Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
21. 2. 2016,
21.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Goran Janus Lahti skoki

Nedelja, 21. 2. 2016, 21.01

6 let, 7 mesecev

Goran Janus razložil, kaj je zanj vrhunski in kaj pravljični rezultat

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Konec koncev se je kar lepo izšlo," je glavni trener Goran Janus poudaril, da razočaranja, čeprav tokrat ni bilo stopničk, v slovenskem skakalnem taboru po odhodu iz Lahtija ne sme biti.

V tej sezoni Peter Prevc izvrstne dosežke niza enega za drugim. V zanj zakletem Lahtiju, kjer mu je na treningu in kvalifikacijah dobro kazalo, pa mu ponovno ni uspelo skočiti na stopničke.

V petek je bil peti, v nedeljo pa deveti, kar je zanj sploh druga najslabša uvrstitev v sezoni, potem ko je bil v Lillehammerju enajsti. Večjo napako si je privoščil le v petek v drugi seriji – po prvi je vodil –, medtem ko mu je v nedeljo pri prvem poskusu ponagajal veter in je bil šele 22. Zato pa je z drugim rezultatom v drugi seriji pokazal, da je še vedno v pravi formi.

"Najboljše je dobesedno posrkalo"

"V bistvu bom zelo vesel, ko bomo zapustili Finsko. Lahtija trenutno nimam prav nič rad," je Peter v nedeljo dal vedeti, kako se je počutil na prizorišču, ki bo prihodnje leto gostilo nordijsko svetovno prvenstvo.

"Proti koncu prve serije jih je dobesedno posrkalo. S takšnim vetrom in majhnimi napakami se to na teh napravah zgodi. Zato težko dajemo prave ocene. Takšne tekme so zaradi razmer toliko bolj selektivne," se je Goran Janus dotaknil prve nedeljske serije, v kateri sta imela težave tudi Severin Freund (14. mesto po prvi seriji) in Kenneth Gangnes (21.) – drugi in tretji v svetovnem pokalu.

"Konec koncev se je kar lepo izšlo, niti Freund (na koncu je bil peti, op. p.) si ni nabiral točkovne prednosti. Kaj naj rečem, bila je majhna skakalnica, a je bila za vse enaka. Jakost vetra se je sicer spreminjala, a to je bila edina možnost, da se tekma sploh izpelje. Peter je dosegel vrhunski rezultat, čestitke pa tudi Domnu Prevcu in Juriju Tepešu za 15. oziroma 19. mesto," se je Janus še enkrat dotaknil tekme in dal vedeti, da je Petrov dosežek hvale vreden: "Uvrstitev med deset ocenjujem kot vrhunski rezultat, kar je med tri, pa je pravljica."

Janus moral narediti dve menjavi, nova bo sledila že sredi tedna

Če bo Peter nadaljeval v ritmu dobrih uvrstitev, se lahko zgodi, da bo že ta konec tedna v Almatiju postal lastnik velikega kristalnega globusa – če bo imel po odhodu iz Kazahstana vsaj 600 točk prednosti, saj bo do konca sezone sledilo še šest preizkušenj. Trenutno Freundov zaostanek znaša 541 točk.

Nov lov za točkami bomo lahko spremljali že v torek v Kuopiu, kjer je predvidena posamična preizkušnja, že danes pa bodo v tem finskem skakalnem središču kvalifikacije ter zaradi vetra odpadla ekipna tekma iz Lahtija.

V slovenski reprezentanci pa se v prihodnjih dnevih obeta kar nekaj menjav. Domen Prevc in Anže Lanišek sta že odpotovala na mladinsko svetovno prvenstvo v Rasnov (Romunija), ki bo ta teden. Namesto njiju bosta v Kuopiu skakala Tomaž Naglič in osemnajstletni novinec v svetovnem pokalu Žiga Jelar, ki je bil na državnem prvenstvu konec januarja tretji za Domnom Prevcem in Andražem Pograjcem.

Jelar bo v sredo nato že zapustil karavano svetovnega pokala, ekipi pa se bo za Almati pridružil Anže Semenič, ki je pretekli konec tedna skakal na tekmah kontinentalnega pokala v ZDA.

Ne spreglejte