Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 12. 2013,
22.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Tina Weirather

Nedelja, 1. 12. 2013, 22.23

8 let

Lindell-Vikarby presenetljiva zmagovalka veleslaloma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Švedinja Jessica Lindell-Vikarby je presenetljivo zmagala na veleslalomu za svetovni pokal v ameriškem Beaver Creeku. Druga je bila Mikaela Shiffrin, tretja pa Tina Weirather.

Jessica Lindell-Vikarby je vodila po prvi vožnji, Shiffrinova je zaostajala 44, druga Švedinja Maria Pietilä-Holmner pa 63 stotink. Četrta je bila olimpijska zmagovalka Nemka Viktoria Rebensburg (+0,91), pred šestouvrščeno Tino Maze (+1:04) pa je bila še Tina Weirather (+0,93). Švicarka Lara Gut, na treh letošnjih nastopih v pokalu je bila neporažena, je po dveh zmagah v dveh dneh tokrat predčasno končala nastop že na prvi progi.

Vrstni red na vrhu pred finalom je bil presenetljiv tudi zato, ker je bila na samem čelu 29-letna Lindell-Vikarby, ki pred tem sploh še ni bila na zmagovalnih veleslalomskih stopničkah pokala, kar pa velja tudi za tekmovalki na drugem in tretjem mestu.

Na drugi progi, ki jo je postavil slovenski trener Denis Šteharnik, je najprej Nemka Maria Höfl-Riesch napredovala z 11. na peto mesto. Mazejeva je že do drugega merjena izgubila vso prednost in bila z lani drugouvrščeno v končnem seštevku pokala tedaj izenačena, do cilja pa je izgubila še 36 stotink in po 13. času finala takoj nazadovala za ducat mest. Tako najboljši smučarki minule zime ni uspelo povsem popraviti vtisa iz Söldna, kjer je na uvodnem veleslalomu sezone konec oktobra končala na 18. mestu.

Rebensburgova finala v Beaver Creeku ni končala, Maria Pietilä-Holmner pa je zaostala za Weiratherjevo. Shiffrinova in Lindell-Vikarby sta zadržali mesti, saj je Švedinji na koncu uspelo zadržati devet stotink prednosti, ki so ji ostale med zadnjim vmesnim časom in ciljem. Tako je 29-letnica slavila svojo drugo zmago v karieri po prvem mestu januarja 2009 v Cortini d'Ampezzo.

Triindvajsetletna Ilka Štuhec se je le dan po četrtem mestu na superveleslalomu s številko 67 med 72 tekmovalkami s 26. izidom prebila v finale. To ji je uspeli prvič v veleslalomih doslej. Nekdanja dvakratna svetovna mladinska prvakinja je imela v prejšnjih letih veliko težav s poškodbami, ki so ji preprečile, da bi tudi v članski konkurenci nadaljevala z vrhunskimi uvrstitvami.

Na superveleslalomski preizkušnji letošnjega SP je Mariborčanka presenetila 6. mestom. V letošnji olimpijski sezoni je še tretjič v treh dnevih prišla med prvo trideseterico in je osemnajstič osvojila točke pokala; pred tem ji je to uspelo le v hitrih disciplinah in kombinaciji. Andrej Možina, vodja ekipe, ji je po zadnjih uspešnih nastopih dodelil zadnje prosto mesto za tekmo, ki si ga je sicer v internih kvalifikacijah priborila Mateja Robnik.

Ana Drev se vrnila v svetovni pokal potem, ko je poškodovala 17. marca v Lenzerheideju na finalu minule sezone pokala. Tedaj prve vožnje veleslaloma ni končala, ker si je poškodovala kolenske vezi in je morala na operacijo. Potem, ko se ji na današnji prvi progi ob dobri startni številki 22 ni posrečilo prebiti v finale, končala bi pod 50. mestom (+3,43), je bila naknadno diskvalificirana. Drevova je bila v veleslalomih 10. na letošnjem SP in deveta tudi že na olimpijskih igrah v Torinu.

Alpske smučarje bodo s tekmami v svetovnem pokalu nadaljevale konec prihodnjega tedna, ko bodo od petka do nedelje v kanadskem Lake Louisu na programu najprej dva smuka in nato še superveleslalom. Pred temi tekmami v svetovnem pokalu vodi Gutova (330 točk) pred Shiffrinovo (220) in Höfl-Rieschevo (193), Tina Maze pa je sedma (130).

Ne spreglejte