Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
14. 1. 2014,
11.16

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Robert Kranjec Jurij Tepeš Thomas Morgenstern padec

Torek, 14. 1. 2014, 11.16

5 let, 2 meseca

Kranjec po grozljivem padcu v Planici gladovno stavkal

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kako boleče je pasti na letalnicah, kot se je to pripetilo Thomasu Morgensternu, vesta tudi Robert Kranjec in Jurij Tepeš. Bistveno bolj strašljiv je bil pristanek Kranjca leta 2001.

Ob grozljivem padcu Thomasa Morgensterna na letalnici na Kulmu je marsikomu zastal dih. A Avstrijec še zdaleč ni osamljen primer, saj so po skakalnicah in letalnicah padali tudi Slovenci.

Pisalo se je leto 2001, ko so se ob padcu Roberta Kranjca na letalnici bratov Gorišek vsi držali za glavo. Kotalil se je po doskočišču, pot pa končal v bolnišnici. K sreči padec ni pustil večjih posledic, čeprav je bilo vse skupaj videti zelo grozno. "Po pravici povedano se ne spomnim. Se mi je pa večkrat podobno že zgodilo, ko mi je smučko potegnilo. Morgenstern je naredil sam napako, pri meni pa je bilo tako, da sem preizkušal kombinezon in nisem začutil zraka. Na podoben način sem padel v Zakopanah na 120-metrski skakalnici. Me je bilo pa takrat pri drugem skoku nato strah. To je šport. Saj smukač gre pa v ograjo …" o padcu v skokih pravi Kranjec.

Po nesreči v Planici ni bil dolgo časa prikovan na stranski tir, saj se je hotel čim prej vrniti. V bolnišnici je celo izsilil predčasen odhod: "K sebi sem po padcu prišel v petek. Nato sem gladovno stavkal, ker sem hotel domov. Nisem hotel jesti. V ponedeljek sem nato že treniral."

Tepeš: Morgenstern je padel na enak način kot jaz

Moč padca, sicer blažjega, je občutil tudi Jurij Tepeš lani na letalnici v Planici, a je imel srečo v nesreči, čeprav je sam izzival, da se mu lahko kaj takega pripeti.

"Imel sem to srečo, da sem se veliko bolje ujel kot Morgenstern. Zelo pravilno sem odreagiral. Karkoli drugega bi naredil, bi se končalo slabše. Takrat se mi je čas ustavil. Razmišljal sem, kako se rešiti. Ali tako kot Morgenstern, ki se je vrgel na hrbet in je možnost poškodbe veliko manjša, ali kako drugače. Nagonsko sem storil drugače. Uspelo se mi je rešiti na pravi način. Pristal sem na eni nogi. Veliko bolj sem ublažil padec. Bolečin nisem imel. Le peklo me je, ko sem se drsal navzdol, a adrenalin naredi svoje. Skakalnica na Kulmu, kjer je padel Morgenstern, pa nese višje, zato se je težje rešiti. Padel je na enak način kot jaz. Želel je preveč naprej in smuči niso zdržale. Šle so mu navzdol. Takrat se lahko le pripraviš na padec. Na žalost se je to zgodilo tako zgodaj po odskoku. Če bi padel 20 ali 30 metrov pozneje, bi bil padec blažji," primerja padca Jurij, ki priznava, da je tudi sam želel pri tistem poletu na letalnici bratov Gorišek izsiliti nekaj več: "Seveda sem šel na polno (smeh, op. p.)"

Povrh vsega je Tepeš po četrtkovem padcu v nedeljo celo premierno zmagal v svetovnem pokalu.

Ne spreglejte