Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 3. 2024,
4.00

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

Borut Mavrič na današnji dan Primož Ulaga

Sreda, 27. 3. 2024, 4.00

2 tedna, 6 dni

Na današnji dan (27. marec) ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Borut Mavrič | Borut Mavrič, nekdanji reprezentančni vratar, je zdaj trener vratarjev v članski reprezentanci Slovenije. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Borut Mavrič, nekdanji reprezentančni vratar, je zdaj trener vratarjev v članski reprezentanci Slovenije.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

... leta 1970 se je rodil nekdanji slovenski nogometni vratar Borut Mavrič. Največ sezon je v 1. SNL branil za Gorico (pred tem je nastopal za Vodice iz Šempasa in ajdovsko Primorje), z njo postal tako slovenski prvak kot tudi dvakratni pokalni zmagovalec, se nato leta 2002 preselil k Olimpiji v Ljubljano in pod vodstvom takratnega selektorja Branka Oblaka oblekel še dres slovenske izbrane vrste. Za člansko reprezentanco je zbral 18 nastopov, tri sezone pa je odigral tudi v Nemčiji (Greuther Fürth).

Leta 2007 je sklenil kariero, s katero se je uvrstil med najboljše čuvaje mreže v zgodovini slovenskega prvenstva. Vrnil se je v Novo Gorico, postal trener vratarjev, pozneje je sodeloval z mlado izbrano vrsto, zdaj pa je trener vratarjev v slovenski članski reprezentanci, kjer pomaga strokovnemu vodstvu na čelu z Matjažem Kekom, med njegovimi izbranci pa izstopa Jan Oblak.

Primož Ulaga se lahko pohvali z devetimi zmagami na tekmah za svetovni pokal. | Foto: Vid Ponikvar Primož Ulaga se lahko pohvali z devetimi zmagami na tekmah za svetovni pokal. Foto: Vid Ponikvar ... leta 1983 je nekdanji vrhunski skakalec Primož Ulaga zmagal na tekmi za svetovni pokal na veliki skakalnici v Planici. Za Ulago je bila to druga zmaga v njegovi karieri. Skupno jih je dosegel devet, v karieri pa je na stopničkah svetovnega pokala stal 23-krat.

Primož Ulaga se lahko pohvali tudi z olimpijsko medaljo iz Calgaryja leta 1988. Takrat je skupaj z Miranom Tepešem, Matjažem Debelakom in Matjažem Zupanom osvojil srebrno medaljo.

... leta 2022 je slovenski skakalec Žiga Jelar osvojil mali kristalni globus za polete, ko je na zadnji tekmi sezone v Planici zasedel šesto mesto. Na tej tekmi je kariero zaključil Nemec Severin Freund.


Zgodilo se je še ...

Leta 1976 je Danilo Popivoda zabil gol v nemški Bundesligi za Eintracht Braunschweig pri porazu proti Offenbachnu z 2:4.

Leta 1988 je Kamerun v finalu afriškega pokala z 1:0 premagal Nigerijo in postal afriški prvak. Edini gol je z bele točke v 55. minuti zabil Emmanuel Kunde.

Leta 1989 je angleški sodnik Kelvin Morton med tekmo med nogometnima moštvoma Crystal Palace in Brighton dosodil kar pet kazenskih strelov z enajstih metrov, od tega štiri za domači Palace. Izvajalci enajstmetrovk niso imeli ravno dobrega dne, saj so tri od njih zgrešili, Brighton pa je bil z enim izključenim igralcem na koncu poražen z 2:1.

Leta 1996 je nogometna reprezentanca Slovenije na prijateljski tekmi proti Poljski v Lodzu remizirala z 0:0 pred deset tisoč navijači. Takrat je reprezentanco vodil Zdenko Verdenik.

Leta 1996 je na prijateljski tekmi proti Danski v Münchnu (2:0) prvič za Nemčijo zadel, in sicer kar dvakrat, Oliver Bierhoff, ki je v izbrani vrsti zabil 37 golov na 70 nastopih. Najbolj se je v spomin vtisnil z goloma za zmago nad Češko z 2:1 v finalu evropskega prvenstva istega leta.

Leta 1996 je Gana v Sao Joseu gostovala pri Braziliji in izgubila z 2:8, kar je najvišji poraz v njeni zgodovini.

Leta 1997 je romunska reprezentanca dosegla svojo najvišjo zmago na mednarodnih nogometnih tekmah, ko je na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo na stadionu Steaua v Bukarešti premagala Liechtenstein z rezultatom 8:0. K rekordnemu izidu je največ prispeval Gica Popescu, ki je dosegel polovico vseh golov, preostale štiri pa so zabili Gheorghe Hagi, Dan Petrescu in Gheorghe Craioveanu.

Leta 1999 je Slovenija v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2000 pod taktirko Srečka Katanca gostovala pri Gruziji in v Tbilisiju remizirala z 1:1. Edini gol za Slovenijo je zabil Aleksander Knavs v 52. minuti, ko je postavil končni izid.

Leta 2002 je Slovenija na prijateljski pripravljalni tekmi za svetovno prvenstvo v Južni Koreji in na Japonskem pod vodstvom Srečka Katanca igrala proti Hrvaški v Zagrebu in pred deset tisoč navijači remizirala brez zadetka.

Leta 2018 je še zadnjič reprezentančni dres oblekel nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance Boštjan Cesar. Slovenija je na tisti tekmi v Stožicah izgubila proti Belorusiji z 0:2 (0:1). 

Leta 2018 je Gorazd Bertoncelj postal novi glavni trener slovenskih smučarskih skakalcev, na tem mestu je nasledil Gorana Janusa, ki se je moral po osmih letih vodenja ekipe posloviti od trenerske taktirke. Bertoncelj je z mesta glavnega trenerja odstopil 12. decembra 2020 po aferi s Timijem Zajcem v Planici.

Leta 2022 je Eritrejec Biniam Girmay senzacionalno osvojil dirko kolesarske svetovne serije Gent-Wevelgem, s čimer je postal prvi Afričan z zmago v seriji. Temnopolti kolesar ekipe Intermache-Wanty-Gobert je dobil sprint ubežne skupine štirih kolesarjev, v njem je premagal Francoza Christopha Laporta ter Belgijca Dries Van Gestela in Jasperja Stuyvena.


Rodili so se ...

1959 nekdanji beloruski nogometaš Sergei Gotsmanov
1961
 nekdanji švicarski kolesar Tony Rominger
1968
nekdanji slovenski atlet Sašo Pucihar
1970
nekdanji slovenski nogometaš Borut Mavrič
1970
nekdanji slovenski smučarski skakalec Goran Janus
1970
nekdanji črnogorski nogometaš Niša Saveljić
1971
 nekdanji dirkač F1 Škot David Coulthard.
1972
nekdanji nizozemski nogometaš Jimmy Floyd Hasselbaink
1973
nekdanji portugalski nogometaš Rui Jorge
1974
nekdanji španski nogometaš Gaizka Mendieta
1975
nekdanji slovenski košarkar Samo Plevnik
1982
slovenski rokometaš David Koražija
1983
nekdanji slovenski hokejist Anže Emeršič
1986
nemški nogometaš Manuel Neuer
1987
slovenski košarkar Jan Močnik
1989
italijanski kolesar Diego Rosa
1989
slovenski nogometaš Arnel Mahmutović
1990
albanski nogometaš Amir Abrashi
1991
slovenska atletinja Neja Kršinar
1992
slovenska atletinja Saša Babšek
1996
hrvaški nogometaš Tin Martić
2000
slovenski košarkar Jaka Klobučar
2001
slovenski nogometaš Ivan Makovec
2002 slovenska kajakašica Eva Alina Hočevar

Slovenija Nemčija 2005 Matej Mavrič Lukas Podolski
Sportal Na današnji dan (26. marec) …
Laszlo Papp
Sportal Na današnji dan (25. marec) …
Johan Cruyff
Sportal Na današnji dan (24. marec) …
Robert Kranjec
Sportal Na današnji dan (23. marec) …
Primož Peterka
Sportal Veliki dan za Primoža Peterko
Janez Gorišek
Sportal Na današnji dan (21. marec) …
Ne spreglejte