Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
24. 1. 2015,
21.17

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Klemen Kosi smučanje zimska rekreacija

Sobota, 24. 1. 2015, 21.17

5 let, 5 mesecev

Klemen Kosi: Zakaj bi slovenski ljubitelji smučanja gledali le tujce?!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

V tej sezoni najuspešnejši slovenski alpski smučar Klemen Kosi se počasi otresa priponke specialista za konkurenčno skromno superkombinacijo.

"To je verjetno moj najlepši konec tedna v življenju. V dveh dnevih sem se trikrat prebil do točk svetovnega pokala. Tolikokrat sem bil pred tem med trideseterico v vsej karieri. Za nameček mi je to uspelo v znamenitem Kitzbühlu in v treh različnih disciplinah z najboljšim rezultatom v smuku," navdušenja po 14. mestu v smuku, 15. v superkombinaciji in 29. v superveleslalomu ne skriva Klemen Kosi, ki je s tem postal tudi najuspešnejši slovenski smučar v sezoni 2014/15 ter ob skrb vzbujajoči rezultatski krizi izbrane vrste ena od redkih svetlih točk.

S prvimi smukaškimi točkami in drugimi v superveleslalomu se je začel otresati tudi priponke smučarja, ki lahko do točk prihaja le v superkombinaciji, torej disciplini, ki zaradi ozkega vrha in številčno ter kakovostno skromne mednarodne konkurence dopušča najlažjo pot do točk. "Trener Peter Pen in nekdanji smučar Aleš Gorza, s katerim smo tudi veliko skupaj trenirali, sta me že poleti preprečevala o tem, da se lahko do točk začenjam prebijati tudi v drugih disciplinah. Delne potrditve sem nato prejemal na prvih tekmah, a nastopa nisem znal povezati v celoto. Zdaj mi je uspelo, zato sem neizmerno vesel in hvaležen vsem, ki so mi pomagali, predvsem trenerju Penu, serviserju Renatu Gašparju in dolgoletnemu trenerju Dušanu Javniku," pravi štajerski olimpijec.

Wengen že pozabljen …

Točkovno plodnega konca tedna, ki se bo v Kitzbühlu končal z nedeljskim slalomom, na katerem bosta slovenske barve branila Matic Skube in Miha Kürner, je bil Kosi vesel tudi zaradi sklonjene glave v Wengnu. Pretekli teden je namreč zaradi drobne napake v nastavitvi smuči ostal brez 11. mesta v superkombinaciji, krstno smukaško točko pa je zgrešil za pičlih šest stotink.

"Wengen me, v nasprotju s pričakovanju okolice, ni potrl. Res je, ponujeno priložnost je treba izkoristiti. Jaz je nisem, vseeno pa sem si dokazal, da sem lahko hiter. S to mislijo sem se lotil novih tekem in bil uspešen. Kot bi mi bilo usojeno, da se veselim v Kitzbühlu. Zdaj sem dobil novo potrditev kakovostnega dela, kot kaže, pa so mi bile naklonjene tudi višje sile," razmišlja 23-letni Mariborčan.

… v mislih pa svetovno prvenstvo

Po smukaškem uspehu kariere na sicer dodobra skrajšani progi Streif trenutno najvišje uvrščeni Slovenec v svetovnem pokalu (osvojil je 45 točk) misli že preusmerja v Beaver Creek, kjer bo prihodnji mesec po Schladmingu še drugič v svoji karieri nastopil na svetovnem prvenstvu. Tokrat ne več v vlogi popolnega zelenca, zato so tudi cilji višji, a jih sam vendarle še ne želi razkriti. "Če bom izpolnil osebni cilj, boste prijetno presenečeni. Že pred sezono so nas namreč trenerji prosili, naj jim zapišemo svoje osebne cilje. Jaz sem jih naravnal na svetovno prvenstvo in postavil zelo visoko. Predvsem v superkombinaciji. Vem, sem nekoliko skrivnosten. A naj tako tudi ostane," pravi Kosi.

"Kar lahko obljubim, je trdo delo še naprej. Ne morem pričakovati tako hitrih rezultatskih korakov tudi v prihodnjih tednih. Prišla bodo nihanja. Na to sem pripravljen. Vseeno pa želim tudi v prihodnje razveseljevati slovenske ljubitelje alpskega smučanja. Kljub krizi in negodovanju jih še vedno ni malo. Še vedno smo smučarski narod. Naloga nas, tekmovalcev, pa je, da jim s svojimi nastopi pričaramo tudi kaj veselja. Zakaj bi vseskozi na najvišjih mestih gledali le tujce?! No, ne prehitevam dogodkov. Vem, da nas čaka še trdo delo. A ob združenih močeh in načrtnem delu bo šla krivulja navzgor," se je ob pogledu v prihodnost razgovoril član SK Branik.

Ne spreglejte