Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
21. 12. 2016,
9.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Domen Prevc Adam Malysz Maciej Kot Walter Hofer

Sreda, 21. 12. 2016, 9.30

6 let, 6 mesecev

Kaj skakalci in tuji strokovnjaki pravijo o Domnu Prevcu?

Legendarnemu Malyszu zaradi Domna Prevca srce bije hitreje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Mladi slovenski skakalec Domen Prevc s svojim načinom skakanja navdušuje vse ljubitelje in strokovnjake tega športa. Izpostavljajo njegove prednosti, marsikoga pa skrbi njegova neustrašnost.

Domen Prevc je v tej sezoni naredil velik korak naprej v primerjavi s preteklo sezono. Z vsega 17 leti je prvo ime uvoda v to zimo.

Po sedmih tekmah se lahko pohvali s štirimi zmagami in visokim naskokom v skupnem seštevku svetovnega pokala (zbral je 540 že točk). Pred drugim Danielom Andrejem Tandejem ima že 158 točk prednosti.

A niso le zmage tiste, ki Domna postavljajo na veliki oder. Njegov način skakanja je osupnil prav vsakogar, ki spremlja skoke. Najbolj navdušuje z izjemno agresivnostjo in hitro postavitvijo glave med smuči.

Malysz: Priznati moram, da mi srce bije hitreje, ko skače

 | Foto: Sportida Foto: Sportida Za zdaj mu ni para v takšnem načinu skakanja, kar poudarja tudi legendarni poljski skakalec Adam Malysz, ki na Poljskem opravlja funkcijo športnega direktorja za skoke in nordijsko kombinacijo. Tudi njega je presenetil, ko se je tako dobro znašel v Engelbergu, kjer je skakalcem pihal veter v hrbet.

"Nisem si mislil, da bi lahko ob takšnem vetru stopil na stopničke, kaj šele zmagal. Mlad skakalec je in pred seboj ima še veliko. Trenutno jadra na valu in je zelo nevaren," je za eurosport.onet.pl dejal najbolj priljubljeni poljski skakalec vseh časov.

Štirikratni zmagovalec svetovnega pokala ob Domnovih skokih ni povsem miren: "Priznati moram, da mi srce bije hitreje, ko skače. Skrbi me, da bi lahko imel zaradi ekstremnega načina skakanja velike težave, ko bo veter pihal z različnih smeri. Za zdaj se drži zelo čvrsto."

Hofer: Domna ni ničesar strah

"Včasih jih gledamo na ogrevanju, kako naredijo kakšne vaje. Četudi bi jih hoteli posnemati, ne bi mogli narediti takšnih vaj," pravi Maciej Kot. | Foto: Sportida "Včasih jih gledamo na ogrevanju, kako naredijo kakšne vaje. Četudi bi jih hoteli posnemati, ne bi mogli narediti takšnih vaj," pravi Maciej Kot. Foto: Sportida Poljski skakalec Alexander Zniszczol je prav tako spregovoril o tem, kako Domen po odskoku hitro pride v fazo letenja: "Skače z veliko hitrosti. V zraku ima zelo dober občutek, in to je njegova velika prednost. Morda ni tako močan in dinamičen kot starejši skakalci, ampak ima odlično tehniko in občutke."

Ob Domnovih skokih pa ne skrbi le Malysza, ampak tudi prvega moža skokov Walterja Hoferja: "Bojimo se zanj, ker ga ni prav ničesar strah," je dejal Avstrijec, z njim pa se je strinjal tudi Avstrijec na čelu norveške skakalne reprezentance Alexander Stöckl: "V sebi nima gena strahu."

Že slovenski glavni trener Goran Janus je poudaril, da ga vsi gledajo in snemajo, saj bi radi natančno preučili, kako mu uspeva takšen način skakanja.  

"Domen je zelo agresiven pri odskoku in tako kot bratje Prevc hitro pride v fazo leta, ob tem pa ne izgubi veliko hitrosti. Vsi bratje imajo povsem drugačno fiziologijo od povprečnega človeka. Včasih jih gledamo na ogrevanju, kako naredijo kakšne vaje. Četudi bi jih hoteli posnemati, jih ne bi mogli," pa je o Prevčevih spregovoril prvi mož poletnega grand prixa Maciej Kot.

Ne spreglejte