Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 3. 2016,
15.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Lenart Oblak Rok Tršan Miha Dovžan Oslo

Četrtek, 10. 3. 2016, 15.32

8 let

Faku na SP šesto mesto, Martinu Fourcadu zgodovinsko četrto zlato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na svetovnem prvenstvu v biatlonu, ki ga gosti Oslo na Norveškem, je na moški preizkušnji na 20 km Jakov Fak po enem zgrešenem strelu osvojil vrhunsko šesto mesto.

Francoz Martin Fourcade je na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Oslu v četrtem nastopu osvojil še četrto zlato medaljo in postavil nov mejnik v zgodovini tega športa. Kljub zgrešenemu strelu je bil na 20-kilometrski tekmi pet sekund hitrejši Dominika Landertingerja in 14 od Stephana Eberharda, dveh avstrijskih tekmovalcev.

Zelo dobro je na najdaljši biatlonski preizkušnji nastopil tudi Jakov Fak, ki je zadel 19 od 20 strelov, enkrat je zgrešil na tretjem postanku, in končal na šestem mestu ter po petem mestu v zasledovanju še enkrat potrdil odlično formo. To bo še kako potreboval na nedeljski tekmi s skupinskim startom, kjer bo branil naslov svetovnega prvaka.

"Današnja tekma je bila danes zaradi pogojev, proga se je začela predirati, zelo težka. Sam obžalujem le tisti zgrešeni strel, a glede na celo sezono je bil izid danes res dober. Vedeti je treba, da je na svetovnem prvenstvu pritisk na tekmi največji in vesel sem, da sem uspel ostati zbran," je bil po tekmi zadovoljen Jakov Fak. Ta zdaj razmišlja, da bi se dobro spočil za tekmo s skupinskim startom in izpustil sobotni štafetni nastop: "Moja želja seveda je, da počivam, a to se bomo še dogovorili, saj so za mano že štiri tekme, na sporedu pa sta še dve."

V slovenski ekipi je tokrat manjkal Klemen Bauer, ki se je nastopu zaradi utrujenosti po uvodnih posamičnih tekmah odpovedal. To sta z najboljšimi uvrstitvami v karieri nadomestila Rok Tršan s 33. in Miha Dovžan z 43. mestom, ki sta s po enim zgrešenim strelom dosegla najboljši uvrstitvi v karieri. Mladi Lenart Oblak je bil s štirimi strelskimi minutami pribitka 69.

''Vse me je bolelo, a to bo minilo, uspeh pa bo ostal za vselej''

"Uvrstitev je glede na to, da je to šele moja druga biatlonska sezona, zelo dobra. Odlično sem streljal, žal pa napravi taktično napako v teku. V prvem krogu sem se priključil skupini, ki je bila že v drugem krogu in zato začel prepočasi, potem pa je ritem težko dvigniti, a vseeno sem zadovoljen," pa je po tekmi ocenil drugi slovenski dobitnik točk svetovnega pokala na tekmi Rok Tršan.

Dvakratni olimpijski prvak Fourcade je z današnjo zmago osvojil tudi mali kristalni globus v seštevku 20-kilometrske discipline, kjer je za tri točke prehitel Avstrijca Ederja. V Oslu je Fourcade dobil vse tri moške posamične tekme in se veselil zlata s francosko mešano štafeto, ki je dobila uvod v SP pred natančno tednom dni. Svoje medalje pa štejejo tudi Avstrijci, ki so jih na SP skupaj z današnjima dvema osvojili že 14. Samo letos so Francozi osvojili že osem medalj - pet zlati, dve srebrni in en bron.

"Danes je bilo res težko, dal sem vse od sebe, vse me je bolelo, a to bo minilo, uspeh pa bo ostal za vselej. Seveda pa za tako zmago potrebuješ tudi nekaj sreče in dobro ekipo, smuči in druge stvari," pa je po tekmi dejal junak letošnjega SP Martin Fourcade, ki si je odločilno prednost priboril prav v zadnjem krogu.

V petek bodo v Oslu v štafeti tekmovala dekleta, v soboto bodo na sporedu moške štafete.

Ne spreglejte