SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jakov Fak zaostal le za Antonom Šipulinom!

3

termometer

Jakov Fak je na petkovem šprintu navdušil s tretjim mestom, na današnjem zasledovanju pa stopil še korak višje. Zaostal je le za Rusom Antonaom Šipulinom. Klemen Bauer je bil 37.

Najboljši slovenski biatlonec je tako potrdil izjemno formo pred februarskim svetovnim prvenstvom, še šestič v tej sezoni se je uvrstil na stopničke, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa napredoval na peto mesto. Fak je bil na strelišču nenatančen le enkrat, zato pa je imel tokrat nekaj težav v smučini. V drugem krogu je padel na ledeni plošči, ki se je naredila na progi v gozdu, pa tudi njegovo splošno tekaško počutje ni bilo najboljše. Še pred zadnjim strelskim postankom je bil osmi, nato pa je z natančnim streljanjem napredoval do tretje pozicije, na progi prehitel severnega soseda Daniela Mesotitscha in se zavihtel na 2. mesto.

"Resnično se nisem počutil tako kot včeraj in spričo tega je vse izpadlo še toliko lepše. Po padcu sem imel še skoraj cel krog pred seboj, glavo sem poskušal umiriti in na strelišču izvleči čim boljši rezultat. Prve dneve je bilo nekaj težav tudi z višino, zdaj pa je bilo že bolje in očitno se je telo uspešno adaptiralo. Lepo je dosegati takšne rezultate. To je tudi nekaj novega zame, saj gre za mojo najboljšo sezono svetovnega pokala. Vedno sem si želel, da mi uspe tudi na tej ravni, ne le na velikih tekmovanjih. Sedaj dokazujem, da lahko kadarkoli in tudi dokaj konstantno tekmujem na zelo visokem nivoju v svetovnem pokalu. Vem, da bomo s fanti tudi jutri v štafeti dali vse od sebe. Spet bom tekel zadnjo predajo in se že veselim skupnega nastopa," sta bila komentar in napoved Jakova Faka.

Klemen Bauer si je s številko 24. obetal izboljšanje uvrstitve s šprinta, vendar se mu zasledovanje ni izšlo na strelišču. Že po prvem postanku je dvakrat obkrožil kazenski krog, kar ga je potisnilo na 39. pozicijo. Po treh zgrešenih tarčah v položaju stoje pa je končal tekmo na 37. mestu.

V nekaj besedah je današnje dogajanje strnil tudi glavni trener Uroš Velepec: "V enem dnevu smo na dveh tekmah dosegli zelo veliko. Teja je tekmovala kot nekako tudi zahtevam od nje v zadnjem času. Torej napadalno od prvega mestra in hitro od začetka. Če začne tekmo prepočasi, v zadnjem krogu ne more več nadoknaditi polminutne izgube časa. Še nikoli do sedaj v svoji dolgoletni karieri namreč ni imela prvega tekaškega časa v prvem krogu, kot je bilo to danes. To se ji sicer še nekoliko pozna na strelišču, ker tega v položaju stoje, z visokim srčnim utripom še ni povsem fizično sposobna, vendar se bo potrebno navaditi tudi na to okoliščino. To je tudi njena edina deviza, ki ji lahko prinese stopničke. Za seboj ima dve tekmi, kjer smo preizkusili novo rešitev in že na svetovnem prvenstvu bo napad edina njena taktika. Pri moških je Jakov dosegel točno tisti rezultat, ki ga je zmožen. Tekaško sicer ni bil perfekten, zato pa je tekmo obrnil sebi v prid na strelišču. Tudi po padcu je trezno počakal skupino za seboj in se ji priključil, ter nadaljeval z njo do strelišča. Tek v zadnjem krogu pa je bil spet zelo hiter, streljanje suvereno in uvrstitev je odraz njegove realne pripravljenosti. Lahko smo le ponosni na dosežke, ki smo jih prikazali."

Nedeljski program v Anterselvi bodo sklenili nastopi štafet. Ob 10.30 uri se bodo kot prve podale na progo ženske. Tudi tokrat na štartu ne bo Slovenk. Ob 14.15 uri pa nas čaka še nastop moških štafet. Klasično letošnjo slovensko postavo bodo sestavljali Peter Dokl, Janez Marič, Klemen Bauer in Jakov Fak.

"S fanti smo se pogovorili in jim celo predlagali kakšen eksperiment zaradi bližajočega se prvenstva, vendar so se odločili za preverjeno sestavo postave. Vse bo odvisno od strelskih predstav Petra in Janeza ter od zaostanka po prvi polovici. Upam, da Klemen in Jakov nista preveč utrujena in bosta tudi v zadnjih dveh predajah še zmogla dober nastop. Letos smo že pokazali, kam se lahko uvrščamo, dosegli olimpijsko normo in takšna so tudi pričakovanja pred jutrišnjo tekmo," je še zaključil Velepec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin