Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
11. 11. 2016,
14.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

svetovni pokal Rok Perko Andrej Šporn Boštjan Kline Klemen Kosi Peter Pen

Petek, 11. 11. 2016, 14.22

6 let, 7 mesecev

Ko tudi zmaga ni prepovedana tema

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Čeprav iz Severne Amerike prihajajo vesti o neugodnih snežnih razmerah, zaradi česar je ogrožen del programa svetovnega smučarskega pokala, se slovenska ekipa za hitri disciplini pod vodstvom ambicioznega in optimistično naravnanega Petra Pena seli v Kanado.

Klemen Kosi napoveduje najboljše odprtje sezone. | Foto: Getty Images Klemen Kosi napoveduje najboljše odprtje sezone. Foto: Getty Images

Sever Finske, kjer se bo s sobotnim ženskim in nedeljskim moškim slalomom nadaljeval svetovni pokal v alpskem smučanju, je zajel skorajda polarni mraz. Slabše so razmere v Severni Ameriki, kjer bo naslednja postaja karavane svetovnega pokala. Po poročanju kanadskih in avstrijskih medijev so snežne razmere v ameriških zveznih državah Kolorado in Vermont ter v kanadski pokrajini Alberta zelo slabe, zato bodo organizatorji bili boj s časom za preizkušnje ob koncu meseca. Veliko težav imajo reprezentance tudi pri zagotavljanju prog za treninge.

Najraje bi ostal v Evropi

"Če bi predvidel to vremensko dogajanje, bi se s fanti najraje vrnil na tirolski ledenik Pitztal, tam treniral dodaten teden in se v Lake Louise preselil neposredno na uradni trening. A našo opremo smo že poslali v Kanado," pravi glavni trener moške ekipe za hitri disciplini Peter Pen. S šestimi tekmovalci se bo v ponedeljek odpravil na trening v Nakisko, od koder naj bi jih pot nato vodila v bližnji Lake Louise. Tam bi se morala smukaška sezona začeti 26. novembra.

Video: Boštjan Kline

Dobitniki točk imajo prednost

Ker ima Slovenija v obeh disciplinah po štiri štartna mesta, na voljo pa kar šest tekmovalcev, čaka Penovo ekipo tudi kvalifikacijski boj. Iz tega bosta izvzeta Klemen Kosi in Boštjan Kline, ki imata že zagotovljen nastop v obeh hitrih disciplinah. Zaradi osvojenih točk v pretekli sezoni bosta imela podoben privilegij Andrej Šporn v smuku in Martin Čater v superveleslalomu. Četrti štartni položaj bo v obeh disciplinah zapolnil najhitrejši v kvalifikacijah, v katerih bosta nastopila tudi Rok Perko in Miha Hrobat.

Vrhunski rezultat in močna ekipa  Peter Pen verjame v rezultatski napredek. | Foto: Sportida Peter Pen verjame v rezultatski napredek. Foto: Sportida

Pen, ki slovi kot odličen organizator in motivator, vstopa v svojo tretjo sezono na čelu slovenske smukaške v ekipe. V tem času je postavil nov sistem in močno ekipo, v kateri rezultatsko izstopa predvsem Boštjan Kline. Ta ne skriva, da je po dveh drugih mestih v pretekli sezoni želja tudi skok na najvišjo stopničko.

Pogovor o zmagi ni prepovedana tema niti za Pena, ki dodaja, da ne želi prevelikega razkoraka med prvim adutom zime in preostalo ekipo, čeprav se to dogaja tudi največjim smukaškim velesila.

"Želim vrhunski rezultat in močno ekipo. Ne želim vlečnega konja, za katerim bi se ustvaril vakuum. Moj cilj je, da se vseh šest smučarjev uvrsti na svetovno prvenstvo in olimpijske igre, kjer bomo znova omejeni s kvotami," poudarja glavni trener, zadovoljen s pristopom izbrane šesterice, kar je tudi plod kontinuiranega sistemskega dela.

Video: Klemen Kosi

Če želiš na vrh …

"Zdaj so vloge v ekipi jasno razdeljene. Vsak posameznik ve, kaj mora delati. Tudi ko razemre niso optimalne in trening ni najboljši, sta morala in osredotočenost ekipe na ustrezni ravni. To, roko na srce, ni tipično za slovensko alpsko smučanje, je pa to pot proti vrhu. Tam je pomembno, da zna smučar izkoristiti priložnost, ko se ta ponudi," pravi Pen, ki se zaveda, da Slovenci na prvih preizkušnjah v Lake Louisu večinoma niso blesteli.

Prav zaradi tega svari pred pretiranim obremenjevanjem z rezultatom v Lake Louisu. "Verjamem, da vsi smukači pripotujejo v Lake Louise dobro pripravljeni. Nekaterim uspe, nekaterim ne. Nevarno pa je, če morebiten neuspeh na prvi tekmi postavi vse na glavo. V preteklosti smo se v slovenski reprezentanci prevečkrat pogovarjali o razmerah, opremi ali predlanski poškodbi. Zdaj je čas, da delamo in tekmujemo," pred odhodom v Kanado opozarja nekdanji smukač na čelu slovenske ekipe.

Ne spreglejte