Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 1. 2015,
20.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slalom Adelboden

Sobota, 10. 1. 2015, 20.00

7 let, 12 mesecev

Gross preprečil poker Hirscherju, Slovenci brez finala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijan Stefano Gross je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v švicarskem Adelbodnu. V zahtevnih razmerah so odločale stotinke.

Drugi Nemec Fritz Dopfer je zaostal le dve stotinki, Avstrijec Marcel Hirscher na tretjem mestu pa tri stotinke sekunde. Slovenci so še tretje leto zapored na slalomih v Adelbodnu vpisali ničlo.

Hirscher sicer ni osvojil še četrte zaporedne zmage na slalomih v Adelbodnu, a je s skupno 836 točkami še okrepil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Norvežan Kjetil Jansrud, ki ne tekmuje v slalomu, na drugem mestu zaostaja že 212 točk, tretjeuvrščeni Dopfer pa 330 točk.

Po prvi vožnji, ta se je začela s polurno zamudo zaradi novega snega na progi, je bil Salzburžan, ki je zmagal na sobotnem veleslalomu, precej nezadovoljen. Za takrat vodilnim Dopferjem si je nabral kar 75 stotink sekunde zaostanka, v finalu pa ob prihodu v cilj danes odličnega Italijana, ki se je najbolje znašel na zmehčani podlagi, ni prehitel.

Osemindvajsetletni Gross je bil na prvi progi šele peti s skoraj sekundnim zaostankom, v finalu pa je z odlično vožnjo nadoknadil izgubljeno ter se veselil svoje prve zmage v svetovnem pokalu. Pred tem je bil trikrat na stopničkah, nazadnje pred skoraj tremi leti s tretjim mestom na slalomu v Banskem. "Za mano je poseben dan, osvojil sem svoj prvenec, ki je res nekaj posebnega. Čudovito, neverjeten dan za mene in celotno moštvo. Naporne poletne priprave so se obrestovale. Druga vožnja je bila zahtevna, vendar pa, ko gre vse po načrtu, je vse veliko lažje," je vrelo iz Grossa.

Hirscher je po odstopu Nemca Felixa Neureutherja v prvi vožnji prevzel vodstvo v posebni slalomski razvrstitvi, Neureuther zaostaja 56 točk.

Še tretja zaporedna slovenska ničla na slalomih v Adelbodnu

Edini slovenski predstavnik na tekmi Matic Skube se ni uvrstil v finale; končal je po prvi vožnji na 34. mestu, z zaostankom 3,79 sekunde za takrat vodilnim Dopferjem, od finala pa ga je ločilo 44 stotink sekunde. Skubetov negativni niz ne-uvrstitev v finale se vleče že skoraj tri leta. Zadnjič je bil v točkah na slalomu v Banskem 19. februarja 2012.

Zadnji Slovenec v točkah na slalomih v Adelbodnu je bil pred tremi leti Mitja Valenčič, ko je bil deseti. Slovenci na petih slalomih v tej zimi ostajajo brez uvrstitve v finale in točke. Že drugič zapored pa je brez točk ostala tudi veleslalomska vrsta, saj sta v soboto na veleslalomski tekmi v bernskem višavju že v 1. vožnji odstopila Žan Kranjec in Mišel Žerak.

Medtem ko je slovenska šampionka Tina Maze, ki je ob koncu tedna zaradi orkanskega vetra ostala brez smuka in superveleslaloma v Bad Kleinkirchheimu, v tej zimi zbrala že 777 točk in prepričljivo vodi, pa slovenska moška vrsta po 17 tekmah svetovnega pokala ostaja povsem pri repu razpredelnice. Najboljši Slovenec je komaj 93. na lestvici.

Skupni točkovni izkupiček moške ekipe znaša skromnih 43 točk. Za slovensko omembo v statističnih izračunih so bili zaslužni Boštjan Kline 13. na smuku v Santa Caterini, Klemen Kosi (22. na superveleslalomu v Val Gardeni) in dvakrat 24. (Sölden, Aare) veleslalomist Žan Kranjec.

Ne spreglejte