Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 2. 2020,
15.46

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič Katja Višnar Miha Šimenc Janez Lampič tek na smučeh

Sobota, 8. 2. 2020, 15.46

4 leta, 2 meseca

Falun, svetovni pokal, tek na smučeh

Lampičeva prestala skupino smrti, nato za las ob stopničke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68
Anamarija Lampič | Anamarija Lampič je v Falunu pritekla do četrtega mesta. | Foto Gulliver/Getty Images

Anamarija Lampič je v Falunu pritekla do četrtega mesta.

Foto: Gulliver/Getty Images

V Falunu je slovenska smučarska tekačica Anamarija Lampič spet prišla do odličnega dosežka. V šprintu v klasični tehniki je na koncu osvojila četrto mesto, še vedno pa je v skupnem seštevku prva dama šprinta. Na pragu polfinala sta ostala Katja Višnar in Miha Šimenc.

Anamarija Lampič je na zadnjih štirih šprintih v svetovnem pokalu vedno stala na odru za zmagovalce. Njena zmagovita pot se je začela v Lenzerheideju, ko je zmagala drugič v svetovnem pokalu. Zmagala je tudi Val di Fiemmeju, drugo mesto pa je zasedla v Dresdnu in nazadnje v Oberstdorfu. Tekačica iz Valburge je še vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala v šprintu.

Najprej preživela polfinalno skupino smrti ...

V kvalifikacijah v Falunu je imela sedmi dosežek in za najhitrješo Švedinjo Johanno Hagström zaostala za 4,82 sekunde. Skupaj sta nato tekli v četrtfinalu in uspešno prestali test. Znova sta bili tekmici v polfinalu. In njuna skupina je bila skupina smrti.

Mnogi so jo poimenovali finale pred finalom. S štarta se je podala nekoliko slabše, a nemudoma ujela priključek s tekmicami. Prvi vzpon je zaključila kot peta, nato so jo tekmice zaprle, a je pri zadnjem vzponu našla prostor, da se je povzpela na tretje mesto. V ciljnem šprintu je nato pokazala zobe in se kot druga uvrstila v veliki finale.

...  v finalu zgrešila oder za zmagovalke

Lampičeva je na začetku finala nemudoma pokazala odločnost, se na prvem klancu spet postavila povsem na levi del proge in nato za obema Švedinjama (Linn Svahn in Jonna Sundling) drvela naprej. Pred zadnjim vzponom je bila tretja, od zadaj pa je napadla Rusinja Natalija Nepriajeva. V zadnjih sto metrov je vstopila kot četrta in na tem mestu tudi končala tekmo. Zmagala je Svahnova, druga je bila Rusinja, tretja pa Sundlingova.

Slovenska junakinja jezna sama nase

"Danes mi je bilo kar težko, a kot vedno, se mi je bolj in bolj odpiralo. Pri štartih sem, razen finala, zamujala, v finalu sem bila točna. Sama nase sem bila danes jezna. Ni bilo za stopničke, tudi sama menim, da sem naredila preveč napak. Še vseeno pa je četrto mesto vrhunski rezultat, moram biti zadovoljna," je povedala Lampičeva.

Poleg Lampičeve je v ženski konkurenci nastopala tudi Katja Višnar, ki je prav tako prestala kvalifiakcije, vendar se je nato njena pot zaustavila v četrtfinalu - v svoji skupini je bila tretja. 

Miha Šimenc je izpadel v četrtfinalu. | Foto: Vid Ponikvar Miha Šimenc je izpadel v četrtfinalu. Foto: Vid Ponikvar

Predstavnika v izločilnih bojih smo imeli tudi v moški konkurenci. Miha Šimenc je bil v kvalifikacijah 18., nato pa v svoji četrtfinalni skupini zadnji šesti.

Nekaj taktičnih napak, a morajo biti zadovoljni

"Po moji oceni še en vrhunski, odličen nastop Ane. Nekaj taktičnih napak v finalu jo je najverjetneje stalo zmagovalnega odra, a moramo biti zadovoljni s četrtim mestom in ubranitvijo rdeče majice. Trije tekmovalci so v točkah, Katja se je po slabši uvrstitvi v Oberstdorfu dobro vrnila in je s 14. mestom pokazala, da še vedno sodi v sam vrh svetovnega šprinta. Miha je v četrtfinalu imel slabše smuči, kar mu je onemogočilo preboj med najboljše. Kljub vsemu sem v vsemi tremi zelo zadovoljen. Žal mi je Janeza Lampiča, a do konca sezone bo še dovolj priložnosti za popravni izpit," pa je dan ocenil glavni trener slovenske reprezentance Nejc Brodar.

Preberite še:

Katja Višnar
Sportal Višnarjevi in Lampiču državna naslova v sprintu, Lampičeva zaradi težav s hrbtom ni nastopila
Anamarija Lampič
Sportal Lampičeva in Šimenc najboljša na Pokljuki
Ne spreglejte