Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2016,
18.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak svetovno prvenstvo Oslo biatlon Norveška

Torek, 1. 3. 2016, 18.37

6 let, 6 mesecev

Jakov Fak: Morebitna medalja na svetovnem prvenstvu bi bila čudež

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenska biatlonska reprezentanca je danes že v Oslu na Norveškem, kjer je prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva, ki se začne v četrtek. Jakov Fak upa, da bo tam vendarle posegel po vrhu.

Najboljši slovenski biatlonec zadnjih let Jakov Fak se je v letošnjem svetovnem pokalu spopadal s številnimi težavami. Osmim zmagam, ki jih je dosegel med svetovno biatlonsko smetano, v tej zimi ni dodal nobene. Njegova najboljša uvrstitev sezone je deseto mesto z zasledovanja v Hochfilznu, zaradi težav z zdravjem pa je izpustil kar osem posamičnih preizkušenj.

Slaba forma, zdravje. Vse se je nakopičilo. "Moja sezona je težavna tako glede zdravja kot forme. Vse se je nakopičilo," je pred odhodom na Norveško potarnal Fak, v zadnjih letih navajen precej boljših dosežkov, in dodal: "Bili so tudi svetli trenutki, predvsem pa tisti slabi, ko tudi sam nisem bil zadovoljen s svojimi nastopi in pripravljenostjo. Nazadnje, ko se nisem počutil dobro, je bilo pred odhodom reprezentance na severnoameriško turnejo, moral sem ostati doma. V teh dveh tednih pa sem imel mir, da sem lahko v sebi poiskal tiste pozitivne občutke in menim, da mi je to zdaj tudi uspelo."

Nekoč bo treba plačati davek Pred svetovnim prvenstvom, ki ga bo od četrtka do naslednje nedelje gostilo norveško smučarsko svetišče Holmenkollen nad Oslom, je 28-letni tekmovalec iz Mrkopalja vendarle zmogel nekaj več optimizma. Vesel je, da je končno zdrav, čeprav priznava: "Prejšnji teden smo tudi na Pokljuki množično pobrali neki virus, kar seveda ni dobro. Tudi v tistem mesecu treninga, ki naj bi bil res v redu, se je zgodila ta zadeva. To ti odbije dva dneva treninga, ki sta zelo pomembna. Kljub temu sem se hotel čim prej pobrati in trenirati. To sem tudi naredil. Včasih moraš iti čez sebe in svoje zdravje, če hočeš napredovati. Vse te zadeve pa vzamejo kar nekaj časa in moči. Preprosto se je odločiti, da teden dni po bolezni že delaš intervale, za telo pa to ni najboljše. To vse gre na škodo splošnega zdravja in en dan bo treba plačati davek."

"Medalja bi bila na neki način že čudež" V Oslo Fak tako ne potuje z najboljšo popotnico, a se ne predaja vnaprej. "Medalja bi bila na neki način že čudež, ampak verjamem, da sem tega sposoben. Ne bi bilo prvič, da bi mi uspel dober rezultat v slabem stanju," je optimističen, priznava pa, da bo lov za odličja doživljal nekoliko drugače kot v zadnjih nekaj letih, ko se je iz Ruhpoldinga (2012) in Kontioalhtija (2015) vrnil z zlatom, iz Pjongčanga (2009) in Novega Mesta (2013) pa z bronom: "Gotovo bi bilo lažje glede samozavesti in pozitivnih občutkov, če bi bilo vse v redu, ampak takrat, ko si najbolj utrujen od vsega, pa ne fizično, ampak psihično, lahko pod stresom ustvariš nekaj posebnega."

Za Slovenijo štirje tekmovalci in tri tekmovalke Poleg Faka, ki ima kot branilec naslova svetovnega prvaka zagotovljeno mesto na skupinskem štartu, so na Norveško odpotovali še Klemen Bauer, Teja Gregorin, Andreja Mali, Rok Tršan, Anja Eržen, Miha Dovžan in Urška Poje. Lenart Oblak se bo ekipi pridružil jutri. Na posamičnih tekmah lahko slovenska vrsta nastopi s štirimi tekmovalci v moški konkurenci (z izjemo skupinskega štarta) in tremi v ženski. Pojetova bo nastopala le v štafeti.

Ne spreglejte