Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
8. 1. 2017,
8.14

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,78

1

Natisni članek

skok v športno preteklost Janica Kostelić alpsko smučanje Zagreb zimska rekreacija

Nedelja, 8. 1. 2017, 8.14

5 let, 5 mesecev

Skok v športno preteklost

Hrvaški navijači so noreli, ona pa se je zvijala od bolečin #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,78

1

Janica Kostelić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zagrebško Sljeme je 5. januarja leta 2006 ponorelo. To, kar je hrvaška smučarka Janica Kostelić prikazala tisti večer, bo za vedno zapisano v smučarsko zgodovino. Marsikdo bi zaradi bolečin že zdavnaj odstopil. Vztrajala je do konca, čeprav se je v cilju zvijala od bolečin.

Tekma v Zagrebu še danes velja za enega najbolje organiziranih svetovnih pokalov v smučarski karavani. Takrat je nad Zagrebom vladala prava smučarska evforija, potem ko so imeli Hrvati na štartu eno najboljših smučark vseh časov Janico Kostelić. Zahtevno hrvaško občinstvo je na tistem slalomu pričakovalo zmago svoje junakinje. Čeprav se to na koncu ni uresničilo, pa jim bo ta tekma zagotovo za vedno ostala v spominu.

Navijači na tekmi v Zagrebu so eni izmed glasnejših na tekmah svetovnega pokala. | Foto: Sportida Navijači na tekmi v Zagrebu so eni izmed glasnejših na tekmah svetovnega pokala. Foto: Sportida

Sljeme je pokalo po šivih

Tisti dan je bilo na progi Crveni spust vse pripravljeno za veliko slavje, saj je prav na ta dan Janica Kostelić praznovala svoj 24. rojstni dan. Sljeme je pokalo po šivih, saj je bilo na prizorišču okoli 25 tisoč navijačev, gorele so bakle … Kostelićeva je že pred tekmo priznala, da ima pred domačim občinstvom veliko tremo. Zato je organizatorje prosila, da med njenim nastopom spustijo glasbo čim bolj naglas, da bi čim manj slišala navijače ob progi.

Na tisti tekmi je imela številko sedem in prva vožnja se ni končala po njenih željah. Prvi tek je končala na zanjo skromnem sedmem mestu. Za vodilno Marlies Schild je zaostajala 78 stotink, druga je bila Kathrin Zettel, tretja pa Nicole Hosp. Jasno je bilo, da bo Kostelićeva v drugi vožnji avstrijsko trojico napadala z vsemi močmi.

Drama se je začela takoj po štartu

Ob 18.15, ko se je začel drugi tek, je bilo ozračje ob progi naelektreno kot že dolgo ne. Hrvaška smučarska junakinja je šla v Janica ni blestela le na tekmah svetovnega pokala, ampak tudi na olimpijskih igrah, kjer je skupno dosegla šest medalj. V Salt Lake Cityju je dosegla tri zlate in eno srebrno. | Foto: Guliverimage/Getty Images Janica ni blestela le na tekmah svetovnega pokala, ampak tudi na olimpijskih igrah, kjer je skupno dosegla šest medalj. V Salt Lake Cityju je dosegla tri zlate in eno srebrno. Foto: Guliverimage/Getty Images drugem teku na progo kot 24. Prava mala drama pa se je začela odvijati takoj po štartu. Takoj za tistim, ko se je pognala iz štarta, je izgubila palico in hkrati tudi rokavico. Prvi trenutek se je zdelo, da je konec sanj o velikem uspehu, ampak štirikratna olimpijska prvakinja se ni dala. Na vsak način je želela priti v cilj. Njena vožnja ni bila samo borba za preživetje.

Na koncu se je izkazalo da je bila to vrhunska vožnja, čeprav je celotno progo odpeljala brez palice in rokavice. V slalomu je to pomembna oprema, potem ko morajo tekmovalci vseskozi odbijati količke. Verjetno samo ona ve, kakšne bolečine je morala prenašati. Kostelićeva je v cilj prišla kot prva  s prednostjo sekunde in 90 stotink. Bolečine so bile tako močne, da se je začela zvijati od bolečin.  Sljeme je v tistem trenutku ob požrtvovalni predstavi ponorelo. Njen končni rezultat je na koncu zadostoval za 3. mesto,  ki je bilo v tistem trenutku vredno kot zmaga. Zmagala je Marlies Schild, druga pa je bila Kathrin Zettel.

Z roko ni bilo nič hujšega, v Mariboru je bila še stopničko višje

Nekateri so bili prepričani, da si je petkratna svetovna prvakinja huje poškodovala roko, a se je pozneje na srečo izkazalo, da ni nič hujšega. "Prva vožnja je bila katastrofalna, a v drugi sem vozila za vas," je uvodoma  povedala Janica in dodala: "Mislim, da me boli od udarcev in da bo vse v redu. Zgodila se mi je velika neumnost. Palica se mi je zataknila in prešinilo me je, da odstopim. Z dlanjo nisem mogla več umikati kolov, zato sem jih udarjala s podlahtem. Bila je zelo boleče.  Ljudje so se mučili in garali, niso niti spali. Zaradi teh ljudi, ki so prišli na Sljeme, sem morala končati tekmo," je takrat še povedala Kostelićeva.

Janica Kostelić je celotno progo odpeljala brez palice in rokavice. | Foto: Reuters Janica Kostelić je celotno progo odpeljala brez palice in rokavice. Foto: Reuters

Da z njeno roko res ni bilo nič hujšega, se je izkazalo že naslednji tekmi v Mariboru, kjer je osvojila drugo mesto. Tisto sezono je hrvaška smučarka osvojila veliki kristalni globus, ali globus v slalomu in v kombinaciji. Prav tako je bila uspešna na olimpijskih igrah v Torinu, od koder je domov prinesla srebro v superveleslalomu in zlato v kombinaciji.

Direktor se je razjokal v ciljni areni

Po tekmi je bil zelo čustven tudi Vedran Pavlek, direktor hrvaške smučarske zveze, ki se je v ciljnem izteku razjokal. "To je neverjetno, čudežno. To, kar je Janica naredila v drugi vožnji, je na meji nemogočega. Težko se zadržujem. Ko je prišla v cilj, sem se razjokal. Če ne bi ostala brez palice in rokavice, bi se morda borila za zmago, čeprav sta Schildova in Zettlova odlično smučali. Vzdušje je bilo fantastično, čeprav je ves čas padal sneg. Na Sljemenu se je znova zbralo 25 tisoč ljudi," je po tekmi povedal Pavlek.

Ne spreglejte