Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 12. 2014,
23.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rok Perko Klemen Kosi superveleslalom Val Gardena

Petek, 19. 12. 2014, 23.45

7 let, 12 mesecev

Jansrud spet brez konkurence, dober nastop Kosija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Norvežan Kjetil Jansrud je dobil superveleslalom za svetovni pokal v alpskem smučanju v Val Gardeni. Dobro vožnjo je prikazal tudi Klemen Kosi, ki je osvojil 22. mesto.

Tudi po hitrostnem koncu tedna v Val Gardeni v vodstvu ostaja 29-letni Jansrud, ki je več kot dostojno v karavani alpskih smučarjev nadomestil poškodovanega rojaka Aksla Lunda Svindala s še prepričljivejšo prevlado. Olimpijski prvak v superveleslalomu Jansrud je v tokratni sezoni v hitrih disciplinah skoraj nepremagljiv, zmago je slavil na štirih od skupno šestih tekem v hitrih disciplinah, na preostalih dveh pa je bil drugi. Skupno ima sicer sedem zmag v svetovnem pokalu.

Konkurenci je rokavico vrgel tudi na superveleslalomu na progi Saslong, ki je bila sicer za skoraj kilometer krajša od smuka, na katerem je slovite kamelje grbine znal bolje ukrotiti Američan Steven Nyman. Jansrud je z 280 točkami v vodstvu tako v posebnem superveleslalomskem kot v posebnem smukaškem seštevku, pred drugouvrščenim Avstrijcem Marcelom Hirscherjem pa je z osvojenimi 592 točkami še okrepil vodstvo v skupnem seštevku. Branilec zmage v skupnem seštevku, tako smuk kot superveleslalom je izpustil, zaostaja 152 točk, Jansrudu pa se namerava približati s pričakovano obilno bero točk na nedeljskem veleslalomu v Alta Badii ter ponedeljkovem slalomu pod žarometi v Madonni di Campiglio.

Val Gardena je končno nekaj zadovoljstva prinesla tudi v slovenski moški tabor. Dvaindvajsetletnemu Žanu Kranjcu, ki je 14 točk osvojil v veleslalomu, dvakrat je bil 24. v Söldnu in Aareju, se je pridružil še 23-letni Kosi. Mariborčan je tako prekinil rezultatski post slovenske moške ekipe za hitre discipline z najboljšim osebnim dosežkom v superveleslalomu in s svojimi prvimi devetimi točkami v tej disciplini.

Kosi je bil pred tem dvakrat v točkah v Wengnu v superkombinaciji, v kateri je s 14. mestom januarja 2013 osvojil za zdaj najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu.

Tik pod robom dobitnikov točk je pristal drugi Slovenec na startu Perko, ki je bil za prve točke v sezoni tako kot na petkovem smuku malenkost prepočasen. Perko je zaostal 1,94 sekunde, od trideseterice, ki dobi točke v svetovnem pokalu, pa ga je ločilo devet stotink sekunde.

"Kosi je danes dobro smučal, med prvim in drugim vmesnim časom sicer ni nastopil idealno in je izgubil nekaj desetink, z najtežjim delom Ciaslatom in v spodnjem delu pa je opravil bolje. Kljub manjšim napakam je prišel do svojih prvih točk v superveleslalomu v karieri, kar je zelo dobro in spodbudno. Moramo tudi vedeti, da je v njegovem letniku '91 ali pri še mlajših letos na svetovnem pokalu zelo malo tekmovalcev. Od Amerike naprej dobro funkcionira. V zakup moramo vzeti, da je še mlad, tisto, kar je pomembno, je, da dobro dela in se vzpenja," je sporočil glavni trener moških ekip Klemen Bergant.

"Ne vem, kaj je bilo drugače kot ponavadi, da mi je tokrat le uspelo in sem končno pristal med dobitniki točk," pa je najboljšo slovensko moško uvrstitev po 11 tekmah svetovnega pokala v tej sezoni pospremil Kosi.

Zadnja moška tekma v koledarskem letu bo 28. decembra smuk v Santa Caterini, kjer so doslej nastopala le dekleta, to prizorišče pa je bilo izbrano za nadomestno lokacijo po odpovedi smuka v Bormiu, ki so ga črtali s koledarja zaradi denarnih težav tamkajšnjih prirediteljev.

Ne spreglejte