Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
20. 1. 2018,
10.18

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Richard Freitag Daniel Andre Tande Kamil Stoch Stefan Kraft svetovno prvenstvo v poletih Oberstdorf Peter Prevc Peter Prevc

Sobota, 20. 1. 2018, 10.18

6 let, 3 mesece

Freitag se ne ozira na bolečine

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Daniel Andre Tande | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu je po petku videti, da so v igri za laskavo lovoriko le še trije skakalci. Norvežan Daniel Andre Tande izpostavlja, da bo moral tudi danes uživati, če bo želel poleteti do zlata, Richard Freitag je premagal strah, Stoch pa bo stavil na izkušnje.

Oberstdorf | Foto: Po polovici posamične preizkušnje svetovnega prvenstva v poletih najbolje kaže Danielu Andreju Tandeju. Najprej je v kvalifikacijah z 238,5 metra rekord letalnice postavil Heini Klopfer, nato pa imel obakrat najboljši dosežek na tekmi.

Pred današnjima zadnjima poletoma ima 10,9 točke naskoka pred Nemcem Richardom Freitagom, tretji Poljak Kamil Stoch pa zaostaja že 17,8 točke.

Tande razmišlja o zlatu, Freitag pa ne želi razmišljati o bolečinah

"Seveda razmišljam o zlati medalji, vendar sem se iz preteklih napak veliko naučil. V prvi vrsti mora biti v ospredju naloga, da pri skoku uživam, sicer ne bom dobro skakal," pravi Tande, ki je imel lani na novoletni turneji, ko se je s Stochom boril za zlatega orla, v Bischofshofnu težave z okovjem in se poslovil od laskave lovorike.

Richard Freitag še vedno čuti posledice padca, a se ne ozira na bolečine. | Foto: Sportida Richard Freitag še vedno čuti posledice padca, a se ne ozira na bolečine. Foto: Sportida

V igri za kralja novoletne turneje je bil letos tudi Freitag, a je boj izgubil po padcu v Innsbrucku. Izpustil je Bischofshofen in letenje na Kulmu ter skušal s fizioterapijami pripraviti svoje telo na svetovno prvenstvo v Oberstdorfu. Navijači so ga že v četrtek na trening skoku pozdravili z ogromnim aplavzom, sam pa je priznal, kako se je pred poletom počutil: "Pred prvim poletom sem bil nervozen. Bok še ni povsem pozdravljen. Še vedno čutim bolečine, vendar lahko skočim in pristanem."

V petek je nato na tekmi skakal kot popolnoma zdrav in brez poškodb, nemški navijači pa so bili navdušeni, da se nekdo iz njihovih vrst bori za odličje. Prav njim pa je namenil pesem in jo zaigral na kitaro, a ob tem v smehu dodal: "Zagotovo bolje skačem kot igram kitaro."

Freitagovo sporočilo navijačem

Kraft upa, da bo poletel kot raketa

Poljaki kljub zaostanku upajo, da bi Stochu uspela dva poleta in bi po novoletni turneji še lahko osvojil zlato medaljo v poletih. Za medaljo, čeprav ne več zlato, pa se ozira še Stefan Kraft, ki za Stochom zaostaja 19,5 točke, a se to lahko na poletih hitro obrne.

Stefan Kraft upa, da lahko nadoknadi zaostanek. | Foto: Sportida Stefan Kraft upa, da lahko nadoknadi zaostanek. Foto: Sportida

"Moji skoki so iz dneva v dan boljši. Na letalnico sem se dobro privadil. Upam, da bom pri katerem poskusu poletel kot raketa. Pomembno je, da se dobro počutim in sem samozavesten," je dejal Kraft.

Od slovenskih skakalcev je po polovici preizkušnje najvišje uvrščen Peter Prevc na sedmem mestu. Po prvi seriji je še vedno aktualnemu svetovnemu prvaku kazalo bolje, potem ko je bil četrti, zdaj pa za bronastim odličjem zaostaja 32,5 točke.

Danes bosta v Oberstdorfu na sporedu še dva poleta - začetek bo ob 16. uri -, v nedeljo pa bo še ekipna preizkušnja.

Ne spreglejte