Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 12. 2022,
16.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

4

Natisni članek

Avstrija Nemčija Ljubno ob Savinji Beljak novoletna turneja Silvestrska turneja skoki

Sobota, 31. 12. 2022, 16.00

1 leto, 3 mesece

Poteze za prevzem ženske novoletne turneje vse bolj resne

Ljubno in Beljak ogrožena, Nemci želijo žensko turnejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

4

Oberstdorf | Moško tekmo v Oberstdorfu, kjer je 25.000 navijačev spodbujalo skakalce, primerjajo z uvodom ženske novoletne serije v Beljaku, ki si jo je ogledalo 2000 ljubiteljev skokov.  | Foto Reuters

Moško tekmo v Oberstdorfu, kjer je 25.000 navijačev spodbujalo skakalce, primerjajo z uvodom ženske novoletne serije v Beljaku, ki si jo je ogledalo 2000 ljubiteljev skokov.

Foto: Reuters

Moška novoletna turneja smučarjev skakalcev je eden najbolj uveljavljenih športnih dogodkov ob prehodu leta v Srednji Evropi. Lukrativna serija, ki je stara že več kot sedem desetletij, naj bi se zdaj preselila tudi med dekleta in iz termina izrinila tekmi v Beljaku in Ljubnem, kažejo novice, ki se v teh dneh pojavljajo v Avstriji in Nemčiji.

Pri Avstrijski tiskovni agenciji izpostavljajo enake možnosti spolov. Moško tekmo v Oberstdorfu, kjer je 25.000 navijačev spodbujalo skakalce, primerjajo z uvodom ženske novoletne serije v Beljaku, ki si jo je ogledalo 2000 ljubiteljev skokov. Že za prihodnjo sezono na Api napovedujejo možne spremembe.

Nemška zveza že vložila zahtevo

Aktivni so predvsem Nemci, ki želijo že prihodnje leto izvesti tekmi v Garmisch-Partenkirchnu in na novega leta dan tudi v Oberstdorfu. Ustrezno zahtevo za uvrstitev v tekmovalni koledar je nemška zveza že vložila pri Mednarodni smučarski zvezi.

Športni direktor Smučarske zveze Avstrije Mario Stecher je novico potrdil in dodal, da si kot nadaljevanje obeh tekem v Nemčiji prihodnje leto lahko predstavlja tudi tekmovanji v Beljaku in na Ljubnem v začetku januarja.

Kakšni so natančni načrti nemške in avstrijske zveze, kjer so najavljali novoletno turnejo na istih skakalnicah, kjer potekajo moške tekme, ni popolnoma jasno. V Avstriji so letos sporočili, da se začetek novoletne turneje iz sezone 2023/24 zamika vsaj za eno leto, pri tem pa izpostavljajo, da se dogodkov ne sme prehitevati in da je treba zadevo dobro premisliti in načrtovati trajnostno.

Ideja ni nova

Ideja o ženski novoletni turneji je sicer že starejšega datuma. Najprej so jo zavrnili v Nemčiji, kjer pa z naraščanjem priljubljenosti ženskih skokov zdaj vidijo priložnost in se jim pri uresničitvi kar nekako mudi.

Osnovni argument v Nemčiji je zdaj enakost spolov in priložnost za skakalke ter vztrajno ponavljanje, da ženski skoki že zamujajo enkratno priložnost.

Druga resnica je ta, da v Nemčiji ženski skoki pridobivajo na popularnosti in občasno v televizijskih prenosih presegajo tudi 20 odstotkov gledalcev, kar pa že prinaša priložnost za zaslužek.

Nekoliko previdnejši so v izjavah v Avstriji, saj je Stecher izpostavil, da si zna zamišljati tudi močnejšo in atraktivnejšo novoletno serijo za dekleta, ki bi potekala v treh državah. "Prepričan sem, da bo nastal produkt, ki bo navdušil skakalke."

Preberite še:

Ljubno ob Savinji, silvestrska turneja smučarskih skakalk, 1. tekma
Sportal V napeti tekmi zmaga Norvežanki, Ema Klinec tik pod stopničkami
Ne spreglejte