Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

4

Natisni članek

Jurije Tepeš Lillehammer Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Kako začetek skakalne sezone komentira Goran Janus

Domen Prevc prvo ime skakalne karavane. Kaj pa Peter?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

4

"Čestitke Domnu za novo zmago. Peter? Bodimo potrpežljivi," o bratih Prevc razmišlja glavni trener slovenske skakalne reprezentance Goran Janus, ki je v zadnjem letu in pol trenerski stolp le redko zapustil brez vsaj enega varovanca na stopničkah.

Domen Prevc se je do obeh zmag prebil s četrtega mesta po prvi seriji. | Foto: Sportida Domen Prevc se je do obeh zmag prebil s četrtega mesta po prvi seriji. Foto: Sportida

Z nedeljsko zmago na veliki skakalnici v Klingenthalu si je vsega 17-letni Domen Prevc še drugič oblekel rumeno majico vodilnega skakalca svetovnega pokala. Obenem pa je le dobro leto po debiju v svetovnem pokalu v svojem 21. nastopu še četrtič skočil na stopničke za zmagovalce, po zmagi pred dobrim tednom v Ruki še drugič na najvišjo.

"Domen si vsekakor zasluži čestitke za dva zelo dobra skoka. Namenoma nisem dejal popolna skoka, saj ima še nekaj rezerv," je prepričljivo najmlajšega v skakalni karavani pohvalil prvi mož slovenske reprezentance Goran Janus, ki je bil zadovoljen tudi s skokoma Jurija Tepeša.

"Razlike na tekmi so bile izredno majhne. Zato sem vesel predvsem dejstva, da je Domen, ki je za doskok pri prvem skoku dobil skromnejše ocene, zdržal pritisk in skočil daleč. Morda pa je bilo dobro to, da je napadel iz ozadja. Ta napad mu je uspel," je bil nedeljskega razpleta vesel Janus.

Peter Prevc je trenutno sedmi skakalec skupnega seštevka. Za vodilnim bratom zaostaja 115 točk. | Foto: Sportida Peter Prevc je trenutno sedmi skakalec skupnega seštevka. Za vodilnim bratom zaostaja 115 točk. Foto: Sportida

 Več stopničk kot tekem

O tem, da so slovenski skakalci v zadnjih sezonah dodobra razvadili ljubitelje tega športa, priča podatek o tem, da so v zadnjih 20 mesecih na skupno 37 tekmah zbrali kar 40 uvrstitev na stopničke za zmagovalce. Le na sedmih tekmah od 12. 3. 2015 na stopničkah ni bilo slovenskega skakalca. Na kar devetih tekmah pa je na odru za zmagovalce stal več kot en slovenski skakalec.

Kaj pa Peter Prevc?

Z naskokom največji delež je v omenjeno statistiko prispeval Peter Prevc, ki je v navedenem časovnem odseku zbral kar 28 uvrstitev na stopničke za zmagovalce (skupaj v karieri sicer že kar 50). Tudi novo sezono je odprl v podobnem slogu – s tretjim mestom v Ruki. A na Finskem je bil na odlični poti k zmagi, brez katere je ostal na račun padca v finalni seriji. Je ta padec pustil psihološke posledice? "To so zgolj ugibanja. Naj pri tem tudi ostane," odgovarja Janus.

Z naskokom najboljši skakalec pretekle zime se je z 22. mestom na nedeljski tekmi podpisal celo pod najslabši rezultat po 7. 3. 2014. Trener Janus se zaveda, da bi prvemu adutu najbolj škodil s sejanjem panike. "Peter tudi po tekmah, ki se niso razpletle po željah, deluje dobro. Umirjeno. Potrebuje pa trening. Skoki namreč temeljijo na občutkih. Preprosto, treba jih bo zbrati, ob tem pa ostati miren. Rezerv je veliko. Le potrpežljivi moramo biti," poudarja "krotilec" slovenskih orlov.

Goran Janus se lahko znova pohvali z najboljšim skakalcem svetovnega pokala. | Foto: Sportida Goran Janus se lahko znova pohvali z najboljšim skakalcem svetovnega pokala. Foto: Sportida

Domov z zamudo  

Dobre razmere v Klingenthalu bo sicer slovenska reprezentanca izkoristila še za dodaten ponedeljkov trening. Po vrnitvi domov sedita dva lažja kondicijska treninga, nato pa že selitev v olimpijski Lillehammer, ki bo ob koncu prihodnjega tedna gostil naslednji dve tekmi. Poleg bratov Prevc bodo na Norveško odpotovali še Anže Lanišek, Jaka Hvala, Nejc Dežman in Jurij Tepeš. Janus namreč vztraja, da bo na omenjeno šesterico stavil vse do začetka novoletne turneje štirih skakalnic, torej tudi sredi meseca v Engelbergu.

Ne spreglejte