Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
14. 11. 2018,
10.57

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Boštjan Kline svetovni pokal

Sreda, 14. 11. 2018, 10.57

5 let, 5 mesecev

BOŠTJAN KLINE

Dilema zadnjega slovenskega zmagovalca: Še znam pritisniti na prave gumbe?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Boštjan Kline | Foto Sportida

Foto: Sportida

Zadnji slovenski zmagovalec moške tekme svetovnega pokala Boštjan Kline ob selitvi v Kanado poudarja, da ima v sebi potrebno osnovo za vrhunskost, a v isti sapi priznava, da njeno unovčevanje še zdaleč ni samoumevno.

Ilka Štuhec
Sportal Odkrit nasmeh in skrite solze Ilke Štuhec

"Zdaj me že ščemi. Bolj kot se približuje začetek tekmovanj, bolj izrazit je ta občutek," o pozitivni živčnosti in neučakanosti pred bližajočim se hitrostnim začetkom smučarske sezone svetovnega pokala pripoveduje Boštjan Kline, ki se je zjutraj v družbi reprezentančnih sotekmovalcev odpravil na pot proti Severni Ameriki. Prva postaja bo Kanada, kjer najhitrejše slovenske smučarje čakajo treningi v Nakiski in nato uvodna smuk in superveleslalom (24. in 25. november), sledila pa bo še tradicionalna selitev v Beaver Creek v ameriški zvezni državi Kolorado.

"Tisti dve minuti"

V predlanski sezoni je bil Mariborčan vodilni mož slovenske reprezentance in član smukaške elite. Lani je zapadel v hudo tekmovalno krizo. Ko smo se pred njim pogovarjali pred tedni, ni skrival, da je sam sebi največja uganka. Zdaj pa … "Imam boljši občutek kot pred tedni v Čilu. Vem pa, da še nisem tam, kjer bi si želel biti. No, na koncu pa je pomembno le, da se zbereš in v tistih dveh minutah, ki sta ti dani, pokažeš, kaj znaš," po treningih v Pitztalu in Stelviu ter pred zadnjim piljenjem forme v Nakiski odgovarja Kline, ki se na vrhuncu kariere ni trkal po prsih, v zadnjih mesecih pa ni kazal pretirane poklapanosti.

Tako Blizu, a tako daleč. | Foto: Sportida Tako Blizu, a tako daleč. Foto: Sportida

Zadnji zmagovalec

Ne skriva, da bi se po ponesrečeni olimpijski sezoni, v kateri je zbral 83 točk, rad vrnil tja, kjer je že bil. To pa je v krog tistih smučarjev, ki imajo na vsaki smukaški in superveleslalomski tekmi pravico do spogledovanja z vrhunskimi rezultati. Vknjižil jih je kar nekaj. Izstopa smukaška zmaga v Kvitfjellu leta 2017. Mimogrede, to je tudi zadnja slovenska moška zmaga v svetovnem pokalu. Poleg norveškega podviga se lahko pohvali še z dvema uvrstitvama na stopničke za zmagovalce, za nameček v obeh hitrih disciplinah, kar pred tem ni uspelo še nobenemu slovenskemu smučarju.

David Poisson
Sportal Tragedija, ki naj bi spremenila smukaški svet

Z novo opremo

"Rezultat imam v glavi. To je tisto, kar smučarju na koncu prinaša zadovoljstvo. Zato bi lagal, če bi dejal, da se s tem ne obremenjujem. Osredotočen pa sem na smučanje in izvedbo. To je tisto, kar na koncu prinaša tudi rezultat," o sklenjenem krogu pripoveduje štajerski olimpijec, ki je po pretekli sezoni snel Stöcklijeve smuči in podpisal pogodbo z Nordico. Del pripravljalnega obdobja je tako posvetil tudi osvajanju nove opreme. Menjave ne obžaluje, a se ob tem dobro zaveda, da so smuči zgolj eden od kamenčkov v mozaiku, ki ga mora zgraditi.

Boštjan Kline | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Manj razmišljanja, več instinkta

"Kar potrebujem za vrhunskost, imam v sebi. Zdaj pa si moram zaupati in pokazati, kaj znam. Lani tega preprosto nisem znal poiskati. Nisem pritisnil na prave gumbe," pripoveduje Kline, sicer znan po poglobljeni psihološki pripravi, stalnih analizah in predalčkanju svojega športnega življenja. Kot bi med vrsticami priznal, da je bilo tovrstnega razčlenjevanja v preteklosti celo preveč, zdaj obljublja drugačen pristop. "Vstopam v obdobje, v katerem bo manj razmišljanja, več pa instinktivnih potez. Zanesti se moram na svoje podzavestne občutke," pravi nekdanji mladinski svetovni prvak, ki si v superveleslalomu še lahko obeta štartno številko v trideseterici, medtem ko pa bo v smuku obsojen na napadanje iz ozadja.

Izzivanje tekmovalnosti

In po kaj je odpotoval v Nakisko? "Po iskanje limita. To bo zaključna priprava za tekmi v Lake Louisu. Že na treningu se bom namreč poskušal približati tekmovalnim vožnjam. To bo svojevrstna simulacija tekme, zato bom določene tehnične popravke potisnil na stranski tir," odgovarja Kline, ki se zaveda, da je ostal brez svojega luksuza, svojevrstne cone udobja, v kateri si je lahko privoščil zadržanost na treningih in postopno stopnjevanje do optimalne predstave na tekmi. Zdaj bo tekmovalno smučanje izzival že na internih treningih, predvsem pa v Lake Louisu na uradnih treningih.

Boštjan Kline
Sportal Kanadčani z rahlo zamudo do dvignjenega palca
Tina Robnik
Sportal Smučarska vrnitev Tine Robnik se še naprej zamika
Ne spreglejte