Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
21. 12. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Roger Federer Novak Đoković tenis Rafael Nadal

Sreda, 21. 12. 2016, 16.00

6 let, 7 mesecev

Za Rogerja Federerja je to zadnja priložnost

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Roger Federer | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Verjetno boste težko našli ljubitelja tenisa, ki v letošnji sezoni ni pogrešal Rogerja Federerja. Kot kaže, je tudi sam zelo pogrešal tenis in svoje navijače, saj bo v četrtek mogoče v živo spremljati njegov trening v Dubaju, kjer se trenutno pripravlja na novo sezono.

Zadnja sezona je bila za Švicarja precej nenavadna. Zaradi operacije kolena, ki si ga je poškodoval med kopanjem svojih otrok, je izpustil skoraj vso sezono. Kljub svojim zrelim športnim letom je Federer še vedno lačen novih zmag in v novi sezoni napoveduje pravi boj za vrh. Po njegovem mnenju bo pestro že pod avstralskim soncem.

Ni pričakoval, da bo Andy prevzel prvo mesto

"Trenutni položaj omogoča, da se že na začetku sezone spiše velika zgodba. Andy je v naletu, Novak prav tako, Rafa je vedno dober, prav tako se sam vračam z novo zgodbo. Moje mnenje je, da bo začetek sezone, še posebej OP Avstralije, epski," je uvodoma povedal Švicar.

Roger Federer občuduje to, kar je Andy Murray naredil v drugi polovici lanske sezone. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer občuduje to, kar je Andy Murray naredil v drugi polovici lanske sezone. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kapo dol pred Murrayjem

Čeprav je bil Federer na prisilnem dopustu, je ves čas spremljal teniško dogajanje. Na koncu je potek dogodkov presenetil tudi njega. Ni pričakoval, da bo srbski zvezdnik prvo mesto prepustil Andyju Murrayju. "Po zmagi na OP Francije si ni nihče mislil, da na koncu sezone Novaka ne bo na prvem mestu. Če realno pogledamo, Novak v drugi polovici sezone ni igral tako slabo. Osvojil je turnir v Torontu, igral je v finalu OP ZDA in v finalu mastersa v Londonu, vendarle je Andyju uspelo res nekaj neverjetnega. Pred njim dam lahko samo kapo dol," je povedal 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Baselčan je zagotovo eden tistih, ki lahko komentirajo padec Novaka Đokovića, saj je šel tudi sam skozi tovrstne preizkušnje. "Povsem razumljivo je, da je Đoković doživel padec, potem ko je dosegel vse, kar si je želel. Morda je v tistem trenutku najbolje, da razmišljate o novih stvareh in da si postavite nove cilje, ko dosežete takšne uspehe."

Razume padec Novaka Đokovića. | Foto: Guliverimage/Getty Images Razume padec Novaka Đokovića. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Če zdaj ne bo šlo, potem je to to"

V preteklosti so ga velikokrat vprašali, ali razmišlja o športni upokojitvi, marsikdo ga je že celo odpisal. Federer je letošnjo sezono končal na 16. mestu, kar je najslabša uvrstitev po 15 letih.

"Okusil sem pokoj. V času Wimbledona sem razmišljal o tem, da potrebujem več počitka, če hočem zdravo koleno. Zdaj, ko je vse to za mano, se lahko ozrem nazaj in si rečem: 'Če zdaj ne bo šlo, potem je to to.' Naredil sem vse, kar sem lahko, in zaradi tega se ne bom kesal," je priznal eden najboljših teniških igralcev vseh časov.

Mirka Federer, žena Rogerja Federerja, ga spremlja na skoraj vseh turnirjih po svetu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Mirka Federer, žena Rogerja Federerja, ga spremlja na skoraj vseh turnirjih po svetu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Družina lahko še počaka

Čeprav ga na turneji pogosto spremlja družina, je užival, ko je imel več časa za svoje najbližje. A kot pravi, je čas, da se vrne na teniška igrišča. "Mirka je uživala, otroci so uživali, ampak jaz sem še vedno lačen, spočit in nekako pomlajen. Komaj čakam na začetek sezone."

Ni pa samo on pogrešal turnej in potovanj. Pravzaprav je bilo njegovim štirim otrokom precej čudno, da niso nič potovali, zato so ga pogosto spraševali, kdaj bodo spet odšli na pot. "Razložil sem jim, da nekaj časa ne bomo šli nikamor. Za družino je bilo lepo in zanimivo, da smo imeli čas zase, ampak to lahko počaka," je dodal 35-letni teniški igralec, ki je na svojem profilu na Facebooku sporočil, da bodo njegovi navijači lahko v četrtek v živo spremljali njegov trening.

Ne spreglejte