Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
17.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

Natisni članek

Matti Nykänen Timi Zajc Timi Zajc Jurij Tepeš Gorazd Bertoncelj Franci Petek Primož Ulaga

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 17.00

5 let, 2 meseca

Slovenski skakalci o smrti legendarnega Mattija Nykänena

Izpostavljajo skakalno nesmrtnost Mattija Nykänena, črna pika alkohol …

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62
Matty Nykänen | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na ponedeljkovo jutro je skakalni svet šokirala smrt legendarnega finskega skakalca Mattija Nykänena. V Sloveniji je bil prav tako priljubljen in so ga cenili, a so izpostavili tudi njegovo temno plat življenja, ki je bila povezana z alkoholom in nasiljem.

Matti Nykänen je za številne največji smučarski skakalec vseh časov. Kot edinemu skakalcu je uspelo biti na vrhu v svetovnem pokalu, na novoletni turneji, olimpijskih igrah, nordijskem svetovnem prvenstvu in svetovnem prvenstvu v poletih.

Matti Nykanen
Sportal Umrl je legendarni smučarski skakalec Matti Nykänen

Kako uspešen je bil na skakalnici, dobro ve Primož Ulaga, ki je z njim skakal. Spominja se, kako je jugoslovanski reprezentanci (Ulaga, Matjaž Debelak, Miran Tepeš in Matjaž Zupan) na olimpijskih igrah v Calgaryju leta 1988 prav Nykänen vzel zlato medaljo.

"Občudovali smo ga, kako z lahkoto je skakal in nas včasih premagoval z velikansko razliko," je danes za Sportal dejal Ulaga.

"Pri nas tako ali tako nekako preziramo alkohol. Zato pa je imel fenomenalne uspehe."

V živo ga je na skakalnici spoznal tudi Franci Petek, ki si je šele utiral pot v svetovnem pokalu, medtem ko je Finec zaključeval bogato športno kariero: "Prva današnja novica je bila tragična. Vsaj za nas, ki smo ga tudi na skakalnici poznali. Z njim sem tekmoval, čeprav v njegovi zadnji sezoni. Kot prihajajoči mladi skakalec sem ga jemal kot idola. Predvsem po njegovem neverjetnem nizanju zmag, dosežkov in rekordov. Predvsem po tem se ga spominjam."

A je bila pri finskem skakalcu v veliki meri prisotna tudi negativna plat, povezana z alkoholom, zaradi katerega je počel nespametne reči. Dvakrat je moral celo v zapor, potem ko se je z nožem znesel nad prijateljem in tudi ženo. Čeprav je oče Jurija Tepeša, Miran Tepeš, tekmoval z njim, se doma o Mattiju niso pogovarjali: "Nismo imeli pogovorov o njem. Pri nas tako ali tako nekako preziramo alkohol. Morda se je zaradi tega to končalo. Zato pa je imel fenomenalne uspehe. Na posnetku sem videl tudi kakšen njegov skok. Njegovi uspehi govorijo zase."

"Res je bil številka ena"

Novi slovenski junak Timi Zajc, ki je v petek v Oberstdorfu poletel do prve zmage v karieri, je bistveno premlad, da bi lahko spremljal finskega skakalca, saj takrat sploh še ni bil rojen, a ga je spoznal prek očeta: "Veliko mi je povedal o njem. Velikokrat sva gledala njegove posnetke. Legenda je bil. Športnik, ki se ni delal finega. Bil je, kakršen je bil. Res je bil številka ena."

"Vsi smo navijali zanj. Žal pa življenje po skokih ni bilo primerno."

Zato pa je njegove skoke kot otrok spremljal zdajšnji prvi mož stroke v slovenski reprezentanci Gorazd Bertoncelj. Ob uspehih je izpostavil tudi njegovo temno plat življenja: "Novica o njegovi smrti me je negativno presenetila. Relativno mlad je bil, a je imel takšno življenje. Nykänena se zelo dobro spominjam. V 80. letih je bil serijski zmagovalec. Vsi smo navijali zanj. Žal pa življenje po skokih ni bilo primerno."

Timi Zajc
Sportal Trije razlogi so, zakaj junak Timi Zajc ostaja doma, Peter Prevc spet v pogonu
Ne spreglejte