Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2018,
11.19

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Richard Freitag Kulm smučarski skoki Noriaki Kasai Janne Ahonen Pjongčang 2018 olimpijske igre

Sreda, 10. 1. 2018, 11.19

6 let, 3 mesece

Finski veteran se vrača kot "volk samotar", japonski bi lahko postal rekorder

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Peter Prevc Visla | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Konec tedna bodo v Bad Mitterendorfu, na Kulmu prvi poleti sezone. Priložnost, da poleti, je dobil tudi 40-letni Janne Ahonen, ki se po novoletni turneji vrača v maloštevilno ekipo, v kateri bo edini finski skakalec. Japonci so pogledali še nekoliko dlje v prihodnost in predstavili ekipo za OI, v kateri je tudi Noriaki Kasai, ki ima že zdaj v lasti kar nekaj rekordov. Če bo 45-letnik v Pjongčangu nastopil, bi lahko postal prvi športnik, ki je tekmoval na osmih zimskih olimpijskih igrah.

Za smučarskimi skakalci je prvi vrhunec sezone, novoletna turneja, na kateri je na vseh skakalnicah zmagal Poljak Kamil Stoch, pred skakalno karavano pa prvi poleti sezone na Kulmu. Tekmovanje prihaja slab teden pred svetovnim prvenstvom, ki ga bo od 18. do 21. januarja gostil Oberstdorf.

Slovenske barve bo v Bad Mitterendorfu zastopala šesterica, saj fantom na celinskem pokalu ni uspelo priboriti dodatne sedme kvote. Goran Janus in druščina so v ekipo tako uvrstili Tilna Bartola, Jerneja Damjana, Žiga Jelarja, Domna in Petra Prevca ter Anžeta Semeniča.



Ahonen se vrača

Na Kulmu po torkovi odločitvi ne bo nesrečnega Nemca Richarda Freitaga, ki po padcu na novoletni turneji še ni pripravljen na polete. Še vedno čuti močne bolečine v kolku, na katerem se je pojavil tudi edem na kostnem mozgu kolčnice.

Potem ko je izpustil novoletno turnejo, se na tekme vrača Janne Ahonen, ki bo na Kulmu edini finski predstavnik. | Foto: Sportida Potem ko je izpustil novoletno turnejo, se na tekme vrača Janne Ahonen, ki bo na Kulmu edini finski predstavnik. Foto: Sportida

Bomo pa v Avstriji spet spremljali Finca Janneja Ahonena, ki je zaradi slabe forme izpustil novoletno turnejo in se po navodilih avstrijskega stratega Andreasa Mitterja odpravil na dodatne treninge. 40-letnik bo edini finski skakalec na Kulmu, saj bodo Ville Larinto, Andreas Alamommo in Lauri Asikainen nastopali na celinskem pokalu v Bischofshofnu.

Ahonenu, ki se v svoji 23. sezoni svetovnega pokala na vse pretege trudi, da bi bil med potniki na olimpijske igre, v tej sezoni ne gre po načrtih. Skakal je na treh posamičnih tekmah svetovnega pokala, rezultati pa so bili skromni. Niti enkrat se ni uvrstil v finale, dvakrat je bil 45., enkrat 34.

 

Spored poleti, Tauplitz/Bad Mitterndorf

Petek, 12. januar
10.30 poskusna serija
12.00 kvalifikacije

Sobota, 13. januar
12.00 poskusna serija
14.15 posamična tekma

Nedelja, 14. januar
12.30 kvalifikacije
14.15 posamična tekma

Noriaki Kasai bi v Pjongčangu lahko postal rekorder - prvi športnik, ki je tekmoval na osmih olimpijskih igrah. Debitiral je leta 1992. | Foto: Vid Ponikvar Noriaki Kasai bi v Pjongčangu lahko postal rekorder - prvi športnik, ki je tekmoval na osmih olimpijskih igrah. Debitiral je leta 1992. Foto: Vid Ponikvar Kasai na OI po rekord

Tudi japonski veteran Noriaki Kasai bi si v tej sezoni želel boljše rezultate, zbral je le 39 točk in je na 35. mestu skupnega seštevka četrti najboljši Japonec. Kljub skromnejšim rezultatom se 45-letniku lahko smeji.

Japonci so pohiteli in že dober mesec pred olimpijskimi igrami predstavili olimpijsko ekipo, v kateri so Junširo Kobajaši, Taku Takeuči, Rjoju Kobajaši, Daiki Ito in Noriaki Kasai. Če bo slednji v Pjongčangu nastopil, bi lahko postal rekorder po številu udeležb na zimskih olimpijskih igrah.

Prvi športnik z nastopi na osmih ZOI?

Na OI je osvojil tri odličja, zlatega še nima. | Foto: Reuters Na OI je osvojil tri odličja, zlatega še nima. Foto: Reuters

Kleni Azijec je do zdaj skakal na sedmih tekmovanjih petih krogov, enak dosežek je uspel ruskemu sankaču Albertu Demčenku, ki mu je konec lanskega leta Mednarodni olimpijski komite zaradi kršenja dopinga v Sočiju prepovedal udeležbo v Pjongčangu.

Kasai je olimpijski krst doživel daljnega leta 1992 v Albertvillu, od takrat se je z olimpijskih iger vrnil s tremi kolajnami. Leta 1994 je bil v Lillehammerju olimpijski ekipni podprvak, 20 let pozneje je v Sočiju z ekipo osvojil bron, na posamični tekmi na veliki skakalnici pa srebro.

"Vesel sem, da se lahko še vedno udeležujem tekmovanj, kot so olimpijske igre. Ganjen sem. Ob tem pa tudi presenečen, da kljub letom lahko še vedno izboljšujem prvine skokov. Ko letim, me navdaja veselje," je za domače medije povedal Japonec.

Ne spreglejte