Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2019,
8.40

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,89

6

Natisni članek

Primož Ulaga Matti Nykänen

Ponedeljek, 4. 2. 2019, 8.40

5 let, 2 meseca

Matti Nykänen (1963 - 2019)

Umrl je legendarni smučarski skakalec Matti Nykänen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,89

6

Matti Nykanen | Eden najboljših skakalcev v zgodovini tega športa je pri 55 letih zapustil naš svet. | Foto Vid Ponikvar

Eden najboljših skakalcev v zgodovini tega športa je pri 55 letih zapustil naš svet.

Foto: Vid Ponikvar

Štirikratni olimpijski prvak Matty Nykänen je po poročanju finskih medijev umrl v noči iz nedelje na ponedeljek. Leta 1963 rojeni finski skakalec je zaznamoval smučarske skoke in se z zlatimi črkami zapisal v ta šport.

Ljubitelji skokov dobro vedo, kdo je bil Matti Nykänen. V obdobju med letoma 1981 in 1991 je bil prvi mož skokov. Nekateri menijo, da je največji skakalec v vsej zgodovini. Na svoji bogati športni poti je osvojil štiri zlate olimpijske medalje in eno srebrno. Eno srebrno in eno zlato tudi na olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984.

Spomnimo se, kako je prav zaradi njega Finska premagala takratno Jugoslavijo na ekipni tekmi v Calgaryju leta 1988. Če Finci ne bi imeli prav Nykänena, bi četverica Matjaž Zupan, Matjaž Debelak, Primož Ulaga in Miran Tepeš prišla do zlatega odličja.

Letalec

Prav tako se je lahko pohvalil s petimi zlatimi medaljami s svetovnih prvenstev. Zlat je bil tudi na svetovnem prvenstvu v poletih. Leta 1985 je bil najboljši v naši Planici. Štirikrat je v desetih letih nastopanja osvojil svetovni pokal, dvakrat prestižno novoletno turnejo, veselil pa se je 46 posamičnih zmag, kar ga za Gregorjem Schlierenzauerjem (53 zmag) uvršča na drugo mesto večne lestvice.

Podvig, kot ga še ni bilo

Bil je najboljši na petih največjih tekmovanjih v smučarskih skokih. | Foto: Gulliver/Getty Images Bil je najboljši na petih največjih tekmovanjih v smučarskih skokih. Foto: Gulliver/Getty Images Nykanen, za mnoge največji smučarski skakalec vseh časov, se je zapisal v zgodovino z edinstvenim podvigom. Je edini, ki je stal na najvišji zmagovalni stopnički v petih največjih tekmovanjih, kar si jih je moč zamisliti v svetu smučarskih skokov.

Na olimpijskih igrah je osvojil štiri zlate medalje (tri v konkurenci posameznikov), petkrat je bil svetovni prvak (enkrat v konkurenci posameznikov), prav tako je bil enkrat najboljši na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih, pred 34 leti je bil najboljši v Planici, štirikrat je osvojil veliki kristalni globus kot skupni zmagovalec svetovnega pokala, dvakrat pa je bil najboljši na novoletni turneji. Za nameček je kar petkrat izboljšal svetovni rekord v daljavi. Tolikokrat ga ni uspelo nobenemu drugemu.

Legende skokov zdaj ni več med nami, kot poročajo finski mediji. Razlogov za smrt še niso navedli.

Foto: Leta 2010 je v Sloveniji gostoval na blejskih Masters igrah

Fotogalerija
1 / 19

"Prvi mi je čestital, ko sem postal prvak. To veliko pove o njegovi naravi"

Smrt Mattija Nykänena je zavila v črno Finsko. | Foto: Gulliver/Getty Images Smrt Mattija Nykänena je zavila v črno Finsko. Foto: Gulliver/Getty Images "Ko sem slišal, da je umrl, sem bil šokiran. Matti je bil eden tistih, zaradi katerih sem sploh začel skakati na smučeh. Moj otroški idol je bil. Pozneje sem ga tudi spoznal in sva bila nekako povezana. Njegovo življenje so kritizirali in ni potrebno, da se drugi vtikajo v življenja drugih. Vsak živi, kot želi. Matti je bil najbolj občudovana oseba v moji glavi in skakalnem svetu, ko sem bil majhen," je dejal še en legendarni finski skakalec Janne Ahonen.

Eden izmed Mattijev trenerjev je bil Hannu Lepistö, ki se je nazadnje srečal s pokojnikom avgusta lani v Asikkali: "Šokiran sem bil, ko sem slišal novico. Nazadnje sem ga srečal v trgovini. Lepo snidenje je bilo."

Lepistö je bil na čelu finske reprezentance v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je Nykänen pobiral medalje kot po tekočem traku: "Zelo smo bili uspešni. Z Mattijem nisem imel nobenih težav. Najprej sem bil trener mlade reprezentance na svetovnem prvenstvu. Mattija sem vzel v ekipo. Kritizirali so me zaradi tega, a sem v njem videl potencial. Talent je bil. Kritiki so bili hitro utišani. Dominiral je na skakalnici. Prav tako je trdo treniral. Večina ni bila dorasla njegovim treningom in zagnanosti."

Tomi Nieminen je še vedno najmlajši olimpijski zmagovalec. Pred 27 leti mu je v Albertvillu prvi čestital prav Matti Nykänen. | Foto: Getty Images Tomi Nieminen je še vedno najmlajši olimpijski zmagovalec. Pred 27 leti mu je v Albertvillu prvi čestital prav Matti Nykänen. Foto: Getty Images

Tomi Nieminen se je prav tako zapisal v zgodovino skokov. Med drugim je še vedno najmlajši olimpijski zmagovalec. Pri vsega 16 letih in 261 dneh so mu okoli vratu nadeli zlato medaljo v Albertvillu (1992): "Zame je bil Matti heroj. Do mene je bil zelo prijazen in srčen. Vedno je bil prvi, ki me je poklical in mi ponudil pomoč. To veliko pove o njegovi naravi. V Albertvillu mi je prvi čestital, ko sem postal olimpijski prvak. Zame je bil to velik dogodek, da je legenda prišla do mene in mi stisnila roko. Zame je največji skakalec vseh časov. V skokih je dominiral. Bil je pionir. Letvico skokov je dvignil na bistveno višjo raven."

Temna plat

Njegovo zasebno življenje ni bilo postlano z rožicami. | Foto: Sportida Njegovo zasebno življenje ni bilo postlano z rožicami. Foto: Sportida Za Nykänena je bilo prav tako jasno, da je imel ogromno težav v zasebnem življenju. Veliko je popival, jemal tablete, imel težave v odnosih. Preizkusil se je tudi kot pop pevec, bil deželen številnih incidentov, ki so bili plod prekomernega uživanja alkohola. Leta 2004 so ga obsodili na 26 mesecev zapora, potem ko je z nožem napadel prijatelja. Pet let pozneje je moral spet v zapor zaradi napada na nekdanjo ženo.

"Če piješ, potem živiš v mehurčku in ne vidiš smisla. Dolga leta sem bil v centru pozornosti in želeli so me raztrgati. Bil sem utrujen od vsega tega, vsega je bilo preveč. Bil sem nesrečen in v meni se je postavil zid. Bil sem zelo mlad, ko sem postal uspešen. Mediji so me vseskozi obkrožali. Potreboval sem pomoč. To je bil začetek. Pozneje sem pil, ker nisem imel kaj drugega za početi in želel sem vse pozabiti," je pred časom za World povedal legendarni Finec.

Primož Ulaga | Foto: Sportida Primož Ulaga Foto: Sportida Primož Ulaga: Vse se je vrtelo okrog njega

"Umrl je? Uf, šok. Presenetili ste me," je bil prvi odziv njegovega vrstnika in slovenske skakalne legende Primoža Ulage, ki je nato vendarle zbral nekaj misli in finskega tekmeca označil za velikana svojega športa. "Že kot najstnik je prodrl v svetovni skakalni vrh, sprva kot prvak v Oslu. Dolga leta je vztrajal na vrhu. Bil je zvezdnik in velikan našega športa. Predvsem na Finskem smo se lahko vedno znova prepričali o tem, kako pomembna športna osebnost je bil zanje. Vse se je vrtelo okrog njega," o nekdanjem olimpijskem in svetovnem prvaku pripoveduje 56-letni Ljubljančan, prepričan o tem, da mu je poleg izjemnega talenta, ustreznega telesne konstitucije ter skakalnega občutka do velikih uspehov pomagal tudi zgledno urejen finski sistem.

"Občudovali smo ga, kako je skakal z lahkoto in nas včasih premagoval z velikansko razliko," pravi Ulaga in dodaja, da sta sicer bila v stiku, tako med kariero kot po njej, a je bila zaradi težav z jezikom komunikacija z njim zelo otežena. V spominu nanj se je seveda kaj hitro dotaknil tudi Finčeve temnejše plati. "Veliko je bilo prikazanega v filmu o njem. Jaz sem ga sicer sprejemal kot pozitivno osebnost. V osnovi je bil zelo miren. Sem ga pa videl tudi v drugačni luči. Ob kakšnem pivu preveč je znal biti agresiven. Bil je hitre jeze. Saj veste, pri 50-kilogramskem skakalcu se kakšno pivo hitro pozna."

Največji ponos mesta, kjer mrgoli športnih junakov

Rodil se je v mestu Jyväskylä. | Foto: Gulliver/Getty Images Rodil se je v mestu Jyväskylä. Foto: Gulliver/Getty Images Jyväskylä je največje mesto na osrednjem Finskem. Ima okrog 140 tisoč prebivalcev, med znanimi meščani pa zaseda posebno mesto Matti Nykänen. Njegova priljubljenost je bila v času aktivne kariere, ki jo je zaznamoval s štirimi zlatimi olimpijskimi medaljami, na vrhuncu. Bil je z naskokom najbolj priljubljeni finski športnik.

Mesto Jyväskylä je ponosno na svoje športne junake. To je tudi rojstno mesto svetovnega prvaka v smučarskem teku Mattija Heikkinena, olimpijskega zmagovalca v smučarskem teku Sirkke Polkunena, reli dirkačev Tommija Mäkinena in Mikka Hirvonena, olimpijskega zmagovalca v smučarskih skokih Janija Soininena, največjega finskega košarkarskega zvezdnika Laurija Markkanena, ki igra za Chicago Bulls, trikratnega olimpijskega prvaka v nordijski kombinaciji Samppe Lajunena, a takšne planetarne slave, kot jo je bil nekoč deležen Nykanen, ni dosegel nihče.

Koncertni nastop Mattija Nykänena leta 1992:

Leta 2013 je združil glasbene moči z zasedbo Teflon Brothers:

 

Ne spreglejte