Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 1. 2016,
15.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tour de Ski Therese Johaug

Nedelja, 10. 1. 2016, 15.12

7 let, 12 mesecev

Johaugova drugič osvojila Tour de Ski, Einfaltova 32.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Norveška smučarska tekačica Therese Johaug je drugič v karieri osvojila novoletno turnejo Tour de Ski.

Therese Johaug je na zadnji etapi letošnje novoletne turneje stvari postavila na svoje mesto. Potem ko je imela v tej sezoni ob odsotnosti Marit Bjoergen vseskozi težave z zelo razpoloženo rojakinjo Oestbergovo, je na zaključnem devetkilometrskem vzponu nadoknadila zaostanek 38 sekund s sobotne tekme in izkoristila svoje telesne danosti na najboljši možni način.

Ostro v napad Johaugovi gredo namreč zaradi nižje telesne rasti zelo na roko kilogrami, saj je približno 20 kilogramov lažja od višjerasle Oestbergove, ki tako na zaključnem vzponu, kjer se tekmovalci na koncu povzpnejo po smučišču, ni imela pravih možnosti. Johaugova je ostro krenila v napad in večji del zaostanka nadoknadila že pred samim vzponom, kjer pa je nato reprezentančno kolegico še močneje premagala. Na koncu je bila njena prednost kar dve minuti in dvajset sekund.

Norveški dan Današnji dan je bil znova povsem norveško obarvan, saj je na tretje mesto pritekla še ena Norvežanka, Wengova, ki je zmagala na sobotni tekmi. Slednja je za rojakinjo Johaugovo zaostala že tri minute in 13 sekund. Johaugova je imela na koncu zadostno prednost, da je lahko ciljno črto prečkala z norveško zastavo v roki in svojo drugo zmago na novoletni turneji pozdravila z glasnim vzklikom. Prvič je na turneji slavila že leta 2014, leta 2013 in 2015 pa je bila druga.

Zdaj ima Johaugova v svoji karieri 34 zmag v svetovnem pokalu, sedem naslovov svetovne prvakinje in polni izkupiček olimpijskih kolajn, zlato, srebrno in bronasto, ter je tako več kot dostojna naslednica lanske zmagovalke Toura Marit Bjoergen, ki letos zaradi materinstva uživa tekmovalni premor.

Le ena Slovenka zaključila turnejo V slovenski izbrani vrsti je turnejo zaključila le Einfaltova, ki je na vrh vzpona prišla najprej kot 32., nato pa po vseh izračunih zaostankov in pribitkov osvojila končno 34. mesto. Turnejo je končalo 43 tekmovalk, predzadnja Slovenka Alenka Čebašek je nazadnje nastopila na petkovih pet kilometrov prosto.

Predčasno se je za slovo od turneje odločila tudi najboljša slovenska tekačica Vesna Fabjan, ki se osredotoča na tekmo svetovnega pokala v domači Planici, ki jo bo to zimsko športno središče gostilo prihodnji konec tedna, ta konec tedna pa je Fabjanova vknjižila tudi zmago na celinskem pokalu na planiškem prizorišču.

Sundby razred zase za tretjo zaporedno zmago na Toru Norvežan Martin Johnsrud Sundby (30:47,0) pa je zmagovalec letošnje novoletne turneje Tour de Ski v moški konkurenci. To mu je uspelo že tretjič zapored. Drugo mesto je z velikim zaostankom osvojil rojak zmagovalca Finn Haagen Krogh (+3:15,7), tretji pa je bil Rus Sergej Ustjugov (+3:43,8). V prvi deseterici je bilo kar sedem Norvežanov.

Ne spreglejte