Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 1. 2018,
16.37

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Gloria Kotnik Žan Košir Tim Mastnak Gašper Marguč

Sobota, 20. 1. 2018, 16.37

6 let, 3 mesece

Rogla, paralelni veleslalom (M in Ž)

Gloria Kotnik do uspeha kariere, aduta o(b)stala v kvalifikacijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Rogla | Foto Urban Meglič/Sportida

Foto: Urban Meglič/Sportida

Namesto pričakovanih vrhunskih rezultatov Roka Marguča in Žana Koširja, ki sta na paralelni veleslalomski tekmi na Rogli obstala v kvalifikacijah, sta pričakovanja domačih navijačev zadovoljila Gloria Kotnik in Tim Mastnak. Velenjčanka je s četrtim mestom, kar je najboljši dosežek njene kariere, samo še potrdila svojo pot na olimpijske igre v Pjongčang, Celjan pa je z osmim mestom povsem blizu vozovnici za Južno Korejo.

Rogla je tokrat že petič gostila najboljše deskarje na svetu. Ker sta tekmi v paralelnem veleslalomu, ki je tudi olimpijska disciplina, še zadnje sito za uvrstitev na igre pod petimi krogi, sta bili še toliko pomembnejši. Po progi Jasa se je spustilo kar 110 tekmovalcev iz 22 držav, med njimi tudi dvakratni olimpijski zmagovalec iz Sočija, Američan z ruskim potnim listom in rusko ženo (deskarko Aleno Zavarzino) Vic Wild, ki je končal na skromnem 21. mestu.

Čehinja Ester Ledecka je letošnjo sezono nepremagljiva. Na četrti tekme sezone v olimpijski disciplini paralelni veleslalom je zmagala že četrtič. | Foto: Sportida Čehinja Ester Ledecka je letošnjo sezono nepremagljiva. Na četrti tekme sezone v olimpijski disciplini paralelni veleslalom je zmagala že četrtič. Foto: Sportida

Superdeskarka Ester Ledecka

Svojo superiornost v tej sezoni je znova dokazovala Čehinja Ester Ledecka, ki je v finalu premagala Avstrijko Claudio Riegler.

Ledecka je to zimo praktično nepremagljiva. Na četrti tekmi sezone v paralelnem veleslalomu je zmagala že četrtič, skupno pa je to že njena 13. zmaga v svetovnem pokalu.

Dosežek je vreden še več v luči dejstva, da 22-letnica iz Prage uspešno tekmuje tudi v hitrih disciplinah alpskega smučanja. Kot nam je povedala v cilju, vse kaže, da bo na olimpijskih igrah – to bodo njene druge, prvih v Sočiju se je udeležila kot 18-letna srednješolka – nastopila v deskanju in alpskem smučanju.

Rok Marguč je tekmo končal na 19. mestu. Priznal je, da je izgorel v preveliki želji in da je bilo vznemirjenje pred domačimi navijači enostavno preveliko. V nedeljo bo nosil številko 8.  | Foto: Urban Meglič/Sportida Rok Marguč je tekmo končal na 19. mestu. Priznal je, da je izgorel v preveliki želji in da je bilo vznemirjenje pred domačimi navijači enostavno preveliko. V nedeljo bo nosil številko 8. Foto: Urban Meglič/Sportida

Pogovor z Ester Ledecka si boste na Sportalu lahko prebrali v prihodnjih dneh.

V polfinalu se je Čehinja pomerila s slovensko tekmovalko Glorio Kotnik, edino slovensko predstavnico v finalu Rogle. "Slišala sem, kako bučno so navijali zanjo, lepo bi bilo, če bi tudi sama imela takšno podporo v cilju," je Čehinja pohvalila slovenske navijače.

Mnogi med njimi so na Roglo prišli spodbujat Žana Koširja, potem pa, ko se mu ni uspelo uvrstiti v izločilne boje (20. mesto), svojo navijaško podporo usmerili h Kotnikovi in Mastnaku.

Rogla | Foto: Urban Meglič/Sportida Foto: Urban Meglič/Sportida

Kotnikova na samostojni poti: Kdor ne tvega, ne dobi

Gloria Kotnik, 29-letna Velenjčanka, ki je letos vse podredila olimpijskemu nastopu, se je prvič v karieri uvrstila v polfinale. Tam jo je za 29 stotink sekunde izločila najboljša deskarka sezone, nato pa je za 16 stotink sekunde proti Avstrijki Juliji Dujmovits izgubila tudi mali finale in zasedla četrto mesto.

Rogla | Foto: Urban Meglič/Sportida Foto: Urban Meglič/Sportida "Izredno sem zadovoljna, fantastičen rezultat. Je pa res, da sem kar nekaj let čakala na to," se je muzala prikupna Štajerka.

"Zdaj bom bolj sproščena in samozavestna," napoveduje. "S temi rezultati bom lažje zadihala, lahko rečem, da sem v letošnji sezoni res najbolje pripravljena."

"Pred olimpijskimi igrami me čaka še aklimatizacija, ne sicer v Južni Koreji, prav gotovo pa nekje blizu, a še nismo naredili končnih načrtov," ostaja skrivnostna tekmovalka, ki se je v zadnji sezoni distancirala od slovenske reprezentance in trenira pod okriljem očeta Petra Kotnika, trenerja kitajske deskarske reprezentance, s katero je tudi opravila del priprav. Med drugim tudi na Novi Zelandiji in na Kitajskem.

"V priprave sem vložila lastna sredstva, poleg očeta mi je veliko pomagal Aco Sitar in rezultati so opazni," se je smejalo Kotnikovi. "Vesela sem, da se mi trdo delo vrača."

Kaj je bil razlog za osamosvojitev? "Kdor ne tvega, ne dobi," odgovarja Velenjčanka. "Gre za olimpijsko sezono in treba je dati vse od sebe, da dosežeš rezultat." Razmišlja celo o olimpijski medalji? "Ničesar ne bom rekla, priznam pa, da so to skrite sanje vsakega športnika, in zlagala bi se, če bi rekla, da to niso tudi moje sanje."

Tim Mastnak je bil z osmim mestom najboljši slovenski moški predstavnik. | Foto: Urban Meglič/Sportida Tim Mastnak je bil z osmim mestom najboljši slovenski moški predstavnik. Foto: Urban Meglič/Sportida

Slovensko (moško) čast reševal Mastnak

Zadovoljen s svojo predstavo je bil tudi Tim Mastnak, ki se je edini od slovenskih moških tekmovalcev uvrstil v izločilne boje. Tam je nosil najvišjo štartno številko (34). V kvalifikacijah sta obstala dva slovenska aduta, Rok Marguč, ki je priznal, da je na domači progi izgorel v preveliki želji, in je bil na koncu 19., in Košir, ki je zasedel mesto za njim,

Rogla | Foto: Urban Meglič/Sportida Foto: Urban Meglič/Sportida 27-letni Celjan je bil v kvalifikacijah 11., v izločilnih bojih pa je končal na osmem mestu. V cilju se je najprej zahvalil navijačem, nato pa misli že usmeril proti jutrišnjem nastopu.

"Vsi začenjamo z ničle, bom pa iz današnjega nastopa črpal veliko samozavesti," je zmerno optimističen tekmovalec, ki tudi jutri računa na glasno navijaško podporo v cilju.

Kaj mu manjka, da bi naredil še korak dlje? "Letos sem imel kar precej smole. Zlomil sem si rebra, lahko bi bilo bolje, a tako je," se ni želel pritoževati deskar, ki tako kot Kotnikova trenira s svojim očetom (Robijem Mastnakom). "Zdaj sem konkurenčen in samo to je pomembno."

Na tekmi so nastopili še trije Slovenci. Jure Hafner je bil v kvalifikacijah 29., Iva Polanec in Sara Goltes pa sta končali na 46. oziroma 47. mestu.

Žan Košir se ni prebil v izločilne boje. | Foto: Urban Meglič/Sportida Žan Košir se ni prebil v izločilne boje. Foto: Urban Meglič/Sportida

Nov dan, nova priložnost

Jutri bo na Rogli še ena preizkušnja v paralelnem veleslalomu. Kot je povedal selektor slovenske deskarske reprezentance Izidor Šušteršič, ki je postavil današnjo progo, bo jutri tudi več znanega na temo potnikov za Pjongčang. Že zdaj je gotovo, da bodo tam nastopili Rok Marguč, Gloria Kotnik in Žan Košir, dobitnik prve (in druge) olimpijske medalje za slovensko deskanje.

Z današnjim razpletom je bil selektor polovično zadovoljen. "Na pol sem zelo vesel, na pol pa žalosten," je bil iskren. "Glorii so se stvari končno sestavile in to dokazujejo tudi rezultati. Ko sem videl, s kom se bo pomerila v polfinalu, sem si mislil, o s..., a se je izkazalo, da ni razlogov za bojazen, saj je tudi Ledecka samo tekmovalka. Vsi smo krvavi pod kožo in vsem se dogajajo napake."

Kotnikova bo jutri nastopila v prvem paru. Štartno številko 1 je izžrebala iz ene od posod za mleko.  | Foto: Kotnikova bo jutri nastopila v prvem paru. Štartno številko 1 je izžrebala iz ene od posod za mleko.

Organizatorji so zvečer na smučišču izvedli zabavno žrebanje štartnih številk za jutrišnji paralelni veleslalom. Prvih 16 v skupnem seštevku svetovnega pokala je svojo štartno številko potegnilo iz posod za mleko. Iz dveh razlogov se je žreba najbolj razveselila Kotnikova. To je bil namreč njen prvi žreb štartne številke, poleg tega je izžrebala številko 1, kar pomeni, da se bo v nedeljo prva zapeljala po strmini. Rok Marguč, edini slovenski moški predstavnik med prvih 16 v svetovnem pokalu, je izžrebal številko 8.

Izidi:

Moški:

1. Andreas Prommegger (Avt)
2. Edwin Coratti (Ita)
3. Benjamin Karl (Avt)
4. Aaron March (Ita)
5. Nevin Galmarini (Ita)
6. Aarom Muss (ZDA)
7. Stefan Baumeister (Nem)
8. Tim Mastnak (Slo)
...
19. Rok Marguč
20. Žan Košir
29. Jure Hafner

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Nevin Galmarini (Švi)        3470
2. Roland Fischnaller (Ita)     2890
3. Andrej Soboljev (Rus)        2716
4. Alexander Payer (Avt)        2340
5. Andreas Prommegger (Avt)     2018
6. Dimitrij Loginov (Rus)       2014
...
10. Rok Marguč (Slo)             1410
26. Tim Mastnak (Slo)             699
27. Žan Košir (Slo)               636
34. Jure Hafner (Slo)             305
62. Črt Ikovic (Slo)               42

Ženske:

1. Ester Ledecka (Češ)
2. Cudia Riegler (Avt)
3. Julia Dujmovits (Avt)
4. Gloria Kotnik (Slo)
5. Sabine Schöffmann (Avt)
6. Jekaterina Hatomčenkova (Rus)
...
46. Iva Polanec
47. Sara Šoltes (Slo)

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Ester Ledecka (Češ)              4290
2. Jekaterina Tudegeševa (Rus)      2680
3. Sabine Schöffmann (Avt)          2610
4. Ramona Hofmeister (Nem)          2530
5. Selina Jörg (Nem)                2490
...
15. Gloria Kotnik (Slo)              1138

Ne spreglejte