Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 1. 2016,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus Robert Kranjec Jurij Tepeš Anže Lanišek Anže Lanišek Andraž Pograjc skoki poleti svetovno prvenstvo

Torek, 12. 1. 2016, 14.01

8 let

Goran Janus s peterico po dve medalji

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred vrati je svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu, slovenska reprezentanca na čelu s Petrom Prevcem pa bo v Avstrijo odpotovala z visokimi pričakovanji. Cilj sta dve medalji.

Na zadnjem svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu 2014 so si slavo razdelili Severin Freund, Anders Bardal in Peter Prevc. Zlati Nemec in bronasti slovenski skakalec bosta aktivna tudi letos, medtem ko je Norvežan že končal kariero. Če bo Freund branil zlato medaljo, pa Prevc zagotovo ne bo branil bronaste, saj tudi njega zanima odličje z zlatim leskom.

V tej sezoni je izjemen. Osvojil je prestižno novoletno turnejo in prejel zlatega orla, med drugimi se lahko pohvali s sedmimi zmagami, prepričljivo pa je v vodstvu svetovnega pokala, v katerem ima 245 točk prednosti pred velikim tekmecem Freundom.

Medalja je cilj tako na posamični kot tudi na ekipni tekmi

"Čisto vse še ni pripravljeno za Kulm, urediti moramo še zadnje podrobnosti. Poletov se vsak zelo veseli. Starejši si, bolj te je strah letalnice. Na polete ne smeš nikdar iti s preveč prazno glavo in zaletavo. Moral bom iti korak za korakom, da bom spoznal letalnico, ker se ti sicer lahko hitro vse obrne in jo spoznaš preveč od blizu," je na novinarski konferenci pred zbrano sedmo silo povedal Prevc, ki je bil v Willingenu še četrtič zapored najboljši in letos še ni prepustil zmage drugemu skakalcu.

Skupaj s fanti bo danes popoldne treniral v Planici, kjer bodo nekateri preizkušali opremo, drugi pa skušali odpraviti manjše napake, da bo nato od četrtka naprej na Kulmu vse tako, kot mora biti.

Glavni trener Goran Janus je po osvojeni novoletni turneji dejal, da še ni čas, da bi točil solze sreče. Bo zdaj? "Na Kulmu ne bom potočil solze. Pred nami je svetovno prvenstvo. V Avstrijo bomo odpotovali s petimi skakalci, v četrtek (kvalifikacije za posamično tekmo, op. p.) bo eden odpadel. Za zdaj je mišljeno, da bo Andraž Pograjc rezerva," odgovarja Janus, ki si je pred sezono začrtal medalji tako na posamični kakor tudi na ekipni preizkušnji.

Če je aktualni prvak med posamezniki iz leta 2014 znan, pa je treba med moštvi malo bolj pobrskati in se obrniti v leto 2012, saj v Harrachovu zaradi težav z vetrom tekme sploh ni bilo. V Vikersundu so bili najboljši Avstrijci, Slovenci so bili tretji. Zato pa je naša država po zaslugi Roberta Kranjca pred štirimi leti pobrala vso slavo, saj je ta postal svetovni prvak v poletih.

"Po pravici povedano imam mešane občutke, ker se mi v Willingenu stvari niso izšle. Skoki so sicer na visoki ravni, vendar je na tekmah potem drugače. Vesel sem, da gremo danes skakat v Planico, da bom lahko napake odpravil. Priložnost bom skušal čim bolje izkoristiti in uživati. Kulm? Kot je že dejal Peter, morali bomo delati korak za korakom, da ne bomo rinili z glavo skozi zid ali s komolcem v sneg," je dejal najstarejši član slovenske reprezentance.

Tepeš z lepimi spomini, Domen Prevc se vrača po Kulmu

Slovensko zastopstvo na svetovnem prvenstvu v poletih bosta tvorila še Jurij Tepeš in Anže Lanišek. Na prenovljeno avstrijsko letalnico ima zelo lepe spomine Tepeš, saj je bil lani odličen tretji in je zaostal le za Freundom ter domačim matadorjem Stefanom Kraftom.

Na vprašanje predstavnika za stike z javnostjo na Smučarski zvezi Slovenije Tomija Trbovca, ali ga lahko Prevc na Kulmu premaga, je odgovoril: "Ja, Peter me lahko premaga." Nato se je dotaknil pričakovanj: "Biti moram realen. Za zdaj še ne skačem tako dobro kot lani pred Planico. Potrudil se bom, da bom skočil zelo dobro." Škoda je le, da Goran Janus v Avstriji ne bo mogel računati na mladega Domna Prevca, ki je sicer v odlični formi, vendar je še premlad, da bi lahko nastopal na letalnicah. Ko bo dopolnil osemnajst let, se mu bodo odprla tudi ta vrata, pri šestnajstih pa bo polete spremljal le od daleč. "Domen se bo vrnil takoj po svetovnem prvenstvu in odpotoval z nami v Zakopane ter na Japonsko v Saporo, kjer bomo nastopili z najmočnejšo zasedbo," pravi Janus.

Ob Nemcih, pri katerih bo glavni adut bo jasno Freund, bodo izjemno nevarni Norvežani, ki so znani kot zelo dobri letalci, v svojih vrstah pa imajo med drugimi tudi rekorderja Andersa Fannemela, ki je lani v Vikersundu po vsega 24 urah podrl rekord našega Prevca. Ta je skočil 250 metrov, trenutni rekord pa znaša 251,5 metra.

Ne spreglejte