Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
1. 12. 2013,
8.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Nedelja, 1. 12. 2013, 8.21

7 let, 12 mesecev

Ilka Štuhec z manjšo zamudo med najboljše

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ilka Štuhec se ni prvič približala smučarski eliti. Zdi pa se, da rezultat v Beaver Creeku nima (več) prizvoka zgodbe o lastovki, ki še ne prinaša pomladi.

Po šestem mestu v smuku v Lake Louisu pred skorajda natančno dvema letoma in sijajnem petem superveleslalomskem mestu na letošnjem svetovnem prvenstvu v Schladmingu se je 23-letna Ilka Štuhec s četrtim mestom v Beaver Creeku še za korak bolj približala odru za zmagovalke na tekmi najvišje ravni. A če je bil v prvih dveh primerih izstopajoči dosežek povsem nepričakovan, je nekoliko manj presenetljiv uspeh na generalki za svetovno prvenstvo 2015. Štuhčeva ga je "napovedovala" že med tednom, resda bolj v smuku, a se tudi superveleslalomskega dosežka kariere in 7.000 švicarskih frankov nagrade nikakor ni branila.

Nekdanja mladinska svetovna prvakinja je bila namreč na vseh treh uradnih smukaških treningih na progi Raptor med najbolj razpoloženimi, kandidaturo za vrhunski rezultat pa je nedvoumno vložila s tretjim časom zadnjega preizkusa. Na petkovi tekmi predstav s treningov ni ponovila, a je klub napakam 16. mesto, ki si ga je razdelila s Tino Maze, njen tretji najboljši dosežek v najhitrejši disciplini. "Zapravljeno" je nadoknadila v superveleslalomu, kjer je na zahtevni progi dokazala, da je izpilila občutek za kombiniranje drsalnih elementov in tehničnih prvin.

V senci Tine Maze

Ilkin rezultat je za slovenske ljubitelje alpskega smučanja prišel kot naročen tudi zaradi slabšega plena Mazejeve. V pretekli zimi prepričljivo najboljša smučarka na svetu še ni ujela lanske smučine, zato je že slekla obe rdeči majici vodilne tekmovalke in ju predala Lari Gut. Za Tino, ki je z vrhunskostjo v zadnjih letih povsem zasenčila vse rojakinje, bo nadvse pomemben nedeljski veleslalomski nastop, saj zgodovina uči, da se je izkušena Črnjanka v manj prijetnih trenutkih vselej zatekala k svoji paradni panogi in si z njo krepila samozavest za brezkompromisne napade tudi v preostalih disciplinah.

O širitvi palete disciplin in bogatitvi omejenega smučarskega repertoarja vseskozi sanja tudi Štuhčeva, kar pa bo najbrž projekt prihodnosti. Zadnji sezoni sta ji namreč dali jasno vedeti, da ji preboj v vseh disciplinah hkrati ne bo uspel. Zato je stavila predvsem na obe hitri disciplini, zdaj pa namerava postopoma dodajati še preostale, v katerih je v mlajših kategorijah že blestela. Nikakršna skrivnost pa ni, da Ilka zaradi nadarjenosti in potenciala za preobrazbo v vsestransko tekmovalko velja za smučarko, ki bi lahko po slovesu Mazejeve prevzela vlogo prve dame slovenskega smučanja.

Kdor čaka, dočaka

Ko je Štuhčeva februarja leta 2008 v Formigali slavila naslov mladinske svetovne prvakinje v smuku, mimogrede, to je bila njena tretja kolajna najbolj žlahtnega sijaja na MSP, je za seboj pustila – gledano z današnje perspektive – nadvse "zanimivo" druščino. Za njo so se namreč zvrstile Lara Gut, Viktoria Rebensburg in Anna Fenninger. Prav vse so nato kot predstavnice novega generacijskega vala kmalu po omenjeni tekmi začele nizati uspehe tudi v članski konkurenci. Ilko so na tej poti zaustavile poškodbe. Prvo resnejšo je staknila že pri sedemnajstih letih, ko je le nekaj mesecev po krstnih točkah v svetovnem pokalu trening v Čilu končala s huje poškodovanimi križnimi vezmi in meniskusom.

Nezgoda je dodobra zavrla njen smučarski razvoj, saj so se v procesu vračanja pojavile nove zdravstvene težave, za nameček pa se je v viharnih reprezentančnih časih skupaj z Darjo Črnko, mamo, trenerko in serviserko v eni osebi, za nekaj časa deloma odcepila od reprezentance. Občasni obetavni rezultati so tako prišli kot naročeni, z leti pa se je otoplil tudi odnos z zvezo. Mlada Mariborčanka, ki domuje le lučaj od za Štajerce kultnega Ljudskega vrta, sicer ohranja koncept individualnih kondicijskih priprav, medtem ko je na snegu del ekipe pod vodstvom trenerja Andreja Možine.

Globus, kolajne …

Težav s kolenom se v celoti ni otresla vse do danes, vseeno pa ji je zdravstveno stanje po dolgem času omogočalo skorajda brezhibne poletne priprave. Prve sadove žanje že v Beaver Creeku, sama pa je prepričana o tem, da še zdaleč ni rekla zadnje besede. Navsezadnje rada poudari, da ne bi smučala, če ne bi verjela, da so dosegljivi tudi najvišji cilji – globusi in kolajne na največjih tekmovanjih. Kdaj? "Bomo videli," se ob tovrstnih vprašanjih vselej nasmehne pregovorno nasmejana Mariborčanka, zavedajoč se dejstva, da so v smučanju časovne napovedi zelo nehvaležne. Navsezadnje ji je okolica pred leti kot najbolj obetavni mladinki napovedovala ekspresen preboj med najboljše. Zdaj se jim približuje, resda z zdravniško opravičeno zamudo, a vseeno nadvse odločno.

Ne spreglejte