SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janez Gorišek je ob pogledu na letalnico zdaj boljše volje (video)

3

termometer

Že nekaj časa je v zraku vprašanje, kdaj bo slovenski skakalni ponos Letalnica bratov Gorišek pripravljen spet zaživel. Ali vse napreduje, kot mora, se bo kaj kmalu prepričal tudi Walter Hofer.

Planica ima v skakalnem svetu posebno mesto. Kot gostiteljica konca svetovnega pokala vedno privabi ogromno število ljubiteljev tega športa in zlasti dolgih poletov. Da bi se rekord spet vrnil k nam v dolino pod Poncami, so se odločili za rekonstrukcijo Letalnice bratov Gorišek.

A ni šlo vse po načrtih. Prvotni izvajalec je šel v stečaj, nadomestilo pa ga je ljubljansko podjetje Javna razsvetljava … Še pred nekaj meseci pogled na slovenski skakalni ponos ni bil nič kaj prijeten, zdaj pa je videti, da se zadeve premikajo v pravo smer.

Zemeljska dela naj bi se po naših podatkih zamudila za kakšen teden, v 14 dneh pa naj bi se končala z betoniranjem. Sredi novembra naj bi bilo to urejeno, trenutno pa delajo na vseh točkah: kovinski konstrukciji za stopnice, nasipu, betoniranju, postavitvi cevi za elektriko, kopanju jarkov za vodovod …

V Planici je prava gneča, a izvajalcem ustreza lepo vreme, kar vzbuja dodaten optimizem tudi pri družini Gorišek. "Z očetom sva bila včeraj v Planici. Glede na videno so izvajalci na dobri poti, da končajo projekt. Približno tretjino naleta morajo še zabetonirati, vidne so tudi mreže v največji strmini. Narediti morajo še hrbtišče, za kar so 'zadolženi' štirje bagri. Tudi oče je že boljše volje, kar je super. Planica mora biti, ker je državnega pomena," je dejal Sebastjan Gorišek, sin Janeza Goriška.

11. novembra prihaja Walter Hofer

Nekaj več o sami prenovi letalnice bo konec prihodnjega tedna povedala ministrica Stanislava Setnikar Cankar, le nekaj dni zatem (11. novembra) pa bo v Slovenijo prišel prvi mož smučarskih skokov.

Walter Hofer se zaveda, da skoki potrebujejo Planico, saj ima ogromno veljavo tudi onkraj naših meja. "Zame Planica nista tekmovanje in dogodek, ampak kultura. Za tem športom je identiteta celotnega naroda in tega ne moreš kar ustvariti," je letos v pogovoru za Sportal dejal Hofer.

Konča slika Letalnice bratov Gorišek ga ob prihodu v Slovenijo še ne bo čakala, a bo verjetno tudi on dal vsem vedeti, da srčno upa, da se bodo marca prihodnje leto po njej le spuščali najboljši skakalci.

Z enim očesom pa Hofer pogleduje tudi proti Kulmu, kjer Avstrijci prav tako prenavljajo letalnico. Tudi v Avstriji imajo še vedno polne roke dela, le da imajo v nasprotju s Slovenci nekaj manj časa za rekonstrukcijo, saj bosta tekmi pri naših severnih že 10. in 11. januarja, pri nas pa bodo preizkušnje 20., 21. in 22. marca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin