Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2023,
19.30

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

SZS Enzo Smrekar Planica 2023 Planica Planica nordijsko svetovno prvenstvo

Ponedeljek, 26. 6. 2023, 19.30

10 mesecev

Planica 2023 s pozitivno bilanco, sporoča organizacijski komite

Finančni rezultat Planice 2023: dobiček več kot dva milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Planica 2023, petek | Planica je najboljše nordijske smučarje gostila konec februarja oziroma v začetku marca. | Foto Grega Valančič/Sportida

Planica je najboljše nordijske smučarje gostila konec februarja oziroma v začetku marca.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kakšna je končna finančna bilanca nordijskega svetovnega prvenstva v Planici? Organizator sporoča, da pozitivna z dobičkom 2.390.000 evrov. "Organizacijsko, promocijsko in po vmesnih poročilih tudi finančno smo postavili visoke standarde in smo z doseženim zadovoljni," sporoča predsednik SZS Enzo Smrekar. Krovna organizacija je za analizo manjšega zanimanja za obisk po prvenstvu pritegnila ekipo neodvisnih strokovnjakov, ki je pripravila poročilo o dogodku z vzroki, razlogi in priporočili, ugotovitve pa bodo sporočili javnosti, ko bodo vse skupaj preučili.

Tri mesece in pol po koncu nordijskega prvenstva v Planici se je sestal organizacijski komite, ki deluje pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. "Poleg zgodovinskih športnih, organizacijskih in promocijskih uspehov je prispevalo tudi znatna sredstva za slovenske nordijske discipline," so zapisali v sporočilu za javnost. Za razvoj športnih programov panog za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ter tek na smučeh je svetovno prvenstvo prispevalo 2.390.000 evrov, kar je po besedah Smučarske zveze Slovenije tudi končni dobiček prvenstva.

"Poslovni rezultat je nadpovprečno uspešen"

Enzo Smrekar | Foto: Grega Valančič/Sportida Enzo Smrekar Foto: Grega Valančič/Sportida A številka še ni dokončna, saj mora SZS organizirati še mladinsko svetovno prvenstvo leta 2024. Člani OK Planica 2023 so se tako seznanili z vmesnim organizacijskim in finančnim poročilom svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju: "Poslovni rezultat svetovnega prvenstva je skozi prizmo multiplikativnih učinkov nadpovprečno uspešen, saj je bila večina prihodkov ustvarjena na tujih trgih, realizirana potrošnja pa na slovenskih tleh s plačili slovenskim izvajalcem in ponudnikom. Največji del odhodkov so predstavljali priprava prizorišča in tekmovališč ter storitve, ki jih je moral organizator zagotoviti za delovanje športnih ekip in medijskih predstavnikov med prvenstvom. Delno finančno poročilo vključuje tudi organizacijo Mladinskega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo potekalo februarja 2024. Končno organizacijsko in finančno poročilo bo tako sledilo po njem, saj predstavlja integralni del organizacije projekta svetovnega prvenstva."

Številke o nastanitvah ekip ...

Planica navijači | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Planica je poleg rezultatskega, organizacijskega in finančnega uspeha doživela tudi izjemen promocijski učinek. Na svetovnem spletu in družbenih omrežjih je svetovno prvenstvo tako beležilo več kot 214 milijonov omemb. V neposrednem prenosu v 26 državah sveta ter v informativnih oddajah v dodatnih tridesetih državah so tekmovanja in slika Slovenije s Planico dosegli več kot 400 milijonov televizijskih gledalcev. Izvedenih je bilo več kot 2.085 ur neposrednih prenosov v dvanajstih dneh prvenstva, ki so tudi v zahtevnih vremenskih razmerah delovali brezhibno," nadaljujejo na SZS.

In še o udeležencih: "Svetovno prvenstvo je gostilo 1.707 športnic, športnikov in spremljevalnega osebja ekip iz 68 držav, prvenstvo pa je spremljalo tudi 1.800 medijskih predstavnikov." Pri organizaciji in izvedbi dogodka je sodelovalo 1.700 ljudi, sporočajo. "Od tega skoraj 700 prostovoljcev iz šestnajstih držav. V času prvenstva je bilo prek službe za nastanitve OK Planica v destinaciji Kranjska Gora (od Mojstrane do Rateč) realiziranih 16.630 prenočitev, na Bledu in Lescah 2.425 prenočitev, na območju Trbiža 1.200 prenočitev ter na območju Beljaka in Baškega jezera 4.650 prenočitev. Poleg tega so tekmovalne ekipe, ki so si same rezervirale namestitve, ustvarile še dodatnih 13.542 prenočitev."

Zakaj le 63 tisoč obiskovalcev? Na interpretacijo analize bo treba še počakati.

SP Planica navijači | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Na prizorišču si je tekme ogledalo 63 tisoč obiskovalcev iz 25 držav. Spomnimo, da so si na začetku želeli okoli 150 tisoč navijačev. Naročili so neodvisno raziskavo, zakaj je bilo zanimanje za obisk manjše. Kakšne so bile ugotovitve neodvisnih strokovnjakov (vzroki, razlogi in priporočila), v sporočilu za javnost še niso navedli, saj jih bodo skupaj s predsednikom Enzem Smrekarjem preučili.

In kakšne so sklepne misli prvega moža krovne smučarske organizacije pri nas? "Organizacijsko, promocijsko in po vmesnih poročilih tudi finančno smo postavili visoke standarde in z doseženim smo lahko zadovoljni. Poleg ponovne potrditve, da znamo organizirati velike mednarodne športne prireditve, so po mojem mnenju ključna zapuščina svetovnega prvenstva sredstva za razvoj športnih programov nordijskih disciplin v višini skoraj 2,4 milijona evrov. Z optimizmom tako lahko zremo v prihodnje izzive," je povedal Smrekar.

Planica 2023 Enzo Smrekar
Sportal Nad Planico padel zastor: "Ob prehodu ciljne črte čutim veliko olajšanje"
Ne spreglejte