Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
9.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lake Louise Tina Maze smuk Vanja Brodnik Ilka Štuhec Ilka Štuhec Maruša Ferk Lindsey Vonn Anna Fenninger

Petek, 5. 12. 2014, 9.45

8 let

Izjemna Tina Maze ukanila tudi urok Lake Louisa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tina Maze se je v Lake Louisu, kjer do danes še ni stala na stopničkah, veselila smukaške zmage, ki ji je prinesla tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

"Bravo, Vianello," je po tem, ko je z najboljšim časom pridrvela v cilj olimpijske proge v Lake Louisu in poljubila smuči, dejala Tina Maze in se tako zahvalila svojemu serviserju, ki je znova vrhunsko opravil svoje delo in najboljši slovenski smučarki omogočil konkurenčnost na ravninskih delih. Vseeno pa je morala 31-letna Črnjanka za svojo četrto smukaško zmago, prvo na kanadskih tleh, levji delež opraviti sama.

Že na prvih dveh treningih je ob pomoči novega trenerja Valeria Ghirardija dobila idejo o najučinkovitejši liniji. Na tekmi jo je v zahtevnih razmerah zgolj udejanjila. Bila je prepričljiva v ravninskih delih, kjer je s prefinjenim občutkom izkoriščala drsno podlago, v tehnično zahtevnejših odsekih pa je tekmicam odčitala pravo smukaško lekcijo.

V ciljnem izteku proge, ki je bila zanjo dolga leta svojevrstna nerešljiva uganka in vse do danes pravzaprav edina neosvojljiva trdnjava med stalnimi prizorišči svetovnega pokala, je Mazejeva za 45 stotink sekunde prehitela prvo damo minule sezone in najhitrejšo na zadnjem treningu Anno Fenninger. "Sama sem se odločila izpustiti zadnji trening, saj sem menila, da sem osvojila dovolj občutkov za tekmo. Bilo pa je malo naporno čakati. Dan je bil dolg. Bila sem nervozna, a pred samim nastopom zelo osredotočena. Potrebovala sem svoj mir. Morala sem zbrati misli," je po drugi zmagi v sezoni 2014/15 dejala prva dama slovenskega smučanja, ki se ni pretirano ozirala niti na rahlo sneženje, nekoliko mehkejšo podlago in slabšo vidljivost. "Kljub vsem okoliščinam je bila proga dobro pripravljena. Užitek je nastopati tukaj," je dejala Tina.

V hrbet ji je gledala tudi "gospa Lake Louise"

V taboru Tine Maze so sicer zmago med vrsticami napovedovali že vse od prihoda v Lake Louise. Vseeno so vedeli, da gre za manj zahtevno progo, ki priložnost za vrhunski rezultat ponuja večji skupini smučark, saj tehnična podkovanost ne pride tako zelo do izraza. A prav to je bil eden od osrednjih izzivov za Mazejevo, ki je vnovič dokazala, da ob pravi motiviranosti zanjo nedosegljivih smučarskih ciljev ni. Po naslovu olimpijske prvakinje, ki ji je, kot je pred dnevi poudarila sama, okrepila občutek pripadnosti med smukačicami, si je zdaj pokorila še "avtocesto" v Alberti.

Gre za progo, na kateri je dolga leta kraljevala ameriška zvezdnica Lindsey Vonn, sicer štirinajstkratna zmagovalka preizkušenj v Lake Louisu. Tokrat se je prav tu vrnila po dolgotrajni rehabilitaciji po dveh operacijah kolena. V boj za zmago se ni mogla podati, vseeno pa je bila na koncu, rezultatsko vpeta med rojakinji Julio Mancuso in Stacey Cook, zadovoljna z osmim mestom. Za Mazejevo je zaostala za 85 stotink sekunde.

Do točk tudi Ilka Štuhec

V eni sekundi se je sicer zvrstilo kar devet smučark. Še 67 stotink dlje pa se je na progi zadržala Ilka Štuhec, ki je na koncu osvojila 20. mesto. To je zanjo v prvem nastopu sezone izenačitev najboljše sedme smukaške uvrstitve in dobra napoved pred nadaljevanjem tekmovalnega programa podaljšanega smučarskega konca tedna.

Lake Louise bo namreč postregel še s sobotnim smukom in nedeljskim superveleslalomom, na katerih bo poskušala Mazejeva obdržati status prve dame svetovnega pokala. S svojo četrto smukaško zmago in skupno že 25. v karieri, s čimer se je na vrhu večne lestvice slovenskih "zimskih športnikov" odlepila od tekačice Petre Majdič, je namreč Tina prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku. V tem položaju je bila sicer nazadnje 17. marca 2013, ko je v Lenzerheideju v roke prijela veliki kristalni globus.

Ne spreglejte