Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
8. 10. 2014,
12.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Lindsey Vonn Sölden Andrea Massi

Sreda, 8. 10. 2014, 12.09

8 let

Lindsey Vonn že v Söldnu, Tina Maze še čaka na prosti termin

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za Tino Maze se bo ob koncu tedna na simbolični ravni že začela nova sezona, saj jo bo pot vodila na avstrijske ledenike, na katerih bo vztrajala vse do söldenske tekme.

Smučarska zvezdnica Lindsey Vonn se je na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, kjer imajo Američani v zadnjih letih svojo tradicionalno evropsko bazo, kar gre avstrijskim smučarskim veljakom pogosto v nos, po dobrih devetih mesecih vrnila na sneg. Ob tem ne skriva zadovoljstva ob odzivu svojega telesa, predvsem dvakrat operiranega desnega kolena, zaradi katerega je izpustila zadnjih del predlanske in dobršen del olimpijske sezone. Kljub optimizmu pa pri načrtovanju tekmovalne vrnitve ostaja pri prvotni zamisli. Tekmicam naj bi se v lovu za točke svetovnega pokala priključila šele na začetku decembra v Lake Louisu. Ob tem že sanja tudi o pravljični vrnitvi, novi zmagi v tem kanadskem zimsko-športnem središču, ki ji je sicer prinesel že kar štirinajst skokov na najvišjo stopničko.

Na kar štirih tekmah pa bo že pred kanadsko preizkušnjo nastopila slovenska kandidatka za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokakala Tina Maze. A v nasprotju s svojo ameriško tekmico še čaka na termin za trening na tekmovalni progi v Söldnu. "Berem, da imajo številni smučarji že zagotovljene termine za preizkus tekmovalne strmine, na kateri bo ob koncu meseca potekala prva tekma. No, mi odobritve še nismo dobili. Vseeno verjamem, da bo Tina lahko opravila ta trening, ki je zaradi občutka pomemben," pravi vodja Tinine tekmovalne ekipe Andrea Massi, ki te dni v Gorici vodi še zadnje obsežnejše kondicijske treninge pred začetkom nove sezone.

V nedeljo selitev v Avstrijo

Ob koncu tedna se bo Tinin tabor že preselil v Avstrijo, od koder se nato ne bo več vračal domov. Na simbolični ravni se tako za dvakratno olimpijsko prvakinjo že ta teden začenja nova sezona. "Da, na podlagi izkušenj menim, da je tak postopek najboljši. Številne selitve pred söldensko tekmo so zelo utrujajoče in stresne. Verjetno vsakdo po šesturni vožnji čuti določene posledice tudi naslednji dan," odločitev za oktobrsko selitev k severnim sosedom pojasnjuje Massi, ki načrtuje niz treningov na ledeniku Hintertux.

Zadnji treningi bodo pomembni predvsem z vidika prilagajanja na ledeniški sneg in za priklic pravih občutkov za napad na prvi tekmi. Mazejeva in Massi menita, da je uspešnost tega postopka dragocenejša od časovnih primerjav s tekmicami na treningu, ki bi krepile tekmovalkino samozavest. "Tina ne potrebuje ure za ocenjevanje kakovosti lastnega smučanja. Potrebuje pa dober trening, osredotočenost na smučarsko izvedbo in podporo dobre ekipe," je prepričan Goričan na čelu Tinine ekipe.

Sproščena in močnejša

"Morda se ponavljam, a znova bi opozoril na odlično fizično pripravljenost glede na njena leta (31, op. a.). Vsi osnovni pokazatelji pripravljenosti, to pa so vzdržljivost, moč in hitrost, so dobri. V določenih elementih, na primer pri hitrosti in eksplozivni moči, tako dobrih rezultatov testov še ni imela," je vsega 18 dni pred ledeniškim odprtjem sezone pripravljenost svoje smučarske varovanke pohvalil Massi, prepričan o tem, da so to sadovi večletnega kontinuirano dobrega dela in izjemne motiviranosti.

V isti sapi pa dodaja, da se ta letos učinkovito prepleta tudi s sproščenostjo. Potem ko je Mazejeva postala zmagovalka svetovnega pokala ter svetovna in nazadnje še olimpijska prvakinja, je namreč izpolnila osrednje športne cilje, se znebila bremena, a vseeno obdržala prepotrebno osredotočenost in zagnanost. "Vedno poudarjam, da glava prinaša največje razlike. Pri Tini je letos čutiti manj napetosti kot lani, kar pomaga pri napredku," dodaja Massi.

Ne spreglejte