Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 5. 2020,
21.10

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

1

Natisni članek

alpsko smučanje Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Nedelja, 3. 5. 2020, 21.10

3 leta, 11 mesecev

štajerka o obdobju samoizolacije

Ilka Štuhec se je znašla v zagati: Precej smo morali spremeniti načrte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,74

1

Ilka Štuhec | Ilka Štuhec je morala zaradi pandemije novega koronavirusa močno spremeniti spomladanski načrt treninga. | Foto Getty Images

Ilka Štuhec je morala zaradi pandemije novega koronavirusa močno spremeniti spomladanski načrt treninga.

Foto: Getty Images

Pandemija koronavirusa je za več tednov ustavila športnike. Nobena izjema ni alpska smučarka Ilka Štuhec, ki se je v času izolacije, kot pravi, znašla v zagati, saj je morala močno spremeniti spomladanski načrt treningov.

Miha Hrobat
Sportal Ne bi vztrajal, če se ne bi videl z olimpijsko kolajno

"Dan je bil podoben dnevu, veseli me, da se stvari malo rahljajo, da gredo v smeri nam znanega, da bomo lahko začeli malo bolj resno trenirati," je v spletni oddaji Šport med štirimi stenami agencije Sportanzo o času v samoizolaciji povedala najboljša slovenska alpska smučarka v hitrih disciplinah zadnjih let Ilka Štuhec.

Zadnje tedne je lahko posvečala le kondiciji, manjkajo pa občutki na snegu. | Foto: Mediaspeed Zadnje tedne je lahko posvečala le kondiciji, manjkajo pa občutki na snegu. Foto: Mediaspeed Štajerka se je zadnje tedne lahko posvečala le kondiciji, na sneg pa morala pozabiti. Upa, da se bo ob rahljanju ukrepov še to pomlad lahko vrnila na bele strmine.

"A lepo vreme in višje temperature pomenijo tudi vedno manj snega. Zaradi tega smo v kar veliki zagati, saj smo morali precej spremeniti spomladanski plan. Po navadi po koncu sezone do sredine maja smučamo, skoraj vsak dan do mrtvega treniraš, saj ne potrebuješ varčevati moči. Zdaj pa je namesto snega bila le kondicija, pa še to zgolj doma. Na srečo imam veliko pripomočkov, uteži ..., tako da sem lahko, čeprav nisem smela biti v neposrednem stiku s kondicijskim trenerjem, doma naredila veliko."

Uteži - dnevne Ilkine spremljevalke v času izolacije:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

work it work it 💪🤩⛓ @veriga_lesce

A post shared by ilka stuhec (@ilkastuhec) on

Štefan Hadalin
Sportal Avstrijci hitijo, preostali ostajajo na suhem

Upa, da se še to pomlad vrne na bele strmine. Nekatere reprezentance, kot je švedska, trenirajo že več kot mesec dni. | Foto: Getty Images Upa, da se še to pomlad vrne na bele strmine. Nekatere reprezentance, kot je švedska, trenirajo že več kot mesec dni. Foto: Getty Images

Švedi že lep čas na snegu

A čeprav je kondicija pomemben del športnikove priprave, 29-letnica opozarja, da občutkov na snegu, ki so jih odnesli dnevi v karanteni, ne bo moč dobiti nazaj.

"Kaj to pomeni za sneg, bomo videli. Imam informacije, da marsikdo v konkurenci trenira. Na primer Švedi, ki imajo drugačen pristop soočanja s pandemijo. Oni smučajo že mesec in pol, Avstrijci začnejo z naslednjim tednom ... Pri nas pa je vprašanje, kako bo s snegom. Vem, da ga je na Kaninu še kar nekaj. Upam, da bomo prišli do tja, močno upam. Kdaj bomo pa lahko šli čez mejo, v Avstrijo, pa se mi ne sanja. Kondicija je sicer ogromen del smučarije. A tega, kar smo zdaj zamudili, ko nismo smučali, ne moremo nadomestiti. Tudi ko se bodo spet odprla smučišča, ne moreš smučati od 6. ure zjutraj do 16. ure popoldan. To se ne da. Ko bomo stopili na sneg, bo treba delati pametno."

Žan Kranjec
Sportal Hud udarec za slovenske smučarje

Štuhčeva verjame, da ni pozabila smučati in da bo že v prihodnji sezoni višje, kot je bila letos, ko se je le dvakrat uvrstila med najboljšo deseterico (šesto in sedmo mesto). | Foto: Grega Valančič/Sportida Štuhčeva verjame, da ni pozabila smučati in da bo že v prihodnji sezoni višje, kot je bila letos, ko se je le dvakrat uvrstila med najboljšo deseterico (šesto in sedmo mesto). Foto: Grega Valančič/Sportida

Ve, da ni pozabila smučati

Štuhčeva je še dodala, da ji motivacije ne manjka, in izrazila upanje, da bo že v prihodnji sezoni znova posegala višje. V končani je dvakratna zaporedna svetovna prvakinja v smuku ostala brez zmagovalnega odra, zgolj dvakrat se je uvrstila med najboljšo deseterico: "Verjamem, da nisem pozabila smučati. Stvari so se odvile, kot so se, zato nisem uspela pokazati, kar znam. Upam, da bom to lahko pokazala v prihajajočih sezonah. Čim prej, tem boljše."
 

Preberite še:

Ilka Štuhec
Sportal Za Ilko in tekmice konec sezone
Ilka Štuhec
Sportal Ilkin izolacijski umik za iskanje nove poti
Slovenska zastava
Sportal V Sloveniji poteka boj znotraj zimskih športov
Planica
Sportal Zaradi odpovedane Planice ob 1,1 milijona evrov, lepa gesta Kitajcev
Ne spreglejte