Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
5. 3. 2017,
17.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin Klemen Bergant pokal Vitranc

Nedelja, 5. 3. 2017, 17.53

6 let, 6 mesecev

Ocena trenerja Klemna Berganta

Hadalin in Kranjec ne delata le za prgišče točk

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

1

Kljub zmernemu zadovoljstvu po 56. pokalu Vitranc, ki je postregel z 22. slalomskim mestom Štefana Hadalina in mesto slabšim veleslalomskim dosežkom Žana Kranjca, glavni trener Klemen Bergant verjame, da je realni domet obeh adutov občutno večji.

Štefan Hadalin - svetla točka slovenske reprezentance na pokalu Vitranc | Foto: Sportida Štefan Hadalin - svetla točka slovenske reprezentance na pokalu Vitranc Foto: Sportida

V slovenskem taboru so upali, da se bosta najmočnejša moža ekipe za tehnični disciplini ob domačem smučarskem koncu tedna v Kranjski Gori oziroma Podkorenu približala najboljšim predstavam v sezoni. Čeprav se to ni zgodilo, pa sta Žan Kranjec in Štefan Hadalin s finalnima nastopoma v svojih paradnih disciplinah preprečila vsaj trenersko zardevanje, ki je v zadnjem desetletju ob točkovnih ničlah pogosto zaznamovalo domače tekme.

"Jasno je, da Hadalin in Kranjec ne trenirata zato, da bi osvojila nekaj točk. Verjamem, da bosta v nadaljevanju karier to dokazala," je črto po vitranški konec tedna potegnil glavni trener tehnične ekipe Klemen Bergant, ki se seveda dobro zaveda, da svojih najboljših mož, predvsem Hadalina, ki je novinec med člani, (še) ne more obremeniti s težo neizpolnjenih pričakovanj predhodnih rodov ali pa delati primerjav z zlatimi časi (vele)slaloma.

Upali na več, toda …  Klemen Bergant verjame v točkovno plodnejše pokale Vitranc. | Foto: MaPa Klemen Bergant verjame v točkovno plodnejše pokale Vitranc. Foto: MaPa

"V sobotnem veleslalomu smo si sicer obetali več točk, a dejstvo je, da Kranjec že na zadnjih tekmah ni deloval, kot bi moral. Poleg tega zunanje razmere zelo vplivajo nanj. Slalom? Preboj v finale je bil za Hadalina na tej načeti progi zelo zahteven. V drugi vožnji je bila podlaga še mehkejša, zaradi česar ni smučal tako kot na primer v St. Moritzu. Za nameček je v zgornjem delu storil napako, po kateri se ni več sprostil. Vseeno smo lahko zadovoljni. Navsezadnje še pred nekaj tedni ni imel nobene točke svetovnega pokala. Zdaj se lahko pohvali s štirimi preboji v slalomski finale in odličnim svetovnim prvenstvom," meni Bergant.

Pogled v zrcalo realnosti

Manj zadovoljen je lahko trenerski štab s tem, da sta imela realne možnosti za osvojitev točk izključno že večkrat omenjena reprezentanta. Razlog se ne skriva zgolj v progi, ki je tokrat višjim štartnim številkam dodobra priprla vrata finala, temveč tudi v razvojni stopnji zaledja oziroma kakovostnem prepadu med najboljšima in vsemi preostalimi.  

"S tem ne morem biti najbolj zadovoljen, je pa to trenutno realno stanje," je tezi prikimal Bergant, ki kratkoročno rešitev vidi v slalomskem napredku Kranjca in veleslalomskem preboju Hadalina. "Močno upam, da bo tudi kakšnemu smučarju iz ekipe evropskega pokala uspel preskok," dodaja.

Žan Kranjec je drugo sezono zapored osvojil podkorenske točke, a je v vmesnem obdobju pokazal že precej več. | Foto: Sportida Žan Kranjec je drugo sezono zapored osvojil podkorenske točke, a je v vmesnem obdobju pokazal že precej več. Foto: Sportida

Z mislimi tudi v novi sezoni

Do konca sezone čaka Kranjca še nastop v finalu svetovnega pokala, v katerem bo skušal potrditi status prvokategornika, medtem ko bo Hadalin v Rusiji na tekmah daljnovzhodnega pokala poskusil izboljšati FIS-točke in s tem štartno izhodišče za novo sezono. "Na ta način bi lažje vstopil v novo zimo, v kateri mora nadgraditi dozdajšnje delo. Gre za smučarja z velikim potencialom. Kar mu je uspelo letos, ni nikomur v slalomskem svetovnem pokalu. Je dozorel in neverjetno osredotočen. Ve, kaj storiti. S takšnim smučarjem je veselje delati," pravi Bergant.

Žan Kranjec pa … "Preveč je občutljiv na dejavnike, na katere nimamo vpliva. Govorim o vremenu, strukturi snega … Prav izkoreninjanje tega je naša naloga v prihodnje. Že lani je potoval na priprave v Čile, kjer smo mu skušali razširiti smučarski repertoar. V proces dela bo treba dodajati stvari, ki jih ne obvlada, oziroma razmere, v katerih se ne počuti domače. To pomeni, da bo treba opraviti tudi kakšen trening v mejnih razmerah," dodaja glavni trener (vele)slalomskega dvojca, ki kakšnih revolucionarnih sprememb v ekipi ne načrtuje, ponavlja pa, da želi fantoma nameniti fizioterapevta, ki bi ju spremljal tudi v pripravljalnem obdobju.

Ne spreglejte