Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
14. 1. 2017,
19.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Domen Prevc veter Cene Prevc Kamil Stoch rumena majica

Sobota, 14. 1. 2017, 19.31

6 let, 6 mesecev

Odzivi po tekmi v Visli

Domen Prevc zaradi višje sile ob stopničke, Walter Hofer pomagal bratu Cenetu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Domen Prevc. | Foto Sportida

Foto: Sportida

Prva skakalna tekma ta konec tedna v Visli je prinesla veliko zadoščenje poljskim navijačem, ki jih je razveselil domači matador Kamil Stoch. Domen Prevc, ki je bil na koncu peti, je imel v prvi seriji veliko smolo z vetrom, brat Cene pa je zaradi težav s smučko moral na svoj nastop nekoliko počakati.

Junak prestižne novoletne turneje Kamil Stoch ima po današnjem dnevu nova razloga za zadovoljstvo. Pred številnimi poljskimi navijači je prepričljivo zmagal, povrhu vsega pa v skupnem seštevku svetovnega pokala prevzel vodstvo.

Kaj se je dogajalo na tekmi v Visli

Do prihoda v Vislo je bil v rumeni majici Domen Prevc, ki je imel v prvi seriji veliko smolo. Od vseh, ki so se uvrstili v finale, je imel edini veter v hrbet. Zapihal mu je s hitrostjo 0,12 m/s, vodilni Stoch pa je imel denimo pomoč v prsi (0,72 m/s).  

Izidi:

1. Kamil Stoch (Pol)              268,0 (133,0/124,0)
2. Stefan Kraft (Avt)             251,7 (133,0/117,0)
3. Andreas Wellinger (Nem)        249,1 (127,5/120,5)
4. Daniel Andre Tande (Nor)       247,9 (123,0/122,5)
5. Domen Prevc (Slo)              247,4 (120,0/128,0)
...
15. Jurij Tepeš (Slo)              235,5 (125,5/125,5)
16. Jernej Damjan (Slo)            234,9 (124,0/122,5)
26. Cene Prevc (Slo)               222,7 (126,0/113,0)

*- članek se spodaj nadaljuje

Domen: Kriv sem sam, ne pogoji

"Z današnjimi skoki nisem bil preveč zadovoljen, a zdajle, ko sem že malo premislil, si lahko rečem: 'Evo, saj bo!'" | Foto: Sportida "Z današnjimi skoki nisem bil preveč zadovoljen, a zdajle, ko sem že malo premislil, si lahko rečem: 'Evo, saj bo!'" Foto: Sportida "Sam pri sebi sem vedel, da pogoji niso bili dobri, a to sem preračunal šele po tem, ko sem se vprašal, če je bil skok res tako slab. Ampak ne, tudi skok ni bil tako slab, pogoji pa so bili. A lahko skočim še veliko bolje, tako da ne bom rekel, da so bili krivi pogoji, ampak sem bil kriv jaz," je najmlajši od bratov Prevc analiziral prvi skok.

Domen, ki je v drugo napadal z 12. mesta, se je sicer hitro spoprijateljil s skakalnico v Visli, saj je bil praktično pri vseh skokih med najdaljšimi – tudi v poskusni seriji, v kateri je bil tretji. Da mu je tokrat višja sila vzela mesto na zmagovalnem odru, smo se lahko prepričali v drugi seriji.

S skokom, dolgim 128 metrov, je imel najboljši dosežek druge serije, a z nastopom kljub temu ni bil povsem zadovoljen: "Po mojem občutku je bil finalni skok slabši od prvega na tekmi. V Visli se z malce boljšim vetrom lahko hitro pridobi nekaj metrov. Z današnjimi skoki nisem bil preveč zadovoljen, a zdajle, ko sem že malo premislil, si lahko rečem: 'Evo, saj bo!'"

"Marsikdaj rečem, da je treba skočiti, ker trenutni skoki niso primerni za rumeno majico"

Kamil Stoch je v odlični formi. Po sobotni zmagi v Visli je oblekel rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. | Foto: Sportida Kamil Stoch je v odlični formi. Po sobotni zmagi v Visli je oblekel rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. Foto: Sportida Ob koncu tekme je veter zapihal v hrbet, a to ni zmotilo Stocha, ki je v odlični formi. Drugega Stefana Krafta je prehitel za kar 16,3 točke in oblekel rumeno majico.

Domen se je povzpel na peto mesto. Za stopničkami je zaostal za vsega 2,7, za drugim Kraftom pa 4,3 točke. Ob vsaj približno normalnih pogojih v prvi seriji bi ga spet videli na odru za zmagovalce.

V skupnem seštevku svetovnega pokala zdaj za Stochom zaostaja 42 točk, pred tretjim Danielom Andrejem Tandejem – tokrat je bil četrti – pa ima le še štiri točke naskoka.

"Marsikdaj rečem, da je treba skočiti, ker trenutni skoki niso primerni za rumeno majico. Morda le, če bodo malce boljši pogoji, lahko z nekaj sreče pridem med tri, a potrebno bo pokazati še kaj več," je o boju za rumeno majico povedal Domen.

V slovenskem taboru smo tokrat pogrešali Petra Prevca, ki si je vzel nekaj dni za dopust in bo tam skušal napolniti baterije za nadaljevanje sezone.

Vrstni red v svetovnem pokalu:

1. Kamil Stoch (Pol)              733
2. Domen Prevc (Slo)              691
3. Daniel Andre Tande (Nor)       687
4. Stefan Kraft (Avt)             590
5. Maciej Kot (Pol)               457
...
16. Peter Prevc (Slo)              210
21. Jurij Tepeš (Slo)              138
32. Cene Prevc (Slo)                47
35. Jernej Damjan (Slo)             29

*- članek se spodaj nadaljuje

Cenetu smučko odneslo v iztek skakalnice, prinesel mu jo je Hofer

Cene Prevc je imel v drugi seriji težavo s smučko. | Foto: Sportida Cene Prevc je imel v drugi seriji težavo s smučko. Foto: Sportida Od slovenskih skakalcev je imel v Visli veliko smolo brat Cene. Po prvi seriji je bil 18., v drugo pa ga na štartu ni bilo ob predvidenem času. Smučko mu je namreč odneslo v iztek skakalnice, nazaj na vrh pa mu jo je prinesel kar prvi mož skokov Walter Hofer. Ker se ni mogel dobro pripraviti na svoj nastop, je z nekoliko slabšim skokom padel na 26. mesto.

Razlog za zadovoljstvo pa sta lahko imela Jurij Tepeš in Jernej Damjan, ki sta zasedla 15. oziroma 16. mesto.

Ljubitelji smučarskih skokov so z nestrpnostjo pogledovali tudi po povratniku po poškodbi Gregorju Schlierenzauerju, ki je imel v poskusni seriji celo osmi rezultat, na tekmi pa je za eno mesto zgrešil finalno serijo.

V Visli bo v nedeljo ob 16. uri še druga tekma, kvalifikacije pa bodo na sporedu ob 14.30.

Ne spreglejte