Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
14. 2. 2015,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Anders Fannemel poleti Vikersund rekord

Sobota, 14. 2. 2015, 8.17

8 let

Ko pri poletih govorimo le o slovenskih in norveških rekordnih znamkah

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vsega 50 oziroma 100 centimetrov je Norvežana Andersa Fannemela in Slovenca Petra Prevca v petek ločilo od svetovnega rekorda v poletih. Danes je pred najboljšimi nova priložnost, da ga zrušijo.

Pogled na lestvico najdaljših poletov v smučarskih skokih nazorno kaže, da poteka dvoboj dveh nacij, ki imata tudi največji letalnici – Norvežani z Vikersundom in Slovenci z Letalnico bratov Gorišek si namreč lastijo pet najdaljših daljav.

Rekord 246,5 metra je še vedno v lasti Johana Remena Evensena, do katerega je poletel 11. februarja 2011, ko so letalnico v Vikersundu prenovili. Lani ta ni bila v programu svetovnega pokala, predlani pa je bila najdaljša daljava 240 metrov, s katero se je lahko pohvalil Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je sicer na Norveškem leta 2011 že poletel 243,5 metra – šesta najdaljša daljava vseh časov.

Na nove ekstremne daljave so morali ljubitelji poletov počakati na petek, 13. februarja 2015. V središču pozornosti sta bila dva junaka. Osrednji je bil domačin Anders Fannemel, ki je za vsega 50 centimetrov (246 metrov) zgrešil rekordno znamko.

Glede na dobro predstavo na treningu smo umetnino na mizi in v zraku pričakovali tudi od našega orla Petra Prevca. Že ko se je odrinil z mize, je bilo takoj jasno, da ga bo neslo daleč. Pristal je v bližini svetovnega rekorda. Z zanimanjem smo pospremili uradno daljavo, ki je na koncu znašala 245,5 metra – zdaj se lahko pohvali s tretjo daljavo vseh časov.

Za vsega meter je zaostal za dosežkom Evensena, a za poldrugi meter preskočil dozdajšnji slovenski rekord, ki je bil v lasti Roberta Kranjca. Leteči Kranjčan je pred tremi leti s poletom 244 metrov postal tudi svetovni prvak, njegova daljava pa je zdaj peta najdaljša v zgodovini smučarskih skokov.

V petek so najboljši poleteli praktično v brezvetrju, saj sta imela Fannemel in Prevc vsega 0,09 oziroma 0,07 metra na sekundo pomoči vetra v prsi. Kranjcu je pihal v hrbet s hitrostjo kar 0,58 metra na sekundo, svoj polet pa je razumljivo končal pri 189,5 metra. Z malenkostno večjo sapico bi Fannemel in Prevc v petek podrla nov svetovni rekord.

Če bo danes, tekma bo ob 16. uri, vreme naklonjeno in bo žirija pustila dolge polete, bomo lahko pisali o novem svetovnem rekordu. Skakalci in letalnica v Vikersundu so pokazali, da so pripravljeni, da premaknejo letvico še višje.

Naš skakalni as Peter Prevc pa je nakazal, da bi si lahko že danes nadel rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu, saj bo s takšnim letenjem prednost Avstrijca Stefana Krafta, ki znaša 58 točk, hitro izničena.

Ne spreglejte