Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 1. 2019,
19.25

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

Natisni članek

Klemen Kosi Wengen Peter Pen

Ponedeljek, 14. 1. 2019, 19.25

5 let, 3 mesece

Na poti v Wengen

Kalvarija je mimo, Klemen Kosi srečen kot majhen otrok

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61
Klemen Kosi | Klemen Kosi se vrača na tekmovališča. V torek bo opravil trening smuka v Wengnu. | Foto Sportida

Klemen Kosi se vrača na tekmovališča. V torek bo opravil trening smuka v Wengnu.

Foto: Sportida

''Kako ne bi bil dobre volje? Dva tedna nisem mogel smučati, zdaj pa potujem na prizorišče tekme,'' je bil vzhičen Klemen Kosi, ko smo ga zmotili med potjo v Wengen. Dobrodušni Štajerec to doživlja kot malo osebno zmago. Pred dvema tednoma je hudo padel v Bormiu, si zlomil ličnico in nos, Slovenijo pa prestrašil s fotografijo iznakaženega obraza. Vmes se je stanje močno popravilo, tako da se je v njegove misli naselil optimizem.

V začetku sezone je bil v dobri formi. Najboljši, kar se tiče reprezentance v hitrih disciplinah, ki je v sezono vstopila z velikimi pričakovanji, nato pa bolj ali manj doživljala rezultatske neuspehe. Iz povprečja je štrlel le Klemen Kosi, ki je nase najbolj opozoril z devetim mestom v superveleslalomu v Beaver Creeku, nato pa je prišel 28. december. Žalosten dan v njegovi karieri, saj je na progi Stelvio v Bormiu utrpel hudo poškodbo. Za dva tedna je moral pozabiti na smučanje, zdaj pa upa, da je konec trpljenja in da bo kmalu vse drugače.

Takšna je bila podoba njegovega obraza le nekaj dni po padcu v Bormiu:

Odločal se bo iz dneva v dan

Na njegov obraz se je vrnil nasmeh. V Wengen se je s trenerjem Petrom Penom odpravil z zvrhano mero dobre energije, a tudi pomislekov, kako se bo izkazalo telo na zahtevnem tekmovališču, kot je Wengen. ''Izvajam še prilagojene vaje. Ne počutim se še, kot da se ne bi nič zgodilo, a me veseli, da me med smučanjem nič več ne boli. Je pa razlika, ko smučaš na lepi snežni površini na Pohorju ali pa na tekmah svetovnega pokala, kjer so tereni drugačni, neprimerljivo zahtevnejši,'' se zaveda, da bo smučanje na strmih pobočjih Wengna povsem druga pesem, kot je bila v zadnjih dneh nad rojstnim mestom na Pohorju.

Letos je prvič na smučkah stal v soboto:

''Najpomembnejše je, da sem dobre volje, saj ponovno potujem proti tekmovališču. To je bila moja velika želja, da se hitro vrnem na sneg. Želel sem biti na prizorišču tekmovanja, kjer se bomo iz dneva v dan odločali, kaj bomo počeli. Kakšen bo moj doprinos na prizorišču, kako se bomo sploh lotili tekmovanja,'' razmišlja 27-letni član ASK Branik Maribor, ki je komaj zdržal dva tedna brez smučanja, njegove največje strasti, zdaj pa bo videl, ali bo lahko z zdajšnjo pripravljenostjo konkurenčen svetovni smukaški smetani.

Edini Slovenec med najboljšo deseterico

V tej sezoni je najboljši rezultat dosegel 1. decembra 2018 v superveleslalomu v Beaver Creeku, kjer je osvojil deveto mesto. To je edina slovenska uvrstitev v hitrih disciplinah med najboljših deset v tej sezoni. Dan pred tem je bil na istem prizorišču 15. v smuku, točke svetovnega pokala pa je osvojil tudi v Val Gardeni, kjer je bil v superveleslalomu 18.

Ko še ni smel smučati, se je posvetil predvsem kondicijskim pripravam: 

Na hud padec v Bormiu in posledice, ki jih je prinesel, želi čim prej pozabiti. ''Ko je družina videla moj obraz, je bila šokirana. To ni bilo več smešno, ampak resna zadeva. A zdaj je to za nami. O tem ne razmišljam več, zdaj si z največjim veseljem in veliko energijo nadenem čelado in smučarska očala. To je posebno veselje, saj je bolečin bistveno manj kot prej,'' komaj čaka, da se bo pognal po progi v Wengnu.

Sporočilo NK Maribor se ga je dotaknilo

Ko je okreval in načrtoval čim hitrejšo pot do vrnitve na bele strmine, mu je dan še posebej razveselila objava NK Maribor. Kosi je zagret navijač vijolic, zato mu je zaigralo srce, ko so predstavniki mariborskega kluba z njim stopili v stik, nato pa objavili še spodbudno objavo, v kateri so mu zaželeli vse dobro.

''Iskreno se jim zahvaljujem. Vidi se, da v Mariboru skupaj eno smo. Tako kot odmeva v Ljudskem vrtu. To je naše navijaško geslo. Ko jaz navijam zanje, tudi oni spremljajo mene. Ponosen sem, da je tako. Pravi Mariborčani se ne pustimo kar tako,'' se iskreno zahvaljuje vsem, ki so mu po hudem padcu v Bormiu izrazili podporo. ''Zahvalil bi se vsem. Sporočila so prihajala iz vse Slovenije pa tudi tujine. Pošiljali so mi jih prijatelji, znanci pa tudi veliko ljudi, ki jih do zdaj nisem poznal. Doživel sem zelo pozitivne stvari,'' je bil ganjen, ko je sprejemal toliko sporočil podpore.

Nihanja so prisotna, izjema je le Hirscher

Klemen Kosi je v tej sezoni najbolj ponosen na deveto mesto v superveleslalomu v Beaver Creeku. | Foto: Getty Images Klemen Kosi je v tej sezoni najbolj ponosen na deveto mesto v superveleslalomu v Beaver Creeku. Foto: Getty Images Slovenski alpski smučarji, specialisti za hitre discipline, v tej sezoni ne posegajo visoko. Reprezentanco poleg Kosija sestavljajo še Martin Čater, Miha Hrobat in Boštjan Kline. Rezultatov, s katerimi so znali pred leti razvajati slovenske navijače, že nekaj časa ni. Velik padec je prisoten zlasti pri Klinetu.

''O tem je nesmiselno govoriti, saj sezona že poteka. V športu so prisotna nihanja. Mogoče je izjema le Hirscher, drugače pa ima načeloma vsak vzpone in padce. Zelo cenim sodelovanje v naši ekipi, še vedno se lahko naučimo od vsakega sotekmovalca. Moja želja je, da bi bil sposoben tekmovati na takšni ravni, kot sem na začetku sezone. In da bi tako smučali tudi vsi preostali. Da bi pokazali vse, kar znamo,'' je 27-letni Mariborčan prepričan, da bi lahko slovenski smukači pokazali več.

Če bi, bi bilo manj pritiska, s katerim se po izjemnih uspehih v tej sezoni, tudi zgodovinski prvi zmagi v veleslalomu, sooča Žan Kranjec. ''Vsa čast Žanu. V tej sezoni dosega izredne uspehe, največje možne,'' je čestital kolegu za dobre rezultate. Nazadnje je bil peti v Adelbodnu.

To ni šala

Vrhunec sezone za ljubitelje hitrih disciplin se bliža. Konec tedna bo pozornost svetovne javnosti plenil Wengen, nato bo napočil čas še za Kitzbühel. Bodo zdravniki, kar se tiče Kosijevega nastopa, prižgali zeleno luč?

Konec tedna čaka ljubitelje smuka poslastica v Švici. Najboljši smukači se bodo potegovali za točke v Wengnu. | Foto: Getty Images Konec tedna čaka ljubitelje smuka poslastica v Švici. Najboljši smukači se bodo potegovali za točke v Wengnu. Foto: Getty Images

''Če nastopiš na takšnih tekmah, moraš biti tako psihično kot tudi fizično dobro pripravljen, hkrati pa imeti pravi občutek. Tekmujemo zato, da uresničujemo tiste cilje, ki smo si jih zadali. Sploh na takih prizoriščih. To ni šala. Treba je biti pri stvari, potem pa bomo iz dneva v dan videli, kaj postoriti.'' Za zdaj je jasno le to, da bo v torek, ko bo prvi uradni trening smuka v Wengnu, nastopil tudi Kosi. Veliko sreče!

Do konca sezone še pet smukov

Do konca sezone bodo neustrašni smukači poleg v Wengnu drveli še po progah v Kitzbühlu (26. januar), Garmisch-Partenkirchnu (2. februar) in Kvitfjellu (2. marec), nato pa sledi sklepno dejanje sezone, 13. marca v Soldeuju (Andora).

Ne spreglejte