sodelavcev, ustrezno selekcijo tekmovalcev in spremembo mentalitete.

"Trenutno veliko bolje poznam razmere v ženskem smučanju, kjer je zdajšnji trener Rasto Ažnoh storil velik korak naprej. Toda do želenega reda manjka še veliko, predvsem športna kultura vseh tekmovalk. Vidim veliko pomanjkljivosti in priložnosti za delo. Moška slika mi je manj znana, vseeno pa tudi za ta del velja, da je ključna ekipa z jasnimi cilji," pravi Massi.

Kdo bo slovenski Vedran Pavlek?

Ni skrivnost, da je iskanje karizmatičnega šefa z jasno vizijo odgovor na rezultatski trend slovenskega alpskega smučanja. Z izjemno Tine Maze namreč rezultatska krivulja strmo pada, kar sovpada tudi z vse skromnejšimi sredstvi za delo. V smučarskih kuloarjih zatorej že lep čas kroži krilatica, po kateri bo nekdaj paradni slovenski šport rešil le "slovenski Vedran Pavlek". Gre za nekdanjega smučarskega samouka, zdaj pa železnega direktorja hrvaške smučarske reprezentance, ki je ob vzponu družine Kostelić postavil zavidanja vreden sistem.

"Pavlek je Pavlek, Massi pa Massi. Bistvenega pomena pa je, da ne gre za vprašanje denarja. Gre za to, da novi vodja živi za smučarski šport. Iščemo osebo, ki bo pustila kri in znoj, tako v pisarni kot na snegu," o vzporednicah med Massijem in Pavlekom, ki sicer na terenu pogosto sodelujeta, razmišlja Žurej, šef Tinine ekipe pa dodaja: "Vse lepo in prav, a Vedran je imel ob sebi Anteja Kostelića. Vodja zatorej potrebuje tudi trenerje s pravo vizijo, ki se bodo 300 dni na leto metali na glavo. Če tega nimaš, je vse skupaj zapravljanje časa in denarja."

V iskanju norca …

Naj spomnimo, da je o tovrstnem predajanju poklicu v intervjuju po lanskoletnem pokalu Vitranc razmišljal tudi Vedran Pavlek. "Star sem 40 let, a nimam družine. Zakaj? Svoje življenje sem podredil alpskemu smučanju. To pa ni preprosto. Meni je na tej poti v veliki meri pomagal Ante Kostelić. Brez njegovega dela in vpliva na Janico ter Ivico bi tudi jaz ostal brez uspehov. No, seveda je po drugi strani tudi Ante potreboval nekoga, ki bo skrbel za vso logistiko. Našel je mene, norca, ki živi za smučanje. Tudi Slovencem želim, da poiščejo podobnega norca," je takrat dejal Pavlek.

Ne spreglejte