Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 11. 2020,
12.05

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Kontiolahti Jakov Fak Jakov Fak

Nedelja, 29. 11. 2020, 12.05

3 leta, 4 mesece

Kontiolahti: biatlon, 10 km (M)

Fak spet blizu stopničk, Boe do 49. zmage v karieri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Jakov Fak | Jakov Fak je bil s petim mestom povsem blizu zmagovalnega odra.  | Foto Žiga Zupan/Sportida

Jakov Fak je bil s petim mestom povsem blizu zmagovalnega odra.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Norvežan Johannes Thingnes Boe je zmagovalec sprinterske biatlonske tekme za svetovni pokal v Kontiolahtiju na Finskem, kar je že njegova 48. posamična zmaga, s katero je napovedal boj za še tretje slavje v skupnem seštevku tega tekmovanja. S petim mestom je bil zelo blizu stopničkam tudi najboljši slovenski tekmovalec Jakov Fak.

Sedemindvajsetletni Johannes Thingnes Boe je drugemu mestu s sobotne posamične tekme dodal še zmago v sprintu in prevzel vodstvo v skupnem seštevku pokala. Tokrat ni ničesar prepustil naključju in bil s strelsko ničlo na 10-kilometrski tekmi daleč pred tekmeci.

Johannes Thingnes Boe je v Kontiolahtiju prišel do svoje 48. posamične zmage v svetovnem pokalu. | Foto: Sportida Johannes Thingnes Boe je v Kontiolahtiju prišel do svoje 48. posamične zmage v svetovnem pokalu. Foto: Sportida

Za 44,1 sekunde je zaostal 23-letni Šved Sebastian Samuelsson, za 47,9 pa njegov rojak Martin Ponsiluoma. Šveda sta še enkrat več potrdila, da so v tej državi na pripravah delali odlično, tekaška razlika do Boeja pa bi bila lahko manjša, če bi kdo od njiju zadel tudi 10. strel.

Sturla Holm Laegreid
Sportal Fak spodbudno začel sezono, ostali Slovenci daleč od točk

Fak na strelišču brez napak

Jakov Fak je z brezhibnim strelskim nastopom na petem mestu za stopničkami, ki jih čaka že vse od olimpijskih iger v Pjongčangu, zaostal 5,2 sekunde. Na zadnjem streljanju mu je kazalo še bolje, saj je bil drugi, do konca pa ga je ob obeh Švedih prehitel še Norvežan Vetle Sjastad Christiansen. Fak je peti tudi v skupnem seštevku.

Ni še vse tako, kot si Fak želi

"Tudi danes je občutek v redu, ni pa še vse tako, kot si želim. Danes, ko je bila še borba med mano in Christiansenom, sem tisto sekundo izgubil v zadnjih 600 metrih. Do tam je že zmanjšal razliko na približno devet sekund.

Manjka mi še nekaj drugačne razporeditve moči, da bi bil v zadnjem krogu še nekoliko hitrejši. Še vedno pa mi še kar nekaj manjka do močno želenih stopničk. Veselim se že naslednjih tekem. Vztrajal bom pri mojem treningu. Želim si, da bi bil še boljši, želim si biti na zmagovalnem odru in v tej smeri bom delal," je današnjo tekmo povzel Fak.

Preostali Slovenci znova brez točk

Ostali Slovenski tekmovalci so ostali brez novih točk. Klemen Bauer je imel vnovič nemirno roko in zgrešil štiri od desetih poskusov na strelišču ter končal na 50. mestu, saj dodatnih 600 metrov s sicer solidnim tekom ni mogel nadomestiti do te mere, da bi se zavihtel med dobitnike točk. Za njimi je zaostal dobrih 16 sekund.

Miha Dovžan in Alex Cisar, ki je zamenjal Roka Tršana, sta morala v kazenski krog dvakrat. Dovžan je osvojil 66. mesto, mladi Cisar pa je bil 87.

"Malo je grenkega priokusa na koncu, kljub temu, da vemo, da je v biatlonu 5. mesto fantastičen rezultat. Zaostanki so majhni, šlo je za sekunde. Ko nekaj časa držiš tretje mesto in ga potem izgubiš, si malce žalosten. Treba pa je povedati, da je Jakov silovito začel sezono, je v dobri formi, lahko teče in zna streljati. Lahko se samo veselimo nadaljevanja," je Fakov nastop ocenil trener Uroš Velepec.

Za ostale pa je dodal: "Klemen je danes tekel dobro, tekel je v dobrem ritmu, a štirje zgrešeni streli so v tej konkurenci preprosto preveč, ne glede na to, da je bilo streljanje danes precej slabše kot včeraj na individualni tekmi. Z dvema zgrešenima streloma bi se še boril za točke, s štirimi pa je bil predaleč. Miha je zbolel. Pred tekmo smo dobili podatek, da ima slab bris, ko je delal kontrolo za covid. To smo izvedeli žal šele po tekmi, tako da se je precej mučil. Oddirkal je, boril se je za točke za pokal narodov. Alex je tekel ob koncu štartne liste, je še nekoliko zakrčen, malce se še boji. Na strelišču je naredil dve napaki, tekaško še ni hiter kot fantje v svetovnem pokalu. Se uči, več bo imel tekem, več bo imel izkušenj. Nanj računamo v prihodnosti."

Biatlonci bodo svetovni pokal nadaljevali na istem prizorišču, naslednja tekma pa jih čaka v četrtek.

Izidi:

- moški, sprint (10 km):

1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 23:53,0 (0 kazenskih krogov)
2. Sebastian Samuelsson )(Šve) + 44,1 (1)
3. Martin Ponsiluoma (Šve) 47,9 (1)
4. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor) 51,9 (1)
5. Jakov Fak (Slo) 53,1 (0)
6. Quentin Fillon Maillet (Fra) 1:01,3 (0)
7. Arnd Peiffer (Nem) 1:03,1 (1)
8. Emilien Jacquelin (Fra) 1:05,1 (1)
9. Erik Lesser (Nem) 1:09,4 (1)
10. Ondrej Moravec (Češ) 1:12,6 (0)
...
50. Klemen Bauer (Slo) 2:44,1 (4)
66. Miha Dovžan (Slo) 3:22,9 (2)
87. Alex Cisar (Slo) 4:17,4 (2)


- vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Johannes Thingnes Boe (Nor) 114 točk
2. Sebastian Samuelsson (Šve) 92
3. Sturla Holm Laegreid (Nor) 83
4. Quentin Fillon Maillet (Fra) 81
5. Erik Lesser (Nem) 80
6. Jakov Fak (Slo) 76
7. Ondrej Moravec (Češ) 71
8. Emilien Jacquelin (Fra) 68
9. Arnd Peiffer (Nem) 60
. Aleksander Loginov (Rus) 60
Dorothea Wierer
Sportal Uvod v sezono Italijanki, Slovenke brez točk svetovnega pokala
Ne spreglejte