Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 12. 2019,
15.23

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Lienz Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Neja Dvornik Ana Bucik Tina Robnik Meta Hrovat

Sobota, 28. 12. 2019, 15.23

4 leta, 3 mesece

Veleslalom (Ž), Lienz

Američanka Shiffrinova razred zase, Hrovatova najboljša Slovenka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Meta Hrovat | Meta Hrovat je v Lienzu poskrbela za slovensko uvrstitev dneva. | Foto Guliver/Getty Images

Meta Hrovat je v Lienzu poskrbela za slovensko uvrstitev dneva.

Foto: Guliver/Getty Images

Ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin nadaljuje z izjemnimi rezultati. V sončnem Lienzu je zmagala na tekmi svetovnega pokala v veleslalomu. To je že njena 63. zmaga za svetovni pokal v bogati karieri. Na seznam dobitnic točk sta se vpisali dve Slovenki. Meta Hrovat je osvojila 12., Tina Robnik, ki se ji je po prvem teku nasmihala veliko boljša uvrstitev, pa 26. mesto.

Shiffrinova je še utrdila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. V veleslalomskem seštevku je druga. Vodi danes četrta Italijanka Federica Brignone.

Američanki sta končno uspeli veleslalomski vožnji v skladu z načrti in željami. Najhitrejša je bila na obeh progah za prvo veleslalomsko zmago v sezoni ter 11. veleslalomsko zmago v svetovnem pokalu.

Skupno je vpisala svojo 63. zmago v svetovnem pokalu, kar pomeni, da je za eno zmago prehitela Avstrijko Annemarie Moser-Pröll ter se je na večni lestvici velikanov svetovnega pokala v absolutni konkurenci zavihtela na četrto mesto.

Pred najuspešnejšo tekmovalko med še aktivnimi smučarkami in smučarji so Avstrijec Marcel Hirscher (67), rojakinja Lindsey Vonn (82) in Šved Ingemar Stenmark (86).

Mikaela Shiffrin se lahko po novem pohvali že s 63 zmagami na tekmah za svetovni pokal! | Foto: Guliverimage/Getty Images Mikaela Shiffrin se lahko po novem pohvali že s 63 zmagami na tekmah za svetovni pokal! Foto: Guliverimage/Getty Images

Štiri veleslalomi, štiri zmagovalke

Shiffrinova je bila na prvih dveh veleslalomih na stopničkah, v Courchevelu pa je celo s 17. mestom vpisala tretji najslabši veleslalomski dosežek v svetovnem pokalu v karieri, upoštevajoč tekme, na katerih je nastopila v finalu in ni odstopila.

Zato je zmaga v Lienzu še toliko slajša. Na vsakem od štirih veleslalomov v tej sezoni so bile različne zmagovalke. Uvodni veleslalom nad Söldnom je dobila novozelandska najstnica Alice Robinson, v Killingtonu in Courchevelu sta zmagali Italijanki Marta Bassino in Federica Brignone. Italijank v tej zimi le v Söldnu ni bilo na stopničkah.

Če sta bili prvi dve najhitrejši po prvi vožnji, je bila Liensbergerjeva na prvi progi sedma. Dvaindvajsetletna Avstrijka je drugič v svetovnem pokalu skočila na stopničke, potem ko je bila letos januarja tretja na slalomu v Flachauu.

Tina Robnik je v drugi vožnji nekoliko pokvarila uvrstitev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Tina Robnik je v drugi vožnji nekoliko pokvarila uvrstitev. Foto: Guliverimage/Getty Images

Še četrtič po vrsti v finalu dve Slovenki

Še na četrtem veleslalomu po vrsti sta v finalu nastopili Slovenki. Drugo vožnjo sta si zagotovili Tina Robnik z desetim in Meta Hrovat s 13. časom.

A je lahko s finalom zadovoljna le Hrovatova (+2,97), ki je pridobila dve mesti v primerjavi s prvo vožnjo. Robnikovi (+3,88) pa se je finalna vožnja povsem ponesrečila in je izgubila kar 16 mest v primerjavi s prvo. Ana Bucik, ki je osvojila točke na prvih treh veleslalomih, je bila tokrat prepočasna za finale. Brez finala je ostala tudi Neja Dvornik.

Mešani občutki Mete Hrovat, Robnikova zadnjič letos

"Za mano je še en veleslalom, ki ga končujem z mešanimi občutki. Na določenih odsekih sem bila hitra, žal pa sem delala tudi napake. Ko bom končno le sestavila obe vožnji, bo tudi rezultat zagotovo boljši, tisti pravi," ni povsem zadovoljna naša najboljša veleslalomistka. "Težka tekma. Obe vožnji. V prvo mi je na težki progi še nekako uspelo, v drugo pa sem izgubila fokus. Ko ni več 'dodajanja' in primarno paziš nase, pa rezultat seveda izostane," pa nam je po tekmi povedala druga naša dobitnica točk, ki je z današnjo tekmo že zaključila s tekmovanji v letu 2019, saj jo bo jutri na slalomu zamenjala Maruša Ferk.

Ana Bucik (34. mesto) je prvič letos ostala brez veleslalomskih točk. "Nisem ujela pravega ritma, čeprav sem se borila od začetka do konca. Seštevek manjših napak me je stal finala. Žal, a priložnosti bo še dovolj," pravi Bucikova. Neja Dvornik je zasedla 51. mesto med sedeminpetdesetimi uvrščenimi veleslalomistkami. "Zahtevna tekma. V zadnjem času se, tudi v evropskem pokalu, na veleslalomih nekoliko lovim. Ocenjujem pa, da bo po nekaj dobrih treningih znova vse na mestu," pa je tekmo ocenila naša najmlajša veleslalomistka.

Janez Slivnik ima počasi dovolj solidnih rezultatov, želi si vrhunskih. | Foto: Vid Ponikvar Janez Slivnik ima počasi dovolj solidnih rezultatov, želi si vrhunskih. Foto: Vid Ponikvar Slivnik ima dovolj

"Počasi imam dovolj teh solidnih desetih, enajstih in dvanajstih mest! Ko bodo dekleta sestavila obe vožnji, bo prišel rezultat. Ampak za zdaj jih še niso. Torej nam ne preostane drugega, kot da delamo dalje in čakamo na novo priložnost," pa pravi trener Janez Slivnik, ki ni popolnoma zadovoljen z izkupičkom: "Res škoda za Metino veliko napako v prvi vožnji in Tinino neuspešno drugo vožnjo v res slabših razmerah (vidljivost, op. p.)."

Shiffrinova, ki je od začetka sezone zmagala v Leviju in Killingtonu, je tudi prva favoritinja na nedeljskem slalomu v Lienzu, ko bo naskakovala svojo še 13. zmago v svetovnem pokalu v letu 2019.

Lienz, veleslalom, rezultati:

 
 

Preberite še:

Sportal Emancipirana Lindsey spet dviga prah #video
2019 Ilka Štuhec
Sportal Ko Ilkina mama izklopi alarm
Sportal Pogrešali jih bomo #foto
Nataša Bokal
Sportal Slovenska smučarska junakinja v čvrstem hrvaškem primežu
Federica Brignone
Sportal Zmaga v Italijo, Meta Hrovat boljša tudi od Mikaele Shiffrin
Ne spreglejte