SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jure Franko: priznanje z Japonske prišlo 30 let pozneje

3

termometer

Jure Franko, ki je na olimpijskih igrah leta 1984 v Sarajevu osvojil srebrno medaljo v veleslalomu, je Ljubljani dobil posebno priznanje japonskega zunanjega ministrstva za letošnje leto.

Prvi Slovenec, ki je osvojil medaljo na zimskih olimpijskih igrah, je nagrado dobil zaradi "utrjevanja prijateljstva in prispevka k razvoju smučanja na Japonskem".

"Zelo počaščen in ganjen sem. To priznanje mi veliko pomeni. Vendar ga ne bi mogel dobiti brez številnih prijateljev na Japonskem in v Sloveniji, ki so mi pomagali pri dolgem obdobju mojega dela na Japonskem med letoma 1986 in 2005, pri utrjevanju vezi med Slovenijo in Japonsko na športnem, kulturnem in gospodarskem področju. Verjetno sem najbolj ponosen na dobrodelno dejavnost," je dejal Franko, ko mu je Šemi Jomori, veleposlanik Japonske v Sloveniji, izročil priznanje.

Sedaj 52-letni Franko je olimpijsko medaljo osvojil 14. februarja 1984. Zaradi okvare kolkov je končal športno pot kot zgolj triindvajsetletnik po koncu sezone 1984/85. Tik pred tem je bil leta 1984 izbran za najboljšega slovenskega športnika, dobil je tudi Bloudkovo nagrado in bil lani umeščen v Hram športnih junakov.

V zadnjih treh desetletjih je Franko četrt stoletja preživel v tujini, v ZDA in predvsem na Japonskem, ter zgradil pot uspešnega poslovneža. Z družino sedaj živi v domovini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin