Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
19.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Anže Lanišek Anže Lanišek Goran Janus skoki

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 19.07

6 let, 7 mesecev

Janus je že pred sezono povedal, kaj si misli o Prevcu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pogled na obe lestvici svetovnega pokala v smučarskih skokih med posamezniki in v pokalu narodov je izjemno lep. Peter Prevc je vodilni, Slovenija pa je med ekipami z majhnim zaostankom tretja.

Da je Slovenija skakalna velesila, je znano že nekaj časa. V zadnjih letih se je krepko povzpela na lestvici pokala narodov, za kar je treba veliko zaslug pripisati glavnemu trenerju Goranu Janusu, ki je leta 2011 po prihodu na strokovni stolček naredil preporod v slovenskih skokih.

V tej sezoni so trije skakalci, ki se lahko pohvalijo z oprijemljivimi rezultati. V prvi vrsti prednjači Peter Prevc. Naš najboljši mož je vodilni v svetovnem pokalu in niza odlične uvrstitve eno za drugo. Sezono je začel z drugim mestom v Klingenthalu, najslabši pa je bil nato na naslednji postojanki v Lillehammerju, kjer je skočil na 11. mesto.

Od takrat dalje je najstarejši od bratov Prevc suveren. Novima drugima mestoma je zdaj dodal tri zaporedne zmage in je trdno zasidran na vodilnem položaju svetovnega pokala. Po sedmih tekmah je zbral že 564 točk. Drugi Severin Freund, ki je lani z nekaj sreče za las speljal veliki kristalni globus iz rok našemu asu (imela sta namreč enako število točk, a je imel Nemec več zmag), zaostaja za velikih 165 točk.

"Pred sezono sem povedal, da je napredoval. Bil je konstanten, kar se zdaj obrestuje."

"Voditi takšnega skakalca je odlično. Pri Petru je bilo na začetku sezone v ospredju drugo mesto. Začel je zelo močno, zdaj prihajajo na vrsti zmage. Užitek je," je vesel Janus in dodaja: "Pred sezono sem že povedal, da je Peter napredoval. Celo poletje je bil konstanten, kar se zdaj obrestuje."

Drugi največji slovenski zbiratelj točk je Domen Prevc. Šestnajstletnik je nastopil na vsega petih tekmah in se lahko pohvali z 211 točkami, v soboto v Engelbergu pa se je veselil premiernih posamičnih stopničk v svetovnem pokalu, potem ko je bil drugi in zaostal le za Petrom. V skupnem seštevku je osmi.

Naslednji v vrsti je Anže Lanišek, ki s 105 točkami zaseda 17. mesto. Ta trojica je prispevala največ v skupno zbirko. V pokalu narodov, v katerem se štejejo vse točke na posamičnih in ekipnih tekmah, je Slovenija na izvrstnem tretjem mestu in za vodilnimi Nemci zaostaja le za 67 točk, za drugimi Norvežani pa 54 točk. Za primerjavo: lani v takšnem času so Prevc in druščina za vodilnimi Nemci zaostajali že za velikih 436 točk.

Razumljivo težje do povsem vrhunskih uvrstitev prihaja Robert Kranjec, ki si je pred sezono poškodoval roko, sicer bi lahko tudi pri njem zapisali bistveno več točk, kot jih ima zdaj (26 točk), in bi bila Slovenija morda celo prva tudi v pokalu narodov.

Velik dolžnik je Jurij Tepeš, ki je zbral 35 točk, zato lahko v nadaljevanju pričakujemo tudi njegov preporod.

Na novoletni turneji bo prišla v svetovnem pokalu nova priložnost za nabiranje točk, po njej pa sledi svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu, kjer bodo slovenske delnice prav tako izjemno visoko kotirale.

Ne spreglejte