Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
16. 2. 2015,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Planica Planica Letalnica bratov Gorišek prenova Jelko Gros Peter Prevc Peter Prevc Anders Fannemel rekord

Ponedeljek, 16. 2. 2015, 17.19

8 let

Kdo bo našel pol metra na Letalnici bratov Gorišek?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če so bili poleti v Vikersundu zanimivi le zaradi novih svetovnih rekordov, bodo gledalci marca v Planici le prišli na svoj račun, saj bodo videli bistveno več daljših poletov.

Poleti pretekli konec tedna v Vikersudnu so bili podrejeni izključno lovu na svetovni rekord. Ljubitelji skokov so sicer videli rekordni znamki v režiji Petra Prevca (250 metrov) in Andersa Fannemela (251,5 metra), vendar tudi veliko skokov malo čez sto metrov, kar je metalo slabo luč zlasti na nedeljsko tekmo.

"V nedeljo niso naredili usluge ljubiteljem poletov. Če želiš rekord, kot so si ga na Norveškem, moraš preprosto zamoriti tekmo, da potem tisti najboljši lahko poletijo daleč. Norvežani so naredili eno stvar: znižali so zaletno mizo na 11 stopinj – prej je bila na 10,5 stopinje. Zaradi tega jih je veliko skočilo med 120 in 140 metri. Skoraj deset finalistov je skočilo med tema razdaljama. Bila je gonja za svetovnim rekordom, kar je zame povsem nesprejemljivo," je dejal Jelko Gros.

Direktor Zavoda Planica je imel danes na Letalnici bratov Gorišek obisk z ministrstva, ki je zadovoljno s potekom prenove slovenskega ponosa. Ob trenutnem pogledu bi se marsikdo še ustrašil, ali bo res do marca vse narejeno, vendar ni nobene bojazni, pravi Gros.

"252 metrov je tista daljava, okoli katere se vse letalnice ujamejo v isti točki"

Bodo pa lahko tisti, ki bodo marca prišli v Planico, videli povsem drugačno tekmo z bistveno večjim številom dolgih poletov. "V Planici imamo v prvi fazi višjo krivuljo kot v Vikersundu. V drugi fazi imamo takšno, da bi večino skakalcev poneslo vsaj 180 metrov," je dejal Gros in dodal, da v dolini pod Poncami svetovnega rekorda ne bodo izsiljevali, bodo pa izjemno veseli, če bo kateremu od najboljših uspel ta podvig.

A veliko manevrskega prosta ni: "252 metrov je tista daljava, okoli katere se vse letalnice ujamejo v isti točki. Zelo sem bil vesel, da je Prevcu v soboto uspel ta podvig. Po Jožetu Šlibarju smo na novega slovenskega rekorderja čakali dlje, kot sem jaz star. Rodil sem se namreč leta 1961, ko je Šlibar postavil rekord, vendar po tem dosežku. V nedeljo sem bil potem manj vesel. Fannemel je bil sicer ves čas blizu, se mu je pa zgodil najboljši polet. Imel je sanjske razmere, ki jih doživiš dvakrat v življenju."

Skakalci bodo torej na Letalnici bratov Gorišek iskali približno tistega pol metra, če bodo želeli postaviti novo rekordno znamko, kar pa bo zelo težko delo. Veliko bo odvisno od vremenskih pogojev in razpoloženosti glavnih akterjev na smučeh. A nekateri so prepričani, da bo Planica Vikersundu udarec vrnila že letos …

Še vedno pa se izbira tistega, ki bo kot prvi preizkusil prenovljeno letalnico, katere finančna struktura je končana pri 4,1 milijona evrov (brez DDV), vrednost celotnega nordijskega centra pa 39 milijonov evrov (brez DDV). Jaka Rus in Rožle Žagar sta kandidata, da se kot prva spustita po Letalnici bratov Gorišek, Gros pa se bo odločil na podlagi tega, kako varno bosta na treningih skakala na manjših napravah.

Ne spreglejte