Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
25. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

skok v športno preteklost tenis

Nedelja, 25. 12. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Celo mama je želela priti na igrišče in prekiniti dvoboj #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
John Isner | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

John Isner in Nicolas Mahut sta leta 2010 pričarala dvoboj, ki bo vedno zapisan v teniško zgodovino. Malo verjetno je, da se bo še kdaj ponovil. Hudo pa ni bilo samo njima, ampak tudi Isnerjevi mami, ki ni mogla gledati, kako njen sin trpi.

Leta 2010, natančneje 22. junija, sta se v prvem krogu turnirja za grand slam v Wimbledonu pomerila Američan John Isner in Francoz Nicolas Mahut. Drugi se je na glavni turnir uvrstil prek kvalifikacij. Na prvi pogled dvoboj ni bil nič posebnega, a pozneje je zanj zvedela vsa svetovna javnost. Zmagovalec je bil namreč odločen šele po enajstih urah in petih minutah. Zadnji, peti niz se je končal z izidom 70:68. Skupno sta tekmeca odigrala 183 iger in zbrala 711 točk. Skupni izid je bil na koncu 6:4, 3:6, 6:7 (7), 7:6 (3), 70:68.

Dvoboj je trajal kar tri dni. Začel se je v torek, 22. junija, ob 17.13, končal pa  v četrtek, 24. junija, ob 15.40. Samo zadnji niz je trajal osem ur in enajst minut in bil daljši kot predhodni štirje skupaj. Oba igralca sta v tem dvoboju podrla celo vrsto rekordov, med drugim sta dosegla čez sto asov.

Lahko bi se končalo že veliko prej

Prvi štirje nizi so se končali brez večjih pretresov. Uvodni niz se je končal z izidom 6:4 v korist Isnerja, potem ko je Mahut v deveti igri naredil dve dvojni napaki. Drugi niz je dobil Francoz z izidom 6:3. "Break" mu je uspel že v drugi igri. Tretji in četrti niz sta se končala po podaljšani igri. Po koncu četrtega niza so dvoboj zaradi mraka prekinili.

Peti niz, ki sta ga igralca začela 23. junija, je postal najdaljši dvoboj v zgodovini tenisa. Na turnirjih za grand slam velja pravilo, da v petem nizu ne igrajo podaljšane igre. Velja pravilo "dvojne razlike". Ta dan je imel Isner celo štiri žogice za zmago, a mu tega ni uspelo izkoristiti. Prva je bila pri izidu 9:10, druga in tretja pri izidu 32:33, četrta pa pri zadnji igri, ki sta jo igrala tisti dan, pri izidu 58:59. Prav tako Mahutu ni uspelo izkoristiti dveh žogic pri izidu 50:50. Dvoboj je bil pri izidu 59:59 zaradi mraka že drugič prekinjen, čeprav so gledalci na tribunah vzklikali, da si želijo nadaljevanje dvoboja.

"Malo sem utrujen," je v šali povedal Isner, ki je v dvoboju dosegel neverjetnih 112 asov. | Foto: Guliverimage/Getty Images "Malo sem utrujen," je v šali povedal Isner, ki je v dvoboju dosegel neverjetnih 112 asov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Eden je padel na hrbet, drugi je skrušeno obsedel

Po tistem dnevu sta oba igralca čakali ledena kopel in masaža. Isner je izjavil, da bi lahko tisti dan pojedel 12 hamburgerjev, vendar je raje pil kokosovo vodo, da se je izognil krčem, s katerimi je v preteklosti že imel težave. Igralca sta pred zadnjim dnem dvoboja spala le nekaj ur in bila že dobro zdelana. Kljub temu sta odigrala še kar nekaj iger. Po 67 minutah igranja tretjega dne je bil le odločen zmagovalec. John Isner je po zadnji točki padel na hrbet, skrušeni Mahut pa se je le sesedel na svoj stol in pokril z brisačo. Kljub temu sta se igralca po zadnji točki iskreno objela, saj sta oba vedela, da sta skupaj spisala zgodovino.

Za Nicolasa Mahuta je bil to boleč poraz. | Foto: Guliverimage/Getty Images Za Nicolasa Mahuta je bil to boleč poraz. Foto: Guliverimage/Getty Images "Malo sem utrujen," je v šali povedal Isner, ki je v dvoboju dosegel neverjetnih 112 asov. "Ko prideš na igrišče in igraš dvoboj, kot je ta, v takšnem vzdušju, ne čutiš nobene utrujenosti. Občinstvo je bilo fantastično. Kaj naj rečem? Fant je pravi borec. Vem, da ni pošteno, da nekdo izgubi, vendar je to, da z njim delim ta dan, zame izjemna čast," je po dvoboju še povedal Isner.

"Ta trenutek je zares boleče, a kot je že John povedal, je igrati danes res nekaj izjemnega. John si je zaslužil zmago, serviral je neverjetno. Ne vem, koliko asov mu je uspelo, zares je šampion. V čast mi je bilo igrati največji dvoboj vseh časov, in to na najboljšem mestu, Wimbledon je največji turnir.

Pet najdaljših dvobojev v zgodovini tenisa:

John Isner   - Nicolas Mahut  (Wimbledon 2010) 11 ur in 5 minut
Leonardo Mayer - Joao Souza (Davisov pokal 2015) 6 ur in 43 minut
Fabrice Santoro - Arnaud Clement (OP Francije 2004) 6 ur in 33 minut
John McEnroe - Mats Wilander (Davisov pokal 1982) 6 ur in 22 minut
Boris Becker - John McEnroe (Davisov pokal 1987) 6 ur in 21 minut

Mamo so morali držati nazaj

Trpela pa nista samo onadva, ampak tudi Karen, mama Johna Isnerja, ki je s tribun gledala svojega sina in bila precej zakrbljena. "Na koncu drugega dne sem bila v skrbeh. Nekoliko se je opotekal po igrišču in res sem bila v skrbeh. Prijatelji so me morali držati nazaj, ker sem želela priti na igrišče in povedati: 'V redu, to je to. Končali smo,'" je po dvoboju razlagala mama.

Roger Federer ni mogel verjeti svojim očem. | Foto: Roger Federer ni mogel verjeti svojim očem.

Roger Federer ni vedel, ali naj se joče ali smeje

Na ta dvoboj so se odzvali tudi nekateri najboljši igralci sveta. "Res je bilo navdušujoče. Gledal sem ta dvoboj in nisem vedel, ali naj se smejem ali jočem. To je bilo preveč. To je bilo absolutno neverjetno ... Šlo je čez vse meje," je povedal Roger Federer, eden najboljših igralcev vseh časov.

Novak Đoković je prav tako pohvalil oba igralca. "Oba sta vredna spoštovanja. Ne glede na to, kdo je zmagal, mislim, da sta na koncu oba zmagovalca."

Ne spreglejte