Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
13. 3. 2014,
16.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi

Četrtek, 13. 3. 2014, 16.14

8 let

Konec sezone, konec sodelovanja med Tino Maze in Andreo Massijem?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Andrea Massi je znova presenetil. V izdihljajih olimpijske sezone je namreč namignil, da se lahko poslovi od vodenja ekipe Tine Maze.

Medtem ko je olimpijska in svetovna prvakinja Tina Maze ob čestitkah na račun nove lastnice velikega kristalnega globusa Anne Fenninger in zmagovalke superveleslalomskega seštevka Lare Gut poudarila, da je vesela tretjega mesta na drugi tekmi velikega finala v Lenzerheideju, pa je v svojem slogu znova presenetil vodja njene ekipe Andrea Massi. Pod švicarskimi Alpami, kjer se je pred letom veselil Tinine zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala, je namreč medijem vrgel zajetno kost.

"Zelo resno razmišljam o tem, da bi se poslovil. V tem trenutku čutim, da je napočil trenutek za konec mojega sodelovanja z ekipo Team to aMaze," je dejal italijanski strokovnjak. Kot pravi, odločitev ni dokončna, vseeno pa v smučarskih krogih že dviguje nemalo prahu. "To ni tragedija. Gre le za moje razmišljanje. Tudi če se bom odločil za ta korak, to ne bo tragedija," poudarja Massi.

Čustveno izpraznjen

"Vedno sem poudarjal, da bom delal, dokler bom čutil, da imam dovolj energije. Zdaj imam občutek neke čustvene izpraznjenosti," je na naše vprašanje o razlogih za takšna razmišljanja odvrnil Massi in dodal, da ga pred dokončno odločitvijo čaka temeljit razmislek in predvsem pogovor z Mazejevo. "V vseh teh letih mojega sodelovanja s Tino se je dogajalo marsikaj. V prvi vrsti menim, da marsikdo ne ceni dovolj mojega dela. V nasprotnem primeru se ne bi nizali nenavadni dogodki. Od napadov Smučarske zveze Slovenije, prek številnih polen, ki so mi jih raznorazni ljudje metali pod noge, do tožbe Maruše Ferk. Človek pride do točke, ko meni, da je vsega dovolj," razmišlja goriški strokovnjak za kondicijsko pripravo, ki je v Tininem projektu dodobra zajadral tudi v logistične in smučarskotrenerske vode.

Namignil že v Sočiju?

Massijevo glasno razmišljanje je kljub dejstvu, da je bilo v iztekajoči se sezoni mogoče večkrat čutiti, da so se odnosi znotraj Tinine ekipe in predvsem med osrednjima akterjema smučarske zgodbe o uspehu poslabšali, precejšnje presenečenje. A zanimivo je, da že med olimpijskimi igrami v Sočiju ni želel prav veliko govoriti o prihodnosti in izzivih v tekmovalni sezoni 2013/14. Še več, ko smo ga po drugi Tinini zlati kolajni in njegovih hvalnicah na račun trenerja Maura Pinija povprašali o novi pogodbi, ki bi jo lahko že v Rusiji ponudil Švicarju, je po krajšem razmisleku odvrnil: "Bomo videli. Če bomo nadaljevali, ga želim imeti ob sebi."

Več kot zgodba o uspehu

Mazejeva, ki je sicer večkrat zatrdila, da namerava nastopati tudi v novi tekmovalni zimi, bo o nadaljnjem (ne)sodelovanju spregovorila šele po sezoni, ko se bodo vroče glave ohladile. Nikakršna skrivnost pa ni, da je bil prav Massi njen ključni sopotnik na velikem smučarskem vzponu, ki presega okvire klasične športne zgodbe o uspehu.

Sodelovala sta sicer že ob Tininem prvem prebijanju med najboljše veleslalomistke svetovnega pokala, ko je bil pred desetletjem uradni kondicijski trener slovenske ženske reprezentance. Zgodba o meteorskem vzponu pa se je začela leta 2008, ko se je Tina odločila za samostojno pot. Od takrat naprej je z Massijem v vlogi ideologa in gonilne sile ekipe Team to aMaze spisala niz poglavij v nepozabni smučarski pravljici. V tem obdobju je namreč z rekordnim številom točk osvojila veliki kristalni globus, postala dvakratna svetovna in olimpijska prvakinja, skupaj osvojila kar deset kolajn na velikih tekmovanjih in število zmag v svetovnem pokalu dvignila na 23.

Ne spreglejte