Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
5. 4. 2016,
11.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Natisni članek

Toni Nieminen Noriaki Kasai povratek

Torek, 5. 4. 2016, 11.13

6 let, 6 mesecev

Dvanajst let je bil v pokoju, zdaj ob vrnitvi na skakalnice kuje velike načrte

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Olimpijski prvak iz Albertvilla 1992 Toni Nieminen bi spet rad okusil tekmovalni del smučarskih skokov. Pri 40 letih je napovedal vrnitev, zanima pa ga nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu.

Toni Nieminen se je sprva zapisal v zgodovino skakanja v sezoni 1991/92, ki je pri vsega 16 letih in 295 dneh osvojil veliki kristalni globus. Odlično je izkoristil prehod tehnike z vzporedno držo smuči na V slog.

 

V takratni zimi je osvojil tudi prestižno novoletno turnejo, na kateri je trikrat zmagal in bil enkrat drugi. Na vrsto so prišle olimpijske igre v Albertvillu 1992, ko je na večji napravi skočil do zlate medalje, veselil se je tudi ekipnega zlata, medtem ko je bil na manjši napravi bronast.

 

Od skokov se je poslovil leta 2004, nato pa med drugim delal kot strokovni komentator na finski TV, ki je prenašala smučarske skoke.

 

Letos se je konec januarja pri 40 letih vrnil na skakalnice in nastopil na finskem državnem prvenstvu, na katerem je osvojil 17. mesto in premagal celo tiste skakalce, ki so v predhodni zimi zastopali barve Finske na mednarodnih tekmah.

 

"Kasai je star 43 let in še vedno skače na visoki ravni. Vse je mogoče."

 

Vse to ga je podžgalo, da je začel razmišljati o vrnitvi v svetovni pokal, v mislih pa ima tudi nastop na zimskih olimpijskih igrah leta 2018 v Pjongčangu. "Seveda je mogoče, da bi spet nastopil na olimpijskih igrah. Resno mislim. Zakaj ne? Noriaki Kasai je star 43 let in še vedno skače na visoki ravni. Vse je mogoče," je za finsko televizijo mtv.fi dejal Nieminen.

 

Noriaki Kasai mu daje upanje, da se lahko vrne. | Foto: Noriaki Kasai mu daje upanje, da se lahko vrne.

 

"Zavedam se, da je izziv zahteven, vendar ni neizvedljiv. Trenutno se pogovarjam s potencialnimi pokrovitelji …," je še dejal zmagovalec devetih tekem v svetovnem pokalu.

 

Sicer pa je Mednarodni smučarski organizaciji (FIS) že plačal za licenco, s katero lahko nastopaš na mednarodnih tekmah. Nazadnje je skakal 29. februarja 2004 v Kuopiu, kjer je na tekmi celinskega pokala osvojil 14. mesto.

Ne spreglejte