Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
1. 12. 2016,
17.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Klemen Bergant svetovni pokal

Četrtek, 1. 12. 2016, 17.50

6 let, 6 mesecev

V Söldnu pod stopničkamu, v Val d'Iseru pa ...

Kranjec želi osvojiti oba obraza Val d'Isera

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec se v italijanski družbi v smučarskem središču Courmayeur pripravlja na nadaljevanje sezone z dvema različnima preizkušnjama v Val d'Iseru.

Potem ko je oktobra navdušil s četrtim mestom na prvem veleslalomu nove sezone na ledeniku Rettenbach nad Söldnom, bo Žan Kranjec odgovor na vprašanje, ali gre zgolj za lastovko, ki še ne prinaša pomladi, dobil v Val d'Iseru. Ta bo gostil kar dva veleslaloma. Nedeljskega so Francozi skupaj s smukom in superveleslalomom prevzeli po odpovedi Beaver Creeka, prihodnji teden pa bodo izpeljali klasični program s preizkušnjama v tehničnih disciplinah.

Veleslalomski tekmi bosta potekali na različnih terenih. Prva na nekdanji progi svetovnega pokala Oreiller-Killy, ki je speljana po spodnjem delu smuka in zato manj strma, druga pa na tehnično zahtevni strmini Face de Bellevard. Prav tam je Kranjec lani z dvanajstim mestom začel svoj veleslalomski vzpon. Do Söldna je bil to celo njegov najboljši rezultat. Skupni imenovalec obeh prog je tehnična zahtevnost.

Letvico je s četrtim mestom v Söldnu postavil zelo visoko. | Foto: Sportida Letvico je s četrtim mestom v Söldnu postavil zelo visoko. Foto: Sportida

Želja: konkurenčnost na vseh progah

"Sem samozavesten. Verjamem, da sem obdržal visoko raven smučanja iz Söldna. Ne želim pa biti zgolj specialist za določen tip prog," pravi 24-letni reprezentant. V želji po tovrstni širitvi smučarskega repertoarja je del poletnih priprav opravil v Čilu ter vadil tudi hitrejše in daljše zavoje, prave občutke pa bo do petka lovil na treningu z italijansko reprezentanco v Courmayeurju.

Žan Kranjec je z naskokom najmočnejše orožje trenerja Klemna Berganta, ki z enim očesom spremlja tudi nastope Slovencev na evropskem pokalu v Leviju. | Foto: Sportida Žan Kranjec je z naskokom najmočnejše orožje trenerja Klemna Berganta, ki z enim očesom spremlja tudi nastope Slovencev na evropskem pokalu v Leviju. Foto: Sportida

Njegov trener Klemen Bergant ob tem meni, da ga na položnejših progah z več prehodi čakajo predvsem taktični izzivi, medtem ko tehnika ni sporna. "Žan spada med tehnično najbolj podkovane smučarje na svetu. Prav zaradi tega na tehnično zahtevnejših progah smuča enako dobro kot na manj zahtevnih terenih, veliko tekmecev pa tam izgublja stik. Verjamem, da lahko doseže napredek tudi na drugačnih progah," sporoča Bergant, ki svojega varovanca tokrat noče obremenjevati z rezultatom.

"V Söldnu je pokazal, kako visoko se lahko zavihti. Dejstvo je, da je konkurenca v moškem smučanju izjemna. S podobno vožnjo je lahko četrti ali štirinajsti," pravi Bergant, ki bo mesto drugega veleslalomista na nedeljski tekmi prepustil ekipi za hitri disciplini. Kandidata sta Martin Čater in Miha Hrobat, zadnjo besedo pa bo imel trener Peter Pen.  

Video: trening Žana Kranjca


Ne spreglejte