Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
6. 1. 2017,
10.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Ana Drev Maribor Zlata lisica Tina Maze

Petek, 6. 1. 2017, 10.45

6 let, 7 mesecev

Ana Drev pred Zlato lisico

Kot bi na slovesu Tine Maze že "sodelovala"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Veleslalomska specialistka Ana Drev bo ob koncu tedna najmočnejše slovensko orožje na Zlati lisici v Mariboru. Lani je navdušila z drugim mestom, letos pa …

Lep spomin na Zlato lisico 2016 | Foto: Sportida Lep spomin na Zlato lisico 2016 Foto: Sportida

Ana Drev, ki je poleti dopolnila 32 let, se bo v soboto verjetno predzadnjič predstavila na Zlati lisici. Ta ji dolgo ni prinesla veselja. Vse do lani, ko je stopila na drugo stopničko in, kot pravi, doživela najlepši trenutek v karieri. V novi sezoni je bila v svoji edini disciplini v svetovnem pokalu dvakrat šesta ter po enkrat deveta, deseta in 24.


Štirim zaporednim uvrstitvam med deseterico ste v izdihljajih leta dodali 24. mesto. Je ta rezultat načel samozavest?
Ne. V Mariboru bom nastopala povsem neodvisno od te tekme. Stabilnost preostalih tekem je na toliko višji ravni, da me en slabši rezultat ne sme zmesti. Štirikrat sem bila v deseterici. Lani sem bila tolikokrat med desetimi v celotni sezoni. Poleg tega pa sem na zadnji tekmi plačala ceno težkih razmer. Moj film se je odvrtel v napačno smer. Vse do cilja. Žal. Hitro sem se postavila na noge, v Mariboru trenirala tri dni in znova pridobila prave občutke. Iz dneva v dan sem bila boljša. Tudi po novem letu se dobro počutim.

Na Zlati lisici ste prvič nastopili že pred petnajstimi leti. Se strinjate z oceno, da se vas zaradi tega domača tekma ne dotakne tako izrazito, kot to velja za mlajše reprezentančne sotekmovalke?
Morda res. Čutim pa, da grem iz leta v leto lažje na mariborsko progo. Letos še posebej. V preteklosti mi na domači tekmi nikoli ni šlo po načrtih. Vidnejših rezultatov ni bilo niti ob dobrih sezonah. Lani pa sem pod Pohorjem z drugim mestom doživela najlepši trenutek v smučarski karieri. Že po tekmah v Semmeringu sem si priznala, da se zelo veselim mariborske preizkušnje.

Ana Drev je trenutno sedma veleslalomistka svetovnega pokala. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ana Drev je trenutno sedma veleslalomistka svetovnega pokala. Foto: Guliverimage/Getty Images

So trenutki, o katerih govorite, ponovljivi?
Na treningih delam s to mislijo. Če govoriva o smučanju, so na treningih občutki večkrat že na pravi ravni. Takšni, ki omogočajo spogledovanje z najvišjimi uvrstitvami. A vsaka tekma je v dveh vožnja sestavljena iz 50 zavojev. Vsaka napaka nekaj stane. Upam, da bo prišel čas, ko bom sposobna nanizati toliko zavojev, da se bom lahko kosala z najboljšimi. Lepo bi bilo, če bi se to zgodilo v Mariboru.

Zdi se, da vam manjka le drobec za tisti želeni klik, za preskok. Veste, kje ga iskati?
Zadeli ste bistvo. Ko smučaš na visoki ravni, je pogosto potreben le drobec za smučarski preboj. Osredotočam se na začetek veleslalomskega zavoja. Kadar dobro smučam, je prenos teže bolj usmerjen po progi navzdol. Pri tej malenkosti se še pogosto uštejem. Tu gre iskati piko na i.

Iz vaše ekipe je letos slišati občutno manj negodovanj in pritožb na račun pogojev za delo. Čutite boljšo podporo?
Pogoji za delo niso slabi. So primerljivi s konkurenco v svetovnem pokalu. Ne čutim večjih primanjkljajev. Jasno, vedno se najde področje, na katerem bi bilo mogoče storiti več. Zaradi izkušenj, ki jih imam, to hitro opazim. Vem pa, da je smučanje utečen sistem, ki se ga ne da tako hitro spremeniti.

Sobotna tekma bo nekaj posebnega tudi zaradi slovesa Tine Maze. Vas ob tem prevevajo kakšni posebni občutki?
Ne vem, kaj pričakovati. Ne vem, kako se je na tekmo pripravljala in kakšen tekmovalni ritem načrtuje. Priznam pa, da sem zelo čustveno doživela njeno zadnjo tekmo, torej veleslalom v finalu svetovnega pokala v Meribelu leta 2015. Takrat se je do zadnjega metra borila za veliki kristalni globus. Ni ji uspelo, a me je navdušila s pristopom. Takšnega boja, kot ga je uprizorila, v svojem življenju še nisem videla. V tisto tekmo je vložila vse. Čutila sem veselje, ker sem bila del te njene tekme. Slutila sem, da se je s tem njena kariera končala. Ponavljam, ne vem, kaj se bo zgodilo v soboto. A omenjena tekma v Meribelu je bila zame, vsaj takrat, poslovilna. Kot bi že videla njeno slovo …

Odnosi med Tininim taborom in zvezo ter kakšno smučarko so bili v preteklosti pogosto naelektreni. V vajinem odnosu pa se ni nikoli zaiskrilo. Ali vendarle?
Tina se je pred leti res odmaknila. V zadnjih letih pa sem dobila občutek, da se nam je znova približala. Postala je bolj dostopna. Res pa je, da sem se jaz z njo vedno dobro razumela.


53. Zlata lisica

Sobota, 7. 1. 2017
9.15 – veleslalom, prva vožnja (Drev, Štuhec, Maze, Lavtar, Robnik, Hrovat)
12.15 – veleslalom, druga vožnja

Nedelja 8. 1. 2017
9.15 – slalom, prva vožnja (Bucik, Ferk, Štuhec, Hrovat, Livk, Brezovnik)
12.15 – slalom, druga vožnja
Ne spreglejte